ZORGKRANT GEMEENTE SITTARD-GELEEN


De gezonde verbinding met de wijk

Voorbeeldproject Positieve Gezondheid

Huisartsenpraktijk Hartje Dorp uit Munstergeleen wil de zorg voor patiënten verbeteren met het principe van Positieve Gezondheid. Samen met zorgverzekeraar CZ, Anders Beter en de Gemeente Sittard-Geleen zijn afspraken gemaakt om te komen tot andere vormen van ondersteuning. Door meer aandacht en tijd voor inwoners , willen we samen met elkaar het leven in Munstergeleen leuker maken. Dit zou uiteindelijk ook tot lagere zorgkosten moeten leiden. Het ministerie van VWS ondersteunt deze samenwerking (oftewel de preventie-coalitie) met subsidie.

_BT Clear

Foto: Crasborn CV

Van links naar rechts: Martin Wijnen (Zorginkoper CZ) en Roel Smeijsters en Joost Hartgers (huisartsen Hartje Dorp)

Eén van de projecten die Hartje Dorp, samen met Stichting Gezond Munstergeleen, heeft opgezet is een gezamenlijke moestuin: de Dorpsgaard.

Kleine acties dragen bij aan gezonde stad

Roel Smeijsters, huisarts in Munstergeleen: “Als huisarts heb je misschien niet meteen invloed op grote thema’s en ontwikkelingen, maar met kleine acties in wijken en buurten kun je heel goed een bijdrage leveren aan een gezondere stad, de economie en het klimaat. Vaker de fiets pakken in plaats van de auto levert minder C02-uitstoot.Niet roken, gezond eten en bewegen maken een mens fitter en vitaler en zorgt voor gezonde medewerkers. Sinds de start van onze gezamenlijke moestuin vorig jaar, zie ik meteen sommige patiënten minder op het spreekuur”

Voor de wijk

“Er ligt nu een prachtige tuin die door veel vrijwilligers is opgebouwd,“ vertelt praktijkmanager Carolien Houben. “De één kan schoffelen, de ander weet hoe je een tomatenstruik moet planten of hoe je een pergola bouwt. Iedereen is lekker buiten, in beweging en werkt samen aan iets moois dat vanzelf groeit. Dat werkt positief voor ieders gezondheid. Ook worden er veel activiteiten georganiseerd. Leerlingen krijgen les van de huisartsen over gezonde voeding en smoothies. Kinderen van het kinderdagverblijf komen de plantjes water geven. En de ouderen van Munsterhof komen graag even . De voormalige kleuterschool in Munstergeleen is de perfecte locatie. Niet alleen door de centrale ligging maar veel inwoners zaten hier vroeger op school en delen mooie herinneringen met elkaar.”

Meer projecten

Afgelopen jaren zijn in Munstergeleen meer activiteiten geweest rond gezondheid, voeding en beweging. Zoals bijvoorbeeld Samen Soep maken, Buurtontmoeting, Preventie in de Buurt, Burendag en meer! Meer weten? Kijk dan eens op www.gezondmunstergeleen.nl.

Positieve gezondheid

Eén van de uitgangspunten van Stichting Gezond Munstergeleen en huisartsenpraktijk Hartje Dorp is ‘Positieve Gezondheid’. Dit begrip werd in 2011 geïntroduceerd door arts Machteld Huber. Het gaat daarbij niet alleen om ziekte. Positieve gezondheid kijkt naar de balans van zes pijlers: hoe iemand lichamelijk, psychisch en spiritueel functioneert, welke kwaliteit van leven iemand ervaart, of iemand meedoet in de maatschappij en of iemand qua dagelijkse handelingen kan functioneren. Het gaat erom dat iemand zich gezond en energiek voelt op de manier die bij hem of haar past.

Wilt u weten hoe u zelf scoort op Positieve Gezondheid? Vul dan de vragenlijst in op: www.mijnpositievegezondheid.nl. Dit helpt om te bespreken wat voor u belangrijk is!

_BT Clear