_BT Clear

Doe mee Startpunten in het Taalhuis

Sinds 2016 zijn in vier Utrechtse bibliotheken Taalhuizen geopend. Dé plek voor iedereen die aan de slag wil met basisvaardigheden op het gebied van taal, computers en rekenen. Er zijn Taalhuizen in de bibliotheken Kanaleneiland, Overvecht, Zuilen en Hoograven.

Elk Taalhuis bruist tijdens de wekelijkse Doe Mee Startpunten. Utrechters kunnen hier terecht met praktische vragen over taal en digitale zaken. Wanneer u bij een van de Taalhuizen langskomt, wordt u warm ontvangen door een gastheer of gastvrouw. Naast ondersteuning bij het invullen van een formulier of het oefenen met taal en computers, ontvangt u een heerlijk kopje koffie of thee. Wanneer advies nodig is over een passende taal- of computercursus helpen de medewerkers van het Doe Mee Startpunt u graag.

Geïnteresseerd? Wij nodigen u graag uit om bij een van de Doe Mee Startpunten langs te komen.

Locaties en openingstijden Doe Mee Startpunten

Bibliotheek Kanaleneiland : woensdag van 10.00 – 12.00 uur
Bibliotheek Overvecht : donderdag van 13.00 – 15.00 uur
Bibliotheek Zuilen : woensdag van 10.00 – 12.00 uur
Bibliotheek Hoograven : dinsdag van 10.00 – 12.00 uur

De Doe Mee Startpunten zijn overigens niet de enige activiteit van de Taalhuizen. Zo worden in de Taalhuizen computer- en taallessen georganiseerd op verschillende niveaus en kunt u aansluiten bij leesgroepen. En u kunt altijd in de Taalhuizen terecht om zelf te oefenen. Ook vrijwilligers zijn welkom in de Taalhuizen voor advies over lesmaterialen en trainingen.

Wilt u meer weten over de Taalhuizen? Kijk dan eens op de website van de bibliotheek: www.bibliotheekutrecht.nl.

Of wilt u graag Utrechters helpen een passend (digi)taalaanbod te vinden? En bent u 4 uur per week beschikbaar? Misschien is de vrijwilligersfunctie van Wegwijzer dan iets voor u. Zie www.taaldoetmeer.nl/vacatures

De Taalhuizen zijn een samenwerking van de Bibliotheek Utrecht, Wij 3.0 en Taal doet meer.

Minder werkuitval door vroegere diagnose van autisme

In Nederland hebben zo’n 190.000 mensen, 1% van de bevolking, een vorm van autisme. Het aantal autistische mensen met werk is niet exact bekend. Wetenschappers beweren dat ongeveer een kwart van de mensen die de diagnose hebben gekregen, werkt. Er zijn ook veel werkende mensen die niet weten dat ze autisme hebben. Bij hen komt de diagnose pas op latere leeftijd of soms helemaal niet. Bij deze mensen kan persoonlijke schade ontstaan, waardoor talent voor de arbeidsmarkt verloren gaat.

Perspectief

Ook werknemers zijn gebaat bij een snelle diagnose. Als er sneller wordt gediagnosticeerd, kan er ook sneller interventie plaatsvinden op de werkvloer of in de relationele sfeer. Hiermee voorkom je werkuitval, en dat biedt perspectief voor zowel werkgever
als werknemer.

“Met een snelle diagnose hebben we het niet over een ‘supertest’ die je direct het antwoord geeft, maar over een goede doorstroom en afstemming. Op deze manier krijgen mensen sneller te weten of ze de diagnose hebben”, aldus Michiel Bosman, psychiater en directeur van het Autisme Kennis Centrum (AKC).

Autisme bij vrouwen

Bosman begon in 2014 met het Autisme Kennis Centrum. Bosman: “We zagen dat de vraag naar autismediagnostiek onder volwassenen toeneemt. Inmiddels hebben we drie vestigingen, in Utrecht, Arnhem en Den Bosch.” Het AKC richt zich vooral op onderzoek naar autisme bij vrouwen. In Nederland zijn zo’n 20.000 à 30.000 normaal begaafde vrouwen met autisme. Ze vallen vaak minder op dan mannen, omdat de stoornis zich anders uit. Vrouwen lopen vaak vast wanneer ze moeten schakelen tussen de verschillende rollen van moeder, echtgenote, vriendin en werknemer.

_BT Clear