Voorkomen is beter dan genezen

Nieuwe koers voor PIW Groep. Wat verandert er voor u?

Onze samenleving verandert in rap tempo. Niet alleen door vergrijzing, ontgroening en immigratie, maar ook door bezuinigingen en door een veranderende levensstijl van mensen. We bewegen van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. En dit vraagt om een andere kijk op sociaal werk, weet ook Marc Schats, bestuursvoorzitter van PIW Groep. Wat gaat er de komende jaren voor burgers – voor u, lezer van deze krant – veranderen?

De afgelopen periode heeft PIW Groep in nauw overleg met gemeenten in Westelijke Mijnstreek, waaronder gemeente Sittard-Geleen, gewerkt aan een nieuwe strategie. Een nieuwe koers die beter moet aansluiten bij de behoeften van de gemeente én bij de behoeften van burgers.

Kortom: een koers die aansluit bij de veranderingen in de samenleving. “Preventie en het versterken van betrokkenheid zijn belangrijke sleutelwoorden”, legt Marc Schats uit, “Dit betekent dat onze medewerkers, nog veel meer dan voorheen, zichtbaar zijn in wijken en dorpen.

Ze moeten bekende gezichten zijn op straat en in wijkcentra, gemeenschapshuizen en andere plekken waar mensen in een wijk samenkomen. We pakken problemen aan nog voor ze ontstaan en buigen ze, samen met burgers om naar mogelijkheden. Voorkomen is immers beter dan genezen. En zo snijdt het mes aan twee kanten: we helpen mensen bij de ontwikkeling van hun zelf- en samenredzaamheid én we brengen de inzet van zware, dure zorg terug.”

Natuurlijk kan deze nieuwe manier van werken niet van de ene op de andere dag worden doorgevoerd, alhoewel Marc Schats ervan overtuigd is dat eind 2016 de hele organisatie ‘om’ is. Vooralsnog zijn drie wijken, waarvan drie in gemeente Sittard-Geleen aangewezen als zogenaamd focusgebied. Het gaat om Holtum-Buchten, Stadbroek in Sittard en in Stadsdeel 2 (Lindenheuvel, Geleen Noord, Geleen Centrum en Krawinkel). Hier is PIW Groep, samen met burgers, de gemeente en andere zorg- en hulpverleners, al op de nieuwe manier aan het werk gegaan.

_BT Clear

Mensen zoals jij en ik

“Dakloos raken kan iedereen overkomen”

Marie Josée Vollebergh is als bestuurder werkzaam bij Moveoo, een organisatie die verspreid over heel Limburg zorgt voor dag- en nachtopvang, crisisopvang, beschermd wonen en ambulante begeleiding. “We helpen mensen opnieuw grip te krijgen op hun leven door uit te gaan van de krachten, kwaliteiten en talenten die ieder mens in zich heeft.”

“Mensen komen met heel verschillende problematieken bij ons terecht,” vertelt Vollebergh. “Vaak gaat dakloosheid gepaard met schulden- of verslavingsproblematiek, psychosociale problemen of het ontbreken of wegvallen van het sociaal netwerk. Dat kan iedereen overkomen, en dat realiseren we ons bij Moveoo maar al te goed. Als je je baan kwijtraakt en drie maanden geen inkomen hebt, dan is dakloosheid al heel snel dichtbij. En dus kijken we zonder oordeel naar iemands situatie, om op die manier samen structureel te kunnen werken aan een oplossing.”

De ingrijpende veranderingen in het Sociaal Domein van afgelopen jaar hebben voor de werkwijze van Moveoo weinig veranderd.

“Behalve dan dat de ingang voor ambulant en beschermd wonen nu anders is – dat loopt via de gemeente. Ook zijn we meer gaan samenwerken met de wijkteams. Maar verder waren wij al heel erg gericht op herstelwerk en zelfredzaamheid.” Dat is volgens Vollebergh ook de sleutel tot succes; gelijkwaardigheid tussen hulpverlener en cliënt en uitgaan van iemands eigen kracht. “Vaak heb je in zo’n situatie te maken met hele praktische problemen; het verschaffen van een postadres bijvoorbeeld, zodat iemand een uitkering kan aanvragen. We kijken samen met een cliënt naar wat hij of zij zélf kan en waar wij bij moeten helpen. Onze methodiek herstelwerk is ingericht op welke doelen iemand zelf belangrijk vindt. Daar ondersteunen wij bij. We bieden een helpende hand zonder oordeel.”

Hulp nodig? Voor dag- en nachtopvang kunt u zich melden bij de betreffende voorziening. Voor crisisopvang, beschermd wonen en ambulante begeleiding bepaalt de gemeente of u gebruik kunt maken van deze voorziening door het afgeven van een beschikking. Zodra u een beschikking van uw gemeente heeft, kunt u zich melden bij het Intakebureau. Meer informatie: www.moveoo.nl.

_BT Clear