Jimmy’s in Sittard-Geleen:

een plek waar jongeren elkaar helpen

_BT Clear

Een plek waar je als jongere met al je vragen en ideeën terecht kunt. Waar andere jongeren voor je klaar staan om je te helpen en daarbij als dat nodig is professionals kunnen inschakelen. Dat is in het kort gezegd Jimmy’s, een concept dat nu ook in Limburg wortel schiet. Om precies te zijn: in Sittard-Geleen, Beek en Schinnen.

Wat is een (VVE) peuterspeelzaal?

Fanny Koerts nam in Groningen het initiatief voor de eerste Jimmy’s, samen met Marloes Dekker. Inmiddels is het concept ondergebracht bij Up to Us. Deze organisatie begeleidt het proces waarin jongeren, samen met de overheid, ondernemers en het onderwijs het lokale preventieve jongerenbeleid uitvoeren. “We beginnen altijd met een oriëntatietraject waarin we aftasten wat jongeren zelf willen. Vaak is dat een fysieke ontmoetingsplaats in combinatie met een online omgeving. Alle jongeren tussen de 12 en 27 jaar zijn daar welkom”, vertelt Fanny Koerts. In de praktijk komen jongeren met zeer uiteenlopende vragen en ideeën, variërend van het idee voor het organiseren van een festival tot vragen over huiswerkbegeleiding.

Andersom weten partijen Jimmy’s goed te vinden: bijvoorbeeld de gemeente die met jongeren wil praten over het tegengaan van vuurwerkoverlast. Jimmy’s bevordert de eigen kracht en participatie van jongeren. Toch is professionele hulp soms vereist, bijvoorbeeld bij een vraag over huiselijk geweld. Daarom is op een Jimmy’s ontmoetingsplaats altijd een professional aanwezig en een vaste kern van vrijwilligers en stagiairs. Zij kunnen weer een beroep doen op een netwerk van professionals.

Nieuwe werkwijze

Dat het concept Jimmy’s nu ook in Limburg ‘landt’, vindt Up to Us erg leuk. “De gemeente Sittard-Geleen zoekt naar manieren om jongeren beter te bereiken. Er was behoefte aan een nieuwe werkwijze waarin professionals niet leidend, maar meer faciliterend zijn. Dat is precies wat Jimmy’s doet.” Het concept past goed in een beleid waarin mensen worden gestimuleerd om meer op eigen kracht te regelen. “Het mooie van Hallo 2020 vinden wij dat Sittard-Geleen beseft dat dit tijd vergt.”
Overigens werkt Up to Us samen met de regionale organisaties Partners in Welzijn en Ecsplore. Samen ontvingen zij 85.000 euro subsidie. “We werken altijd samen met organisaties en professionals in de regio. Zij zijn heel erg welkom en heel erg nodig: Jimmy’s moet een lokaal initiatief worden.” Zo werd de eerste bijeenkomst voor jongeren op 17 februari in gezamenlijkheid voorbereid. Op 9 maart volgde een bijeenkomst voor professionals om te onderzoeken wat de mogelijkheden van samenwerking zijn.

www.wijzijnjimmys.nl

Stimuleringsprogramma sociaal domein

Jimmy’s is mogelijk gemaakt door het stimuleringsprogramma sociaal domein. Hierin stellen de gemeenten Beek, Schinnen en Sittard-Geleen geld beschikbaar voor alliantievorming en vernieuwing van het aanbod. Een belangrijke voorwaarde is dat de samenwerkingsverbanden een verbinding hebben met jeugdhulp.

 

_BT Clear

Dyslexie

“In groep 3 beginnen kinderen te lezen. Nu heeft de vader van Camiel dyslexie, en dyslexie kan erfelijk zijn. In groep 5 is Camiel daarom getest. En inderdaad: hij heeft ernstige dyslexie. Dankzij de aangepaste leesprogramma’s en de medewerking van school hoeft dyslexie hem dan ook verder niet in de weg te staan.”
Ouders Camiel Haans

Veel kinderen en ook volwassenen hebben dyslexie, een hardnekkig probleem met lezen en spellen. Een medicijn voor dyslexie bestaat niet. Wel kan dyslexie vastgesteld worden en zijn er hulpmiddelen om met dyslexie om te gaan. Adelante helpt vooruit als lezen niet vanzelf gaat.

Meestal is het de leerkracht op de basisschool die vermoedt dat een kind dyslexie heeft. Maar ook een logopedist of ouders kunnen in overleg met de leerkracht aan de bel trekken.

Op diverse locaties in Eindhoven en Limburg, waaronder Sittard-Geleen, onderzoekt en behandelt Adelante audiologie & communicatie kinderen en volwassenen op (ernstige enkelvoudige) dyslexie.

Spraak-, taal- en gehoorproblemen

“Kyano is doof aan zijn linkeroortje en rechts zeer slechthorend. Toen hij 14 maanden oud was kreeg hij een cochleair implantaat waarmee hij toch kan horen. En vanaf zijn tweede gaat hij naar de peutergroep in Geleen. Spelenderwijs leert hij hier horen en spreken. Tegelijk helpt Adelante ons om met Kyano te communiceren. Onder andere met ondersteunende gebaren. Kyano hoort nu niet alleen goed, hij praat ook goed, zelfs in dialect.”
Ouders Kyano Schmitz

Adelante is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van kinderen waarbij de spraak-, taal- en gehoorontwikkeling niet vanzelf gaat. Spelenderwijs leert het kind communiceren: met taal, maar waar nodig ook ondersteund met gebaren. En als het kind gehoorproblemen heeft, leert het om te gaan met hulpmiddelen. Onderzoek en behandeling van het kind gebeurt in de warme, gezellige omgeving van onze locatie aan de Gewandeweg 5 in Sittard-Geleen.

Meer informatie 045 528 3388, of zie www.adelante-zorggroep.nl
_BT Clear