In de Hertogenwijk oogsten bewoners hun eigen groenten in de Multi-Cultituin. De groenten worden verwerkt in verschillende smakelijke recepten, net zo divers als de wijkbewoners die gebruik maken van de buurtmoestuin.

“Dat is een van de vele leuke aspecten van dit project,” vertelt Margreet Griepink van Dynamiek. “De mensen die er gebruik van maken wisselen volop planten en groenten uit. Van Birma tot Turkije, je vindt het hier allemaal.”

Overal ter wereld is stadstuinieren sterk in opkomst. Mensen ontdekken dat je niet alleen geld bespaart met het kweken van je eigen groente en fruit, ze ervaren ook dat tuinieren een leuk tijdverdrijf is en bovendien een prima gelegenheid om medebewoners te ontmoeten. “Hertogenwijk is heel divers met vele culturen die allemaal in hun eigen wereld in hun flat wonen. Maar die culturen vormen wel samen de wijk. De moestuin blijkt een mooi bindmiddel, het is één groot communicatienetwerk. Deze groep bereik je zo makkelijker dan via een digitaal loket.”

“De Multi-Cultituin is een schot in de roos”

De wijkbewoners zijn enthousiast en hebben de moestuin alweer klaar gemaakt voor het nieuwe plantseizoen. “De Multi-Cultituin is een schot in de roos, een voorbeeld van burgerparticipatie die door goede onderlinge samenwerking gerealiseerd kon worden.”

 

Op zorgboerderij KEI in Wadenoijen zie je mensen groeien, elke dag opnieuw. Dat alleen al maakt het werk zo waardevol, vindt zorgboerin Antoinette Bons. De veranderingen in de zorg stemmen zeker tot nadenken, maar bij KEI kijken ze liever naar de kansen die er onvermijdelijk ook ontstaan. “Met KEI hebben we voor Tiel een bijzonder aanbod,” vertelt Antoinette Bons. “We zetten in op diversiteit en willen verschillende groepen inwoners bereiken.”

In 2007 besloten Antoinette en Frank Bons vrij rigoureus hun hectische bestaan in de ict eraan te geven. Vanaf dat moment stonden ze letterlijk met hun voeten in de klei, als zorgboerin en -boer. Begonnen in Tricht, verkasten ze met hun drie dochters al snel naar Wadenoijen waar ze boerderij de Hoek hadden gekocht. Daar gingen ze bouwen aan KEI. Zorgboerderij KEI biedt dagbesteding voor jong en oud. Behalve de dagbesteding voor volwassenen met een beperking hebben we mogelijkheden voor vrijwilligers, mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, of mensen die “er even uit” moeten om bijvoorbeeld de mantelzorgers even te ontlasten. Sommigen werken met de dieren, anderen in de tuin, de keuken of de winkel of klussen in de klusschuur of op het erf. Volwassenen en kinderen, ook vrijwilligers en stagiaires. ‘Eén grote familie’, noemt Antoinette de club. “Elke dag gebeuren er dingen om dankbaar voor te zijn en blij van te worden. Iemand die voor het eerst uit zichzelf gaat helpen. Of een autist die giert van het lachen. Met onze winkel en terras halen we de samenleving binnen. We willen de huiskamer van Tiel en omgeving worden.”

Je bent een KEI...
Iedereen vindt het fijn om ergens goed in te zijn. Iets te doen waarvan je dacht dat je het niet kon. Trots te zijn op je werk. Samen met anderen een klus te klaren. Een complimentje te krijgen.
Op onze zorgboerderij in Wadenoijen hebben we een omgeving waarin dat kan. In een veilige omgeving, met kleine groepen en vertrouwde gezichten kan iedereen een KEI zijn. Jong en oud, mensen met en zonder beperking zijn er welkom en vormen met elkaar een kleine gemeenschap: wij zijn er allemaal samen verantwoordelijk voor dat iedereen bij ons een KEI kan zijn.

Kijk voor meer informatie op
www.kei.nl.

Informatiekrant veranderingen in jeugdhulp, zorg, welzijn en werk