We zijn in de buurt

Op 4 februari 2016 kwamen inwoners en beroepskrachten bijeen in ’t Anker in Buchten om met elkaar te spreken over manieren waarop je elkaar kunt helpen en snel kunt vinden.

Iedereen wil prettig en gezond leven. Maar als er toch ondersteuning en begeleiding nodig is, dan organiseren we dat dicht bij huis. Met sociale teams. We noemen dat gebiedsgericht werken. De gemeente wil deze manier van werken uiterlijk 2017 in de hele gemeente invoeren. Maar, dat moet wel heel zorgvuldig gebeuren. Daarom kiezen we er voor om het gebiedsgericht werken stapsgewijs in te voeren.

In december 2015 is het sociaal team gestart in Holtum en Buchten en begin maart 2016 zijn we aan de slag gegaan in Stadbroek. In het 2e kwartaal in 2016 gaan we verder in de wijk Lindenheuvel in Geleen.

Wat is een sociaal team

In het sociaal team werkt de gemeente samen met andere organisaties. Inwoners -jong en oud- kunnen bij het sociaal team terecht met vragen over zorg, welzijn, jeugd, financiën, werk en meedoen in de samenleving. Wilt u een medewerker bij u thuis laten komen? Bel dan om een afspraak te maken. U kunt echter ook zonder afspraak terecht bij het sociaal team tijdens de inloopuren. Mailen of bellen met uw vragen is natuurlijk ook mogelijk. Maar ook bijvoorbeeld de huisarts kan u doorverwijzen naar het sociaal team.

Maatwerk

De medewerkers verhelderen de vraag van inwoners en bieden hulp en ondersteuning. Daarbij staat voorop wat mensen zelf kunnen, al dan niet met hulp van hun omgeving. Zo nodig krijgen ze ondersteuning van professionals in de wijken, de informele zorg of andere mogelijkheden. Het sociaal team biedt maatwerk en is samengesteld op basis van de informatie over het gebied. Zo is er voor Holtum Buchten gekozen voor Wmo-consulent, een casemanager inkomensvoorziening en een algemeen maatschappelijk werker van Partners in Welzijn.

Informatie

Kijk voor informatie over de sociale teams op de rubriek Zorg en Welzijn van www.sittard-geleen.nl of op: www.hallo-2020.nl

Wat vindt u van de zorg in uw buurt?

De sociale teams worden samengesteld onder meer op basis van gesprekken met inwoners uit de buurt, wijk of kern. Als u eens een keer met een medewerker van de gemeente Sittard-Geleen wilt praten over de zorg in uw buurt, laat het ons weten. Bel naar het Klant Contact Centrum van de gemeente, T 14046 of mail naar: [email protected]. De medewerker neemt contact op voor het maken van een afspraak en komt bij u langs.

 

_BT Clear

Jeannie Rademakers over sociaal team Holtum Buchten

“De lijntjes zijn nu veel korter”

Het eerste sociale team van Sittard-Geleen is eind vorig jaar gestart en wel in Holtum en Buchten. Een goede zaak, vindt de 61-jarige Jeannie Rademakers, secretaris van seniorenvereniging St. Catharina. “Er is zoveel veranderd in de wereld van de zorg, mensen kunnen soms door de bomen het bos niet meer zien. Dus is het fijn dat ze hier nu met hun vragen bij een sociaal team kunnen aankloppen.”

Het sociaal team houdt spreekuur in de huisartsenpraktijk van Holtum en Buchten en is tevens telefonisch en per mail bereikbaar. “Het voordeel is dat de lijntjes nu heel kort zijn. Daarmee is niet gezegd dat de problemen van inwoners meteen zijn opgelost, maar de medewerkers van het sociaal team kunnen mensen wel verwijzen”, weet Jeannie Rademakers. De oud lerares van de basisschool in Roosteren zet zich al jaren in voor Holtum en Buchten en vindt dat vanzelfsprekend. “Ik ben geboren in Brunssum, maar woon hier nu al 39 jaar. Ik voel me betrokken bij de gemeenschap en heb altijd vrijwilligerswerk gedaan.” Zo woonde ze op 4 februari ook de bijeenkomst ‘Vinden en verbinden’ bij. Met (zorg)professionals en gemeente werd toen gesproken over de leefbaarheid van de gemeenschap en de hulp die mensen daarbij nodig hebben. Jeannie Rademakers: “Het viel mij op dat professionals echt oor hebben voor de behoefte van deze gemeenschap en dat is heel prettig. We zoeken samen naar een goede vorm van het sociaal team, dat heeft gewoon tijd nodig.”

_BT Clear