RiskCare- junior

Dat we gezond moeten eten is regelmatig te horen in het nieuws. Want anders word je misschien ziek. Maar aan de andere kant worden we overspoeld met ongezond eten. Grote reclameborden langs de weg met afbeeldingen van ijs, friet of hamburgers, het water loopt al langzaam in je mond. Dan ook nog eens die gedachten van “dat is ongezond, ik mag dit niet hebben” en de drang wordt alleen maar sterker. En zie de verleiding dan maar eens te weerstaan.

_BT Clear

Zelf probeer ik, Renate, psychiater bij Amacura, goed te letten op wat ik eet maar zie soms ook door de bomen het bos niet meer. Iedereen weet het beter en heeft een ander advies en probeer dan maar eens op jezelf te blijven vertrouwen. Zeker in deze tijd met al die voedselhypes, het lijkt dan wel een jungle. Al die meningen en ongevraagde uitspraken van je omgeving kunnen je behoorlijk onzeker maken. En het is nooit zwart-wit. Mensen kunnen erg hard zijn, maar overgewicht is nooit een kwestie van enkel te veel eten. En dat de steun vanuit je omgeving hard nodig is, dat is een feit maar niet altijd vanzelfsprekend. Geregeld zagen wij kinderen met deze worsteling en alleen een dieet is niet de oplossing. Voeding, beweging en psyche zijn nauw met elkaar verbonden. Hier moet meer in mogelijk zijn, daarvan was ik overtuigd. Zien hoe kinderen last kunnen hebben van hun lijf, zich schamen en sociaal terugtrekken, maakte dat de noodzaak duidelijker werd om deze kinderen meer te kunnen bieden en langzaam aan ontstond RiskCare.

Wesley weet er alles van. Een jongen met ADHD die het soms lastig vindt om zijn rem te vinden. Hij zat niet lekker in zijn vel, mede door de toename van zijn gewicht. Door de medicatie die hij gebruikte had hij meer rust gekregen in zijn hoofd, maar als bijwerking ook minder eetlust. Met het gevolg dat hij maaltijden begon over te slaan en onregelmatig begon te eten. Vanuit de behandelaren van RiskCare werd hem hulp op maat aangeboden waarmee hij samen met zijn ouders aan de slag ging.

“Doordat papa en mama ook meedoen voel ik me extra gesteund en is het ook makkelijker om thuis aan de doelen te werken. Daar helpen ook de gezinsgesprekken in. We zijn met z’n allen meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Dit geeft meer energie en maakt het ook gezelliger. Op de momenten dat we het lastig hebben, en bijvoorbeeld willen gaan snoepen, helpen we elkaar. We gaan dan bijvoorbeeld een blokje om, een spelletje doen of bereiden een rauwkosthapje als snack. Ook de individuele gesprekken die ik heb, helpen me om te ontdekken waarom ik zo onzeker ben en helpen me om beter over mezelf te denken.”

Aimée, 14 jaar oud, heeft autisme en herkent deze worsteling ook. Zij is al verschillende keren bij een diëtist geweest maar alleen een voedingsadvies kon haar niet helpen. Ze vindt het moeilijk om contact te maken met anderen, bij een sportclub gaan is een grote stap en nieuwe dingen proeven vindt ze erg eng om te doen. Via Renate kwam ze in het RiskCare programma terecht waarbij ze met lotgenoten in een groep kon gaan sporten.

“Ik voel me door deel te nemen aan het RiskCare programma minder eenzaam. Ik voel me veilig in de groep omdat alle kinderen daar overgewicht hebben die dat eigenlijk niet willen.”

Inmiddels durft Aimée ook al meer te proeven en is ze zelfs al afgevallen. “Ik kan nu veel meer leuke kleding dragen dat me meer zelfvertrouwen geeft. En sinds mijn moeder gestart is met het RiskCare volwassen programma, voel ik me nog meer gesteund.”

Als kind ben je immers afhankelijk van je ouders. Wat zij in huis halen wat er gekookt wordt en hoe zij je kunnen stimuleren en steunen.

Gezonder eten, meer bewegen, afvallen zijn allemaal doelen waar je als een berg tegen op kan zien.

Waar moet je beginnen met verandering aanbrengen? Patronen doorbreken doe je niet van vandaag op morgen maar vergt veel tijd, geduld en doorzettingsvermogen. Vallen en opstaan horen bij dit proces, dat is normaal. En extra ondersteuning daarin kan helpend zijn. Iemand die met je meedenkt en een peptalk kan geven wanneer dit nodig is.

Zoals Renate omschrijft, bij RiskCare vinden we het belangrijk dat mensen zich gehoord voelen. Dat er meegedacht wordt met een plan op maat en dat bekeken wordt wat er mogelijk is. Interne motivatie is daarbij wel een must. Want als je zelf echt iets wil en daarin gelooft, dan heb je een veel grotere kans van slagen. Om hulp vragen kan moeilijk zijn, een grote drempel die je soms moet overstappen, omdat hulp vragen kan aanvoelen als falen. Maar om hulp vragen is juist heel dapper, want samen staan we sterk.

Meer weten?

www.riskcareggz.nl | [email protected]
T 046 - 423 12 50

_BT Clear