Terug in je kracht!

_BT Clear

Na het oplopen van hersenletsel (niet aangeboren hersenletsel, NAH), kunnen mensen blijvend last houden van de gevolgen. Alles wat voorheen vanzelfsprekend was, wordt opeens een uitdaging. Jaarlijks krijgen in de stad Utrecht naar schatting 2.500 mensen te maken met hersenletsel, als gevolg van een ongeluk, beroerte, hartstilstand, tumor, hersenbloeding of operatie. Boogh brengt mensen met hersenletsel terug in hun kracht door vervolgbehandeling, begeleiding, training en re-integratie trajecten.

Iemand die hersenletsel oploopt komt meestal in een revalidatiecentrum terecht. Het in praktijk brengen van alles wat geleerd is tijdens de revalidatie gaat niet vanzelfsprekend. Mensen ervaren dat hun hele leven plotsklaps is veranderd. De gevolgen zijn daarmee niet alleen van toepassing op degene met NAH zelf. Hersenletsel heeft ook een grote impact op de partner, ouder of familie.

Grip op het leven

Een grote groep mensen met NAH kan zich redden met lichte ondersteuning. Voor een kleine groep geldt dit niet. Juist voor hen maakt Boogh het verschil door specifiek maatwerk te bieden. Want het leren omgaan met mogelijkheden en beperkingen stopt niet na revalidatie.

Aanpak

De begeleiding en behandeling richt zich op gebieden waarop mensen met hersenletsel vaak problemen ervaren. Het aanbrengen van structuur is hierbij het sleutelwoord. Daarbij is de behandeling, onder de naam Hersenz, erop gericht om mensen zo goed mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Per cliënt wordt gekeken wat hij of zij wil bereiken en welke behandelmethode hierbij het beste past.

Door mensen met hersenletsel vanaf het moment dat ze weer thuis zijn een vervolgbehandeling te bieden, wordt voorkomen dat mensen in de chronische fase vastlopen. Naast behandelingen biedt de organisatie ook dagbesteding aan. Hier kunnen mensen met hersenletsel in eigen tempo en naar eigen vermogen zingevend bezig zijn. Dankzij deze ondersteuning neemt Boogh tijdelijk de zorg van de mantelzorger over.

Boogh heeft vestigingen in heel
Midden Nederland, waaronder in Utrecht.
Kijk voor meer informatie op www.boogh.nl

_BT Clear
 
 
 

Pijnbestrijding tijdens de bevalling door inademen van lachgas

_BT Clear

De bevalling is een belangrijke gebeurtenis, die uit verschillende fasen bestaat. Het is belangrijk dat de bevalling zo prettig mogelijk verloopt. Dat betekent dat er ook aandacht is voor pijn, want bevallen doet meestal pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Pijn bij een bevalling hoort erbij en is een normaal verschijnsel. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën –samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent – als pijnlijk. Datzelfde geldt voor de uitdrijvingsweeën, die samen met het persen ervoor zorgen dat het kind geboren wordt. De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert.

Het komt voor dat vrouwen de pijn niet langer draaglijk vinden. Uitputting, angst of spanning kan hierbij een rol spelen. Een warme douche, een warm bad, massage of het aannemen van een andere houding kan dan vaak helpen, maar soms is er meer nodig. Dan biedt pijnbestrijding een uitkomst. Er zijn meerdere vormen van pijnbestrijding zoals epidurale pijnbestrijding (ruggenprik),) en Remifentanil (infuuspompje met morfineachtige stof). Sinds kort is het mogelijk om lachgas als pijnbestrijding te krijgen in het WKZ Geboortecentrum bij bevallingen onder begeleiding van de verloskundige of de gynaecoloog.

Lachgas, hoe werkt het?

Lachgas is een mengsel van stikstofgas en zuurstof wat ingeademd wordt. Het heeft mogelijk effect op de zenuwgeleiding van de pijnsignalen naar de hersenen maar het precieze mechanisme is nog steeds onbekend. Onderzoek naar de werkzaamheid van lachgas voor de pijnbehandeling tijdens de bevalling laat zien dat vrouwen duidelijk minder pijn hebben. Bij 40-50% van de vrouwen helpt lachgas voldoende en is geen andere, meer ingrijpendere, pijnbestrijding meer nodig. Lachgas werkt al na 1 minuut. Het helpt je goed te ontspannen en zorgt dat je de pijn beter kan verdragen. Je maakt de bevalling bewust mee. Nadat je gestopt bent met inhaleren van het lachgas is het lachgas weer snel uit je lichaam verdwenen.

Lachgas heeft geen invloed op het verloop van de bevalling en ook geen effecten op het kind. Soms kunnen vrouwen heel uitgelaten en blij van lachgas worden. Vandaar de naam “lachgas”.

_BT Clear