_BT Clear

Wijkverpleegkundige als spil van de zorg

Iedereen kent het beeld wel van de ‘wijkzuster’ die op de fiets de mensen die verpleging en verzorging nodig hebben thuis bezoekt. De wijkverpleegkundige ‘nieuw stijl’ doet dit nog steeds, maar doet ook veel meer dan dat. Tegenwoordig is ze echt de spil van de zorg in de buurt.

Wanneer u hulp nodig heeft bij aankleden of douchen, medicijngebruik of bij het verzorgen van een wond, dan kunt u rekenen op de wijkverpleegkundige van AxionContinu. De wijkverpleegkundige bespreekt met u wat u zelf (nog) kunt en welke verpleging en verzorging nodig is. Zij stelt de indicatie en helpt u vervolgens om de zorg te regelen.

Maar naast het leveren van deze professionele ‘medische’ zorg bij mensen thuis, heeft de wijkverpleegkundige tegenwoordig steeds meer een spilfunctie tussen de diverse hulpverleners in de wijk. Wijkverpleging gaat meer dan voorheen uit van de zelfredzaamheid van de cliënt. Mensen houden zo meer de eigen regie over hun leven. Het wijkverpleegkundigteam weet de weg in de wijk en werkt nauw samen met huisartsen, welzijnsorganisaties en buurtteams. Hierdoor kunnen zij cliënten op allerlei initiatieven wijzen of bijvoorbeeld in contact brengen met vrijwilligers.

Julia Reh is wijkverpleegkundige van het team van AxionContinu in Leidsche Rijn. “De nieuwe manieren van werken spreekt mij heel erg aan.”
Zo neemt Julia deel aan het project Ouderenzorg vanuit het Julius Gezondheidscentrum Parkwijk, dat kwetsbare ouderen in beeld probeert te krijgen op basis van gegevens van huisartsen. Het doel is om te voorkomen dat ouderen in het zorgcircuit komen door preventieve maatregelen en versterking van het sociale netwerk rondom de cliënt. “Wij doen dit door mee te denken over hulpmiddelen en creatieve oplossingen. Maar ook door bijvoorbeeld problemen bij mantelzorgers te signaleren en die gezamenlijk aan te pakken via voorlichtingsbijeenkomsten of workshops.”

Contact, indicatie en kosten
U kunt een indicatie voor wijkverpleging vragen aan de wijkverpleegkundige. Wijkverpleging wordt vergoed door de zorgverzekeraar. U betaalt geen eigen risico. Bel het AxionContinu servicebureau voor meer informatie:
T 030 – 282 22 77
E [email protected]
www.axioncontinu.nl

Persoonlijke aandacht hoog in het vaandel bij Stepping Stones

Wonen met 24-uurszorg in een veilige en huiselijke sfeer, dát biedt Stepping Stones Home & Care, een zorginstelling met kleinschalige woonlocaties voor ouderen. Relatiemanager Alie van den Brink vertelt over hun visie op zorg. “Het ijkpunt is: een goede kwaliteit van leven zorgt ervoor dat je jezelf kunt blijven. Daarom doen we er alles aan om bewoners zich thuis te laten voelen.”

Met de recente veranderingen in het Sociaal Domein is er in de zorg een beweging zichtbaar naar meer eigen verantwoordelijkheid en ‘eigen kracht’. “Dat zet een enorme druk op de mantelzorg”, aldus Van den Brink. “Ouderen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar dat is vandaag de dag gewoon heel moeilijk, zeker als hij of zij een zorgindicatie voor 24-uurszorg heeft.”

Ga daarom tijdig op zoek naar wat bij je past, wil Van den Brink ouderen op het hart drukken. “Kijk bijtijds om je heen om je te oriënteren op wat er mogelijk is, anders wordt er voor je gekozen. In de werkelijke thuissituatie kan niemand 24 uur per dag persoonlijke zorg bieden.”

Stepping Stones creëerde inmiddels acht zorgvilla’s waar dat wél kan. Binnenkort komt daar een nieuwe locatie bij. Eind 2016 opent Villa Spes Nostra op een prachtige plek in Vleuten haar deuren voor nieuwe bewoners. “Bewoners wonen in een eigen appartement, dat ze naar eigen inzicht kunnen inrichten, in de nabijheid van zorg die 24 uur per dag aanwezig is. Er is ruimte voor contact, met name bij de maaltijden en de activiteiten die er georganiseerd worden,” vertelt Van den Brink. “En we hebben oog voor de familie. Die begeleiden we in het proces. We geven ze handvatten hoe om te gaan met het ziektebeeld van hun vader of moeder.”

Meer weten over dit bijzondere initiatief?
Kijk op www.steppingstones.nl.

_BT Clear