De gemeente ondersteunt mensen bij het vinden van werk en het krijgen van een inkomen. Op 1 januari 2015 is de gemeente daarnaast verantwoordelijk voor iedereen die (gedeeltelijk) kan werken. Dit valt onder een nieuwe wet: de Participatiewet. De oude Wet Werk en Bijstand (WWB), de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en een groot deel van de Wajong zijn onderdeel van de nieuwe Participatiewet.

Wat betekent dit voor u?

Inwoners van Tiel zijn en blijven zelf verantwoordelijk voor het krijgen van een inkomen en voor het vinden van een betaalde baan. Als het u op eigen kracht niet lukt om werk te vinden biedt de gemeente, samen met werkgevers en maatschappelijke organisaties, ondersteuning op maat. Een (bijstands)uitkering betekent ook verplichtingen. Er wordt van u verwacht dat u er zo veel mogelijk aan doet om (weer) aan werk te komen.

Kunt u nog niet werken in een (betaalde) baan, dan kan de gemeente u vragen om een tegenprestatie te doen. Tegenprestaties zijn bijvoorbeeld klussen die voor verenigingen, organisaties en maatschappelijke instellingen kunnen worden gedaan. Bijvoorbeeld koffie schenken in een wijkhuis of leesouder zijn op school. Een tegenprestatie doen kan heel nuttig zijn: voor uzelf en voor de samenleving.

De uitgangspunten van de Participatiewet: iedereen doet mee, iedereen werkt. Iedereen die kan werken, doet dat voor zover mogelijk is. Als u (tijdelijk) niet kunt werken, zet u zich in door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen.

Veelgestelde vragen

Verandert mijn bijstandsuitkering door de Participatiewet?

In de bijstand is de ‘kostendelersnorm’ ingevoerd. De kostendelersnorm houdt in dat uw bijstandsuitkering lager is als u uw woning deelt met meerdere volwassenen. Hoe meer personen van 21 jaar of ouder in één huis wonen hoe lager de bijstandsuitkering per persoon wordt. De kostendelersnorm geldt niet voor studenten, commerciële relaties en personen tot 21 jaar. Per 1 januari 2015 geldt de kostendelersnorm voor nieuwe bijstandsgerechtigden en vanaf 1 juli aanstaande voor iedereen die al een bijstandsuitkering ontving in 2014.

Welke kansen biedt de Participatiewet voor mij?

De Participatiewet heeft als doel iedereen in staat te stellen als volwaardig inwoner mee te doen en bij te dragen aan de samenleving. Daarbij wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de eigen kracht van mensen en vindt participatie bij voorkeur plaats via werk. Om het voor werkgevers aantrekkelijk te maken iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, kan de gemeente loonkostensubsidie geven.

Wat houdt de banenafspraak in?

Om er voor te zorgen dat werkgevers daadwerkelijk banen creëren voor mensen met een beperking is een zogenaamde banenafspraak gemaakt. Het gaat om 125.000 extra banen.

Wie vallen er onder de doelgroep voor de banenafspraak?

Mensen die onder de Participatiewet vallen en die geen Wettelijk minimumloon kunnen verdienen; mensen met een indicatie Wet Sociale Werkvoorziening;
Wajongers met arbeidsvermogen.

Behoud ik in 2015 mijn Wajong uitkering?

Als u op 1 januari 2015 een Wajong uitkering heeft, behoudt u uw recht op Wajong en blijft u bij het UWV. Wel beoordeelt het UWV opnieuw of u mogelijkheden heeft om te werken.

Andere vragen over de veranderingen op het gebied van werk?
Kijk op www.tiel.nl, onder de button ‘Tiel kan meer’ voor de veelgestelde vragen of neem contact op met Beursplein Rivierenland.
Telefoon (0344) 65 66 00.

Informatiekrant veranderingen in jeugdhulp, zorg, welzijn en werk