Een gezond huishoudboekje begint met overzicht

_BT Clear

Het voorkomen van schulden begint bij overzicht in het huishoudboekje. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat je uit de min komt of blijft? In de gratis cursus Grip op Financiën leren deelnemers in vijf lessen hoe ze beter kunnen rondkomen met hun inkomen.

Een uurtje voordat de deelnemers binnendruppelen, treffen Marja Bakker en Jaap Tonnon de laatste voorbereidingen voor deze vijfde les. Vandaag zullen ze uitleg geven over schulddienstverlening en extra aandacht besteden aan vergelijken van zorgverzekeringen en energieaanbieders. In de concurrentiestrijd geven de energiemaatschappijen flinke welkomstkortingen aan nieuwe klanten. Wie elk jaar opnieuw de aanbieders vergelijkt, kan veel geld besparen. Maar je moet er wel zin in hebben.

“Administratie is iets dat veel mensen saai of moeilijk vinden,” ervaart Marja Bakker als vrijwilliger Financiën en Administraties. “In veruit de meeste gevallen hebben financiële problemen te maken met gedrag. Daarom is het belangrijk om je financiële positie in kaart te brengen.”

Jaap Tonnon werkte in de zorg ‘in alle denkbare functies’, Marja Bakker in de ICT. Beiden zijn nu gepensioneerd en helpen anderen in de cursus Grip op Financiën en bij sociaaljuridische spreekuren in de buurthuizen. Dat gepuzzel, de kleine lettertjes, dat vinden deze vrijwilligers juist leuk. Bovendien is het fijn om iets te kunnen doen aan zo’n nijpend probleem als armoede.

Jaap Tonnon: “Ik was laatst met een cliënt die niet goed Nederlands spreekt, mee naar de gemeente en toen zei hij: jij goei man. En toen dacht ik: ja, dat is misschien waar ik het voor doe; de bevestiging dat ik een goei man ben.”

Intussen zijn de deelnemers ook gearriveerd in het zaaltje in Overvecht. Voor zich een kopje koffie én de gele ordner waarin iedereen zijn administratie volgens een vast systeem heeft geordend. “Als je alle inkomsten en uitgaven verdeelt over twaalf maanden en over de diverse posten, dan kun je zien of je over het geheel genomen te veel uitgeeft,” legt Jaap Tonnon uit. “En je ziet waar je op kunt besparen.” In de ordner zitten ook berekeningen met minimale uitgaven voor bijvoorbeeld telefonie, verzekeringen of boodschappen en handige websites met rekenhulpen voor het aanvragen van toeslagen.
De cursisten vormen een divers gezelschap; van mensen die moeite hebben de post te begrijpen tot mensen die gewoon wat meer discipline zoeken. Zoals Robert, die merkte hoe snel je in de min komt als je werkloos raakt. “Ik had altijd inkomen en kon impulsieve aankopen doen, al stond ik ook vaak rood. Toen ik werkloos werd, stegen de rode cijfers snel. Uit zelfbescherming ben ik deze cursus gaan doen. Goed om te weten hoe ik beter met geld kan omgaan. En volgende week kan ik gelukkig weer aan het werk.”

Foto: Ministerie van Fotografie

TIPS VAN GELDWIJZER 030

Ontslag of scheiding zijn momenten waarop mensen in de schulden terechtkomen. Ze geven wijzigingen niet op tijd door aan de Belastingdienst en moeten toeslagen terugbetalen of passen hun uitgavenpatroon bijvoorbeeld niet op tijd aan. Hoe weet je nu waar je op financieel gebied rekening mee moet houden bij levensgebeurtenissen als scheiding, ontslag, op jezelf wonen of langdurige ziekte? Waar heb je recht op? En wie kan je helpen? Het antwoord op die vragen staat op www.geldwijzer030.nl. De website is ontwikkeld door welzijnsorganisatie U Centraal en de gemeente Utrecht om mensen op financieel gebied de weg te wijzen. Bezoekers aan de website vinden er handige links, een overzicht van cursussen zoals Grip op Financiën en tips over extra’s bij een laag inkomen. Wie schulden heeft, kan voor hulp doorklikken naar het Buurtteam.

Een paar tips van Geldwijzer 030:
• Geef wijzigingen in je situatie direct door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je problemen. Op de site van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken om te zien of je nog recht hebt op toeslagen.
• Maak een account aan op www.mijnoverheid.nl. Hier ontvang je digitale post van allerlei instanties.
• Solliciteer je vanuit de bijstand en maak je kosten voor bijvoorbeeld de kapper? Je kunt hiervoor een vergoeding krijgen bij de gemeente Utrecht in de vorm van een Werknemer-
scheque.

_BT Clear