Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste van Europa. Met 95 procent van onze kinderen gaat het goed. Een deel van onze jeugd groeit helaas niet ‘vanzelf’ op. Zij hebben hulp, zorg of ondersteuning nodig. De manier waarop dat was georganiseerd in Nederland kon beter. Daarom is op 1 januari 2015 een nieuwe Jeugdwet in werking getreden.

Gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp en zien erop toe dat kinderen naar vermogen meedoen in de maatschappij. Waar specialistische zorg nodig is, wordt deze geboden. Zo kunnen alle kinderen en jongeren in Nederland veilig en gezond opgroeien.

Wat betekent dit voor u?

Om de jeugdzorg eenvoudiger en overzichtelijker te maken, zijn in Tiel vier wijkteams Jeugd gestart. Inwoners met vragen over bijvoorbeeld opgroeien en opvoeden, gedragsproblemen, financiën, huisvesting en onderwijs kunnen hier terecht. De wijkteams Jeugd zijn onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Tiel en richten zich op (gezinnen met) kinderen of jongvolwassenen tot 23 jaar. De wijkteams Jeugd kunnen doorverwijzen naar specialistische jeugdhulp. De specialistische jeugdhulp geldt voor jeugdigen tot 18 jaar.

Hoe werken de wijkteams?

De wijkteams Jeugd organiseren de zorg dichtbij: thuis, in de buurt en op scholen, samen met het gezin en hun netwerk. De jeugd- en gezinswerkers van de wijkteams hebben veel kennis in huis en kunnen meestal zelf de ondersteuning bieden. Indien meer of andere hulp nodig is, bijvoorbeeld van vrijwilligers, het maatschappelijk werk of specialistische jeugdhulp dan wordt deze hulp ingeschakeld. Ouders en jeugdigen beslissen wat er wel of niet gebeurt. Bij meerdere vragen krijgen gezinnen één vertrouwde begeleider.

De wijkteams werken samen met onder meer huisartsen, verloskundigen, jeugdgezondheidszorg, jongeren-
werkers, vrijwilligersverenigingen, scholen en kinderopvang.

Wat kunt u zelf doen?

Ook bij de jeugdhulp gaat de gemeente uit van wat u zelf kunt. Heeft u een hulpvraag, dan kijkt de jeugd- en gezinswerker samen met u wat voor hulp of ondersteuning er nodig is. Ook wordt gekeken naar wat u zelf kunt doen of wat uw omgeving kan betekenen in uw situatie.

Veelgestelde
vragen

Voor welke jeugdhulp is de gemeente verantwoordelijk?

Alle vormen van jeugdhulp. Van eenvoudige, dagelijkse vragen tot intensieve zorgvragen bij opgroei-, opvoed-, ontwikkelings- en gedragsproblemen; specialistische jeugdhulp tot 18 jaar; de uitvoering van kinderbescherming en jeugdreclassering; de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld.

Wat verandert er voor gezinnen die in 2014 jeugdhulp kregen?

2015 is een overgangsjaar. Gezinnen die in 2014 een vorm van specialistische jeugdhulp kregen behouden in 2015 hun recht op de zorg zoals die was ingezet. Het recht geldt tot de einddatum van de indicatie of de behandeling, maar uiterlijk tot 1 januari 2016. De zorgaanbieder blijft dezelfde. Als een zorgaanbieder besluit om te stoppen met het bieden van bepaalde zorg, zal de organisatie haar cliënten hierover informeren. In 2015 vindt een herbeoordeling plaats van alle indicaties die aflopen in 2015 of later.

Bij welk wijkteam Jeugd kunt u terecht?

Lees hier meer...

Andere vragen over de veranderingen in de jeugdhulp?
Kijk op www.tiel.nl, onder de button ‘Tiel kan meer’ voor de veelgestelde vragen of neem contact op met één van de wijkteams Jeugd.

Informatiekrant veranderingen in jeugdhulp, zorg, welzijn en werk