De WERKTOP-aanpak slaat aan. Slechts enkele maanden na de introductie van deze vernieuwende manier om vraag (ondernemers) en aanbod (werkzoekenden of kandidaten) met elkaar in contact te brengen, zijn al tientallen ‘matches’ ontstaan.

Ethel de Jonge (rechts op de foto) is één van de Tielenaren die mede dankzij WERKTOP een doorstart heeft gemaakt op de arbeidsmarkt. De Jonge (43) is nu administratief medewerkster bij Beursplein Rivierenland. Zij werkt op de afdeling waar Linda van Swaaij (links op de foto) als projectleider de WERKTOP-aanpak uitrolt binnen de gemeenten Neerijnen, Tiel en West Maas en Waal. “Toen er een vacature voor administratief medewerker kwam, dachten we al aan Ethel,” vertelt Van Swaaij, die met een bestand van 1100 kandidaten werkt. Ethel de Jonge had zichzelf met haar motivatie en enthousiasme al ‘in de kijker gewerkt’ van mogelijke werkgevers. Dat deed ze tijdens een zogeheten ‘Prettig Gesprek’, één van de instrumenten waarmee WERKTOP werkt.

“Bij WERKTOP legt de gemeente actief contact met ondernemers en vraagt of er werk is, betaald of onbetaald,” legt Linda van Swaaij uit. “Daarbij richten we ons op kandidaten die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Tijdens een ‘Prettig Gesprek’ praten ondernemers en kandidaten op een positieve en gelijkwaardige wijze met elkaar, het liefst op locatie bij een bedrijf. De ondernemer vertelt wat hij doet en de werkzoekende wat hij kan. Het gaat dus niet in de eerste plaats om wat op je cv staat, maar wat je talenten zijn. En natuurlijk de motivatie, daar staat of valt alles mee. Voor Ethel de Jonge is de nieuwe baan bij Beursplein Rivierenland een welkome vervolgstap in haar loopbaan.

“Motivatie, daar staat of valt alles mee”

“Ik werk vanaf mijn achttiende en heb op latere leeftijd een beveiligingsdiploma gehaald. Vijf jaar heb ik in die branche gewerkt en daarbij waren leuke klussen, van Appelpop tot het Koningsdagconcert bij de Amstel. Omdat in de beveiliging niet genoeg werk is om van te leven, ben ik administratief werk gaan doen. In mijn zoektocht naar een nieuwe baan ben ik goed begeleid. Mijn werkcoach stuurde steeds vacatures, zoals die van de baan die ik nu heb. Ik werk weer 36 uur en ben lekker bezig.’’ Het ‘Prettig Gesprek’ vond ze een leuke ervaring. “Ik ben van mezelf wat terughoudend en werd uitgenodigd goed over dingen na te denken.” Van Swaaij: “Als mensen bij elkaar zitten durft ook degene die wat stiller is mee te praten. Het voelt niet aan als een sollicitatiegesprek.”

De boodschap van WERKTOP: treed naar buiten, ga netwerken en leer elkaar kennen.”

Informatiekrant veranderingen in jeugdhulp, zorg, welzijn en werk