Wij zijn de vinger aan de pols van het college van B&W. Alles wat er op het gebied van zorg en welzijn besloten wordt, moet eerst aan ons worden voorgelegd. Het college van burgemeester en wethouders is verplicht om de WMO-raad om advies te vragen over zaken op het gebied van zorg en welzijn en ons advies ter harte te nemen. Als het college ervan afwijkt, moet er een reden voor gegeven worden. We kunnen en mogen ook de gemeenteraad adviseren.

Wij mogen ook ongevraagd advies geven als we menen dat er dingen fout gaan. Daarom is goed contact met onze achterban van groot belang. En die achterban bestaat uit mensen die met zorg en welzijn te maken hebben en dat is bijna iedereen. We hebben contacten met cliëntenraden van verschillende organisaties en maatschappelijke groeperingen, zoals de gehandicaptenraad, ouderenbonden, kerken en Humanitas.

Er verandert veel op het gebied van zorg en welzijn. Het Rijk heeft veel regelingen overgedragen aan de gemeente. Tegelijk is er minder geld beschikbaar. Dat betekent dat de gemeente uiterst zorgvuldig moet kijken wat wel en wat niet meer vergoed kan worden. Dat kan voor sommige inwoners heel pijnlijk uitpakken. De gemeente probeert dat zo eerlijk mogelijk te doen. Daar kijkt de WMO-raad in mee en probeert de belangen van de inwoners zo goed mogelijk te behartigen. Daarbij houden we vooral het oog gericht op de meest kwetsbaren onder de inwoners. De WMO-raad is er dus niet voor het oplossen van problemen van individuele inwoners. Toch willen we op de hoogte komen van knelpunten en hebben daarom reacties van de inwoners nodig.

We hebben een emailadres: [email protected] en zijn bezig onze website bij te werken:
www.wmoraadtiel.com.

 

Informatiekrant veranderingen in jeugdhulp, zorg, welzijn en werk