ZORGKRANT GEMEENTE SITTARD-GELEEN


Kansen voor alle Kinderen-regeling

Laat alle kinderen meedoen

Heerlijk, het buitenseizoen begint weer! Lekker een dagje naar een speeltuin, museum, festival, een pretpark of lekker zwemmen? Of mee op schoolreis en straks in de vakantie meedoen met kindervakantiewerk of activiteiten van Ecsplore? Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is helaas niet voor ieder kind weggelegd. Als ouders elke week de eindjes aan elkaar moeten knopen, lukt dit soort dingen vaak niet. Misschien biedt de Kansen voor alle Kinderen-regeling dan uitkomst.

_BT Clear

Deze regeling is voor gezinnen uit de gemeente Sittard-Geleen met kinderen van 0 t/m 18 jaar en een laag inkomen. De Kansen voor alle Kinderen-regeling vergoedt een deel van de kosten voor school, sport, cultuur en sociale activiteiten. Het is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling en toekomst van kinderen om actief mee te kunnen doen en niet buitengesloten te worden.

Wat zijn de mogelijkheden?

Kansen voor alle Kinderen biedt tal van mogelijkheden om kinderen mee te laten doen aan leuke (gezins)activiteiten. De regeling biedt bijvoorbeeld een tegemoetkoming in kosten voor een ID-kaart, een fiets, een binnen- of buitenspeeltuin, Kasteelpark Born, het Steinerbos, een pretpark, kindervakantiewerk, sportwedstrijden, het zwembad, de schouwburg, een festival, een concert, de bioscoop en een museum. Voor kinderen van 0-4 jaar komen onder meer onkosten voor een fietsstoeltje, een loopfiets, autostoeltje of buggy in aanmerking. Als we het hebben over schoolkosten kunt u bijvoorbeeld denken aan leerboeken, gymkleding, schooltas, schoolreis, kamp, excursies, ouderbijdrage, overblijfbijdrage, huiswerkbegeleiding of internet.

Aanvragen

De gemeente Sittard-Geleen werkt in deze regeling samen met Stichting Leergeld Westelijke Mijnstreek, het Jeugdfonds Sport en Jeugdfonds Cultuur. De regeling is voor kinderen die op 31 december 2019 tussen de 0 en 19 jaar zijn. Toekenning is afhankelijk van de persoonlijke situatie, inkomen en vermogen van ouders. Denkt u in aanmerking te komen of kent u iemand die in aanmerking komt? Ga of verwijs dan naar www.sittard-geleen.nl/kansenvoorallekinderen voor het aanvraagformulier.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden op
www.sittard-geleen.nl/kansenvoorallekinderen. Of bel de gemeente, tel. 14 046. We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 – 16:30 uur.

_BT Clear

Pleegouder worden

Een veilige plek voor ieder kind

De gemeente vindt dat elk kind moet opgroeien op een veilige plek met liefde en structuur. Het liefst bij ouders of familie, maar dat is soms (tijdelijk) niet mogelijk. Dan zoeken we een oplossing waarbij het gewone leven van het kind zoveel mogelijk kan blijven doorgaan. Theo en Erica uit Sittard zijn sinds ruim een jaar pleegouders voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Zij delen hun ervaringen.

Waarom zijn jullie pleegouders geworden?

“We zochten nog een mooie invulling voor vrijwilligerswerk. We hebben zelf drie volwassen zoons die goed op hun plek zijn gekomen. Dat willen we ook bieden aan kinderen uit deze omgeving die in een moeilijke gezinssituatie of in de problemen zitten.”

Welke pleegkinderen vingen jullie tot nu toe op?

“Wij zijn gestart met crisispleegzorg. Daar was de meeste vraag naar. We hebben eerst twee zusjes van 2 en 8 jaar opgevangen en daarna 3 maanden voor een baby gezorgd. Vervolgens wilden we kijken of deeltijd-pleegzorg beter bij ons past. Nu komt iedere drie weken een jongen van 10 jaar een lang weekend bij ons.

Hij heeft behoefte aan een vaderfiguur, aan iemand die met hem knutselt en hutten bouwt. Zo ontlasten we tijdelijk de thuissituatie en kan het kind toch weer naar huis. Daarnaast vangen we een 5-jarig jongetje op. Dat zou aanvankelijk voor 1-2 dagen per week zijn, maar al snel moest hij uit huis. Nu is hij fulltime bij ons, terwijl de pleegzorgorganisatie XONAR een permanente oplossing zoekt.”

Hoe is het om pleegouder te zijn?

“Het is heel mooi dat je kinderen een warm nest, stabiliteit en bescherming kan bieden. Dat ze zich bij ons thuis en veilig voelen. En dat hun normale leventje zo veel mogelijk kan doorgaan, met school en verenigingen. Het is niet altijd makkelijk. Je krijgt een kind met een rugzakje, dat heel verschillend kan zijn. In het begin weet je niet wat erin zit. Vooral bij crisisopvang heb je geen voorgeschiedenis. Gaandeweg ontdek je wat er allemaal in dat rugzakje zit.”

Hoe is de begeleiding door XONAR?

“Hartstikke goed. We hebben een vast contactpersoon met wie we alles kunnen bespreken. Zij maken gebruik van gedragswetenschappers die adviseren bij probleemgedrag. En ze voelen heel goed aan welke pleegkinderen bij ons passen. De verplichte cursus van 6 avonden is een prima handvat om te kunnen starten.”

Welke tips hebben jullie voor aspirant-pleegouders?

“Als je ruimte hebt en het hart op de goede plek, dan is pleegzorg een heel mooie invulling. Meld je aan voor de cursus. Na zorgvuldige screening en een aantal gesprekken merk je vanzelf of pleegzorg bij je past.”

Pleegouder worden.
Iets voor u?

Om kinderen goed op te kunnen vangen, zijn meer pleegouders nodig. Ontdek of pleegzorg iets voor u is en doe de test op www.pleegzorg.nl.

Of kijk op www.scoorpleegzorg.nl voor meer informatie over pleegzorg in Zuid -Limburg.

_BT Clear