Vrijwilligers met een glimlach!

Wanneer u graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis wilt blijven wonen, kan een vrijwilliger van De Brug iets voor u betekenen. Ook in de laatste fase van uw leven.

Onze vrijwilliger H. gaat sinds een maand elke donderdag enkele uurtjes naar de heer R. R. is 93 jaar, heeft ernstige long- en hartproblemen en de verwachting is dat hij binnenkort zal overlijden. Zijn vrouw, waarmee hij al 63 jaar is getrouwd, zorgt 24 uur per dag voor hem, zoveel mogelijk geholpen door thuiszorg. Echter het zorgen wordt voor mevrouw erg zwaar. Familie en bekenden springen bij waar nodig, maar dit vooral in de avonduren. Het echtpaar is op leeftijd en dan eigenlijk te moe om mensen te ontvangen. De huisarts adviseert mevrouw contact op te nemen met De Brug, zodat zij een paar uurtjes per week voor zichzelf heeft.

Na het intakegesprek wordt er gezocht naar de meest geschikte vrijwilliger. Deze vrijwilliger neemt contact op met de familie en maakt verdere afspraken. De vrijwilliger gaat kennismaken en mevrouw kan even naar de markt, zodat zij weer even kan bijkomen en nieuwe energie kan opdoen.

Onze vrijwilliger P. heeft door persoonlijke ervaringen er voor gekozen om meer te willen betekenen voor mensen in hun laatste levensfase. Bij De Brug heeft hij diverse scholingen gevolgd en door zijn wekelijkse inzet in het hospice en inzetten thuis heeft hij ruime ervaring opgedaan.

De vrijwilliger neemt geen taken over, maar het belangrijkste is er zijn. Als de heer R. behoefte heeft aan een praatje of ergens hulp bij nodig heeft, is de vrijwilliger er! Voor verzorgende taken wordt er een beroep gedaan op de professionele zorg. Als vrijwilliger mag je soms dichtbij komen, dan weer is iets meer afstand gepaster. Samen worden er mooie momenten beleefd en is de vrijwilliger een steun in deze laatste intensieve periode, op weg naar een waardig afscheid.

Wilt u meer weten of wilt u vrijwilliger worden zie www.thcdebrug.nl of neem contact op via:
Mail: [email protected]
Tel.: 0464581066

Ik doe weer mee!

Ernst, 45 jaar, heeft autisme en is moeilijk lerend. Hij komt bij MEE met vragen over de opvoeding van zijn twee jongste kinderen, omdat hij daarin vast loopt. Ernst blijkt ook flinke schulden te hebben en hij mist een daginvulling en structuur. Nu, twee jaar later, is Ernst gegroeid en groeit nog steeds. Hij heeft geleerd hoe hij beter om kan gaan met zijn kinderen, daardoor is er thuis meer rust. Zijn financiële zaken zijn geregeld. Hij werkt op een zorgboerderij en heeft een leuk contact met zijn collega’s. Ernst heeft weer zin in het leven.

Ernst: ‘Voordat ik cliëntondersteuning kreeg, zat ik er echt doorheen, ik was depressief en wist niet hoe ik verder moest. Ik dronk hele dagen koffie en kwam niet vooruit. Nu sta ik
’s ochtends vrolijk op. Ik ben blij dat het thuis weer goed gaat met de kinderen en dat mijn financiën weer op orde zijn. Er zijn weer lichtpuntjes in mijn leven en ik heb weer een doel in mijn leven. Als ik terugkijk, heb ik veel bereikt.’

Cliëntondersteuning van MEE:

• bood opvoedkundige ondersteuning op maat;
• maakte samen met Ernst zijn schulden inzichtelijk;
• heeft in overleg met Ernst bewindvoering aangevraagd;
• heeft de kracht en mogelijkheden van Ernst in beeld gebracht;
• heeft Ernst geholpen bij het vinden van een zinvolle dagbesteding;
• heeft het contact met alle instanties en hulpverleners om Ernst heen gecoördineerd.

Belang van cliëntondersteuning

Door de vele veranderingen op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugd en arbeidsparticipatie, wordt er een nog groter beroep gedaan op de zelfredzaamheid van mensen met een beperking en hun netwerk. Onafhankelijke cliëntondersteuning is hierbij cruciaal. Cliëntondersteuning bestaat uit informatie, advies en kortdurende ondersteuning op alle leefgebieden en richt zich op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie. Met behulp van cliëntondersteuning slaagt een groot deel van de mensen erin om weer zelf regie te voeren over hun leven en mee te doen.

_BT Clear