Hanneke, een deeltijd pleegmoeder via XONAR, vertelt haar verhaal.
Op het sterfbed van haar moeder vertelde zij dat ze Hanneke een goede opvoeder zou vinden. Daarop beloofde Hanneke haar moeder: er komen kinderen. En bij Hanneke geldt, afspraak is afspraak!
Jaren geleden las Hanneke een artikel over pleegzorg. Het betrof een artikel over een alleenstaande vrouw die weekend pleegzorg aanbood. Hanneke dacht “Dat past bij mij”.
Daarom besloot Hanneke in maart 2016 een informatieavond van XONAR Pleegzorg te bezoeken, waarna zij zichzelf de tijd gunde om goed na te denken en te overleggen met familie en vrienden. Hanneke heeft op dat moment een zeer druk leven. Zij is laborante en volgde destijds een opleiding ergotherapie. In september 2016 start Hanneke met het voorbereidingsprogramma voor aspirant pleegouders (STIP, Selectie, Training In Pleegouderschap). Hanneke kijkt met veel plezier terug op STIP:
‘Het is leuk en interessant dat je in aanraking komt met alle vormen van pleegzorg. Alle aspirant pleegouders zijn op zoek naar de vorm van pleegzorg die het beste bij hen past. Er is nog steeds veel contact met de STIP collega’s. Door de optie deeltijd pleegzorg, ben ik anders naar de toekomst gaan kijken: pleegzorg schrok niet meer af. Iedereen heeft het idee dat pleegzorg 24/7 is, maar dit is absoluut niet zo.’
In december 2016, tijdens het eindgesprek van het voorbereidingsprogramma, komen de trainers met een voorstel. Emma, op dat moment 6 jaar oud, zoekt een weekend pleeggezin.
Na een aantal keren te hebben afgesproken met Emma en haar ouders, blijft Emma tijdens carnaval de eerste keer logeren. Emma is visueel beperkt en heeft een vorm van autisme. Hanneke is auditief beperkt. Dit leidt tot een bijzondere klik. Het feit dat Hanneke auditief beperkt is, wilt niet zeggen dat een kind niet goed kan opgroeien bij haar. Hier is tijdens de training uitgebreid over gesproken. Voor kinderen die net starten met leren praten, zou het wellicht niet een ideale match zijn geweest. Maar de match tussen Emma en Hanneke blijkt een schot in de roos!
De ouders van Emma houden zielsveel van hun kind, maar kunnen een rustmoment gebruiken en gunnen ook Emma een rustmoment. Omdat het vrijwillige hulpverlening betreft (het gezag ligt volledig bij ouders), is de enige zekerheid dat er geen zekerheid is.
‘Je doet dit als ouder voor je kind. Ik heb heel veel respect voor de ouders. Er moet een basis van vertrouwen zijn. Openheid naar ouders is heel belangrijk!’
Hanneke leidt een druk leven, maar geeft aan door Emma echt tot rust te komen.
‘Zij past in mijn hectisch bestaan, mijn leven wordt nu minder druk. Door Emma ontstaat er meer regelmaat.’
In eerste instantie kwam Emma 1x per maand logeren. Sinds Hanneke haar studie heeft afgerond is dit 2x per maand. Emma noemt Hanneke haar weekend pleegmama.
Hanneke benoemt ook het belang van een goede match tussen pleegouder(s) en de begeleider pleegzorg. Zij is heel tevreden met de ondersteuning vanuit XONAR. Op internet lees je soms negatief nieuws over hulpverleners. Dit herkent Hanneke totaal niet in haar situatie. Hanneke ziet haar pleegzorgervaring als een fotoalbum vol mooie herinneringen.
‘Het is verbazingwekkend hoe snel iemand jou het gevoel kan geven er gewoon bij te horen. Zo lang Emma het nodig heeft, blijft de deur hier open staan!’
XONAR heeft gemiddeld 600 pleegkinderen in zorg die in zo’n 500 pleeggezinnen worden opgevangen. Nog steeds zijn meerdere kinderen op zoek naar een pleeggezin. Er zijn diverse vormen van pleegzorg moge lijk! Interesse of meer informatie ontvangen? Dan kunt u via onderstaande gegevens contact met ons opnemen.
Elke maandagochtend kijkt mevrouw Betsy Schoones-Hendriks uit naar de komst van haar huishoudelijke hulp Tiny Peeters. “Tiny komt al drie jaar bij mij en is mij zeer dierbaar”, zegt Betsy. “Ik vertrouw haar volledig. Ze weet precies wat en hoe ik het graag wil hebben, weet alles te vinden en is bovendien een heel prettig persoon. Als ze klaar is met haar werk, drinken we samen nog een kopje koffie en praten we even bij.”
Je zou het haar niet geven, maar Betsy Schoones is 92 jaar. Ze woont zelfstandig in een appartement in Geleen en is nog redelijk gezond op wat ouderdomsklachten na. Haar geheim? Ze lacht: “Ik zou het niet weten. Behalve misschien altijd bezig zijn? Zowel fysiek als mentaal. Elke dag even naar buiten om een boodschap te doen. Ik kook, was en strijk nog zelf. En ik heb een iPad. Daarmee kan ik skypen met mijn klein- en achterkleinkinderen die in Nieuw-Zeeland wonen. Ik doe er ook spelletjes op. Hartstikke leuk.” Daarnaast probeert Betsy zoveel mogelijk mee te doen aan activiteiten. “Elke twee maanden komen we met de schoonzussen bij elkaar om gezellig bij te praten. Als ik de kans krijg, ga ik mee met een reisje van de Zonnebloem. Ik vind het heerlijk om er af en toe tussenuit te gaan.”
Vlak na de dood van haar man, dertien jaar geleden, kreeg Betsy Schoones een schouderprothese in haar linkerarm. “Vanaf dat moment kan ik niet meer alles in huis zelf doen en krijg ik hulp in de huishouding van Zuyderland. Sinds drie jaar is dat Tiny. Inmiddels heb ik vooral last van mijn rechterarm, die kan niet meer omhoog. Ook bukken lukt niet. Ik heb de hulp echt nodig om te poetsen en ramen te wassen. Als Tiny op vakantie is, doe ik het wel een weekje zelf, maar dan loop ik toch snel tegen mijn grenzen aan. Je kunt wel zeggen dat ik het zonder Tiny eigenlijk niet meer zou redden. En eerlijk gezegd zou ik haar ook als persoon erg missen.”
Zuyderland Huishoudelijke Hulp • Tel. 046-7505454 • [email protected]