_BT Clear

Crisiskaart geeft houvast bij psychische nood

“Sinds ik een Crisiskaart heb, durf ik weer de straat op en als er iets gebeurt, laten mensen me niet meer aan mijn lot over”. Aan het woord is Petra, een Utrechtse van vijfenveertig die als kind slachtoffer was van misbruik. Op latere leeftijd kwam zij daardoor in psychische problemen. “Vergelijk de Crisiskaart met een SOS-medaillon, maar dan voor psychiatrische aandoeningen,” aldus Petra. “Er staat op wat er met mij aan de hand is en wat er moet gebeuren als ik in nood ben.”

Petra groeide ondanks haar traumatische ervaring probleemloos op, totdat zij op haar dertigste overspannen raakte. Nachtmerries brachten de angsten uit haar jeugdjaren terug en ze kreeg last van dissociaties. Ze komt dan in een toestand waarin ze het verleden herbeleeft. “Ik ben dan in paniek en zie de wereld met de kinderogen van toen”, vertelt Petra. “Alles van nu, namen, waar ik woon en wat ik moet doen, ben ik kwijt.” Het kan op ieder moment en plotseling opkomen bijvoorbeeld in stresssituaties die voor anderen vanzelfsprekend zijn, maar voor mij een drempel vormen.

“Voordat ik een Crisiskaart had, wisten mensen niet wat ze moesten doen of ze werden bang van me. Nu geef ik mijn kaart. Daarmee vraag ik wat ik op dat moment zelf niet kan zeggen: laat mij niet opnemen, bel mijn mantelzorgers en let erop mij niet onnodig te prikkelen of aan te raken.” Thuis verdwijnt de dissociatie meestal binnen een dag. Petra heeft de crisiskaart opgesteld samen met een ervaringsdeskundige consulent van Steunpunt GGZ, het Utrechts zelfregiecentrum voor mensen met een psychiatrische aandoening en hun betrokkenen. Steunpunt GGZ heeft al met meer dan 200 Utrechters zo’n kaart gemaakt. Dat aantal moet stijgen vinden ze want de Crisiskaart helpt mensen met een psychische kwetsbaarheid zelfstandig te leven en helpt de samenleving daar met meer begrip mee om te gaan. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.ggzutrecht.nl of een mailtje sturen naar [email protected].

Goed zorgen voor jezelf

“Enik Recovery College is een nieuwe plek in Utrecht voor scholing rondom herstel en persoonlijke ontwikkeling. Mensen met een levensontwrichtende ervaring maken hier werk van hun persoonlijk welbevinden. Het college wordt volledig gerund door peers.

In het volledig gerenoveerde centrum aan de Vaartscherijnstraat in Utrecht heeft Enik Recovery College afgelopen jaar zijn plek gevonden. Al een paar honderd mensen hebben afgelopen anderhalf jaar bij Enik gewerkt aan hun persoonlijk welbevinden. Dit doen ze samen met mensen die soortgelijke ervaringen hebben als zij (peers). Deze peers runnen het sociaal trefpunt en verzorgen alle cursussen en trainingen op het college. In de vier leslokalen varieert het aanbod van herstelwerkgroepen tot een schrijfclub. In het sociaal trefpunt kun je dagelijks terecht voor een gezonde lunch, koffie en thee.

Bij Enik vinden ze dat leren met gelijken het beste middel is om jezelf te versterken. Ieder mens heeft waardevolle ervaringen waar anderen iets aan hebben. Door het uitwisselen van ervaringen onder mensen met gelijke uitdagingen in het leven, weet je dat je niet de enige bent. Het helpt de eenzaamheid te verminderen. Persoonlijke verhalen zorgen voor wederzijdse herkenning en succesverhalen zijn inspirerend.

“Sinds de WRAP ontkom ik er niet meer aan goed voor mezelf te zorgen”
(deelnemer)

Leren over ‘het leven in voor- en tegenspoed’ kan bijvoorbeeld door het volgen van de WRAP (Wellness Recovery Action Plan). In deze training maakt het denken in klachten plaats voor het handelen vanuit je kracht.

Nieuwsgierig naar de WRAP? In het voorjaar gaat er weer een 8-weekse training van start. WRAP wordt ook aangeboden tijdens Enik Retreat, een retraite van een midweek. Meer informatie over deze en andere trainingen bij Enik vind je op
www.enikrecoverycollege.nl. Je kunt ook een e-mail sturen naar [email protected].

_BT Clear