Smaakvolle maaltijden aan huis bezorgd

_BT Clear

Speciaal voor als koken even niet meer lukt bezorgen de dames en heren van apetito heerlijke, vers bereide maaltijden aan huis. En daarbij zorgen de chauffeurs net even voor dat extraatje. “Wij dekken zo nodig de tafel en schenken een glaasje water in. D e klanten waarderen dat enorm”, vertelt chauffeuse Jill Heuts.

De Limburgse Jill rijdt dagelijks een vaste route door Sittard. “Wij hebben diepvriesmaaltijden en warme maaltijden, die laatste bezorg ik. Tussen de 30 en 34 per dag. En altijd tussen 10.30 uur en 13.30 uur”, legt ze uit. Ze bezorgt zowel hoofdgerechten als complete driegangenmenu’s, met een soepje en een dessert of stukje fruit en salades. “Maar niet alleen in Sittard worden onze maaltijden bezorgd, ook in de rest van Nederland zijn wij te vinden.” Jill vertelt dat ze voornamelijk de bezorging doet bij particulieren aan huis.

Grootmoeders kippannetje

Jill legt uit dat zij in haar auto een zogeheten ‘chef mobile’ heeft. “Dat is een speciale oven die op de warmhoudstand blijft staan, zodat de maaltijden op een perfecte temperatuur kunnen worden afgeleverd. Zodra ik bij de klant ben haal ik de maaltijd uit de oven en doe ik het in een speciaal thermodoosje. Omdat de gerechten bij bereiding voor 80% worden gegaard, blijven de vitamines heel goed behouden. De rest van de garing vindt plaats in de oven of magnetron.” Op de menukaart van de diepvriesmaaltijden is er keus uit ruim 130 verschillende gerechten, bij de warme gerechten is er 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar, de keus uit zeven opties. “Onze hutspot en grootmoeders kippannetje zijn zeer populaire gerechten”, vertelt Jill.

“Wat diëten betreft is er van alles mogelijk: van lactosevrij en natriumarm, tot vegetarisch en glutenvrij. Voor mensen met slikproblemen kunnen wij de gerechten gepureerd serveren. Bovendien hebben wij voor vragen altijd een gediplomeerde diëtiste beschikbaar die telefonisch te bereiken is.” De Limburgse legt uit dat ze regelmatig proeverijen organiseert bij zorginstellingen, kinderdagverblijven, gehandicapten instellingen en verzorgingstehuizen: “Mocht dit artikel iemands interesse wekken, bel gerust. Dan kom ik graag langs om het één en ander uit te leggen over het apetito concept.”

Vertrouwd gezicht

Toen Jill zeven jaar geleden solliciteerde als chauffeur bij apetito, wist ze niet dat deze baan meer ging inhouden dan bezorgen alleen. “Het is zulk dankbaar werk.” Ze vertelt dat ze onder andere bij een dementerende dame maaltijden langsbrengt. “Als ik dan bij haar kom herkent ze mij meteen. Dat is ook de kracht van apetito, we zorgen dat klanten dagelijks een vertrouwd gezicht zien. Het is een stukje sociale controle. Ik dek dan de tafel even en schenk een glaasje water voor haar in. Laatst nog zei ze: ‘Ik heb gewoon het gevoel dat ik in een restaurant zit.’ Zo bijzonder. Ik en mijn collega’s doen dit werk echt met enorm veel plezier en dat merkt de klant ook.”

Meer informatie over de maatijden? Kijk op www.apetito.nl of bel 0800-023 29 75.

_BT Clear

Verward gedrag vraagt zorg op maat

_BT Clear

Met gerichte behandeling in het ziekenhuis, op locatie of thuis probeert de Geestelijke Gezondheidszorg van Zuyderland Medisch Centrum verwarde mensen zo adequaat mogelijk te behandelen.

Psychiater Frank van Dael en sociaalpsychiatrisch verpleegkundige (SPV) Ger Janssen zijn werkzaam bij Zuyderland GGz in Sittard-Geleen. Hier krijgen zij veelal te maken met spoedeisende vragen met betrekking tot geestelijke gezondheid. Sinds een aantal jaren krijgen ze vaker te maken met vragen van en over personen met verward gedrag. “Ook in de media valt op dat er aandacht is voor personen met verward gedrag, en hoe ermee om te gaan”, zegt Van Dael.

“De term is ontstaan bij de politie. Het is echter een groep waar veel verschillende mensen onder vallen. Uit landelijke cijfers bleek er bij slechts 34% tot 66% van die verwarde personen ook echt een aanwijzing voor een probleem met de geestelijke gezondheid, zeg maar psychiatrie.” Dat wil dus zeggen dat meer dan de helft van die groep te maken heeft met andere problemen, bijvoorbeeld oplopende conflicten, reacties op grote tegenslagen of ontgoochelingen in de onmiddellijke omgeving, bijvoorbeeld in relaties, of op financieel gebied, of met betrekking tot druggebruik. Wat is nou een voorbeeld van een “persoon met verward gedrag” die wél een vraag heeft voor de GGZ? “Dat kan bijvoorbeeld een oudere met dementie zijn, die op straat belandt en letterlijk en figuurlijk de weg kwijt is. In het belang van die persoon wil je dat liefst voorkomen, maar dat lukt niet altijd.”

In de regio probeert Zuyderland GGz de noden zo goed mogelijk op te vangen. Cliënten worden via de huisarts doorverwezen, maar er zijn ook acute gevallen waarbij politie of ambulance rechtstreeks contact opneemt met de GGZ. Eerst wordt er gekeken of er sprake is van een acuut psychisch probleem.

Vervolgens wordt hulp liefst ambulant en als het moet met een opname geboden. “We kijken bij de cliënt hoe de situatie is ontstaan”, zegt Jansen. “Is er sprake van een psychose, een psychotische stoornis of een depressie.

Bij acute verwardheid zijn twee dingen belangrijk. De politie moet de veiligheid borgen en de psychiatrie moet hulp bieden voor de psychische problemen.” “Na die snelle hulp in de acute fase, volgt dan vaak een volgende fase. Het doel daarbij is doorgaans om aansluitend hulp te bieden om de cliënt te helpen zijn of haar leven weer in handen te nemen en te voorkomen dat hij of zij nog eens in crisis komt”, zegt Van Dael.

Sinds anderhalf jaar werkt Zuyderland GGZ met een team voor Intensive Home Treatment (IHT), een intensieve behandeling thuis. “Het idee hierachter is dat mensen in een thuissituatie het beste kunnen herstellen”, legt Van Dael uit. “Een team van verschillende hulpverleners van psychiatrisch verpleegkundigen tot de psychiater probeert de cliënt dan in de eigen omgeving te helpen stabiliteit en controle te vinden.”

“Thuis is meestal de omgeving waar de cliënt zich het meest veilig voelt. Het is doorgaans ook de beste plek om weer de belangrijke rollen en relaties op te pakken. We staan allemaal in het leven als kind van, of partner, ouder, werknemer, buur… Daar besteden we met ons team dus ook aandacht aan”, zegt Van Dael. Deze aanpak die tot doel heeft een opname te voorkomen dan wel te verkorten laat goede resultaten zien.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over wat Zuyderland GGz voor u kan betekenen, kijk dan op www.zuyderland.nl/specialismen/geestelijke-gezondheidszorg/

_BT Clear