Colofon

Concept en realisatie:
I: www.ettmedia.nl 
T: 050 313 76 00

I: www.skitter.nl
T: 050 750 15 91
@EttMedia

Teksten: ETT Media in samenwerking met de in de redactie genoemde organisaties.

Vormgeving: Skitter

Maart 2016

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits ETT Media hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media is niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

Beste lezer,

Voor u ligt de Sociaal Domeinkrant Sittard-Geleen. Deze krant is een uitgave van ETT Media, specialist in overheidscommunicatie. Wij merkten dat er behoefte is aan informatie over de veranderingen op het gebied van zorg en welzijn, jeugd en participatie. In deze krant leest u daarom alles over de decentralisaties in het sociaal domein en hoe lokale instanties u kunnen helpen indien dat nodig is.

Net als alle andere gemeenten in Nederland, heeft Sittard-Geleen per 1 januari 2015 de taken op het gebied van zorg en welzijn, jeugd en werk en inkomen overgenomen van het rijk. Maar wat betekent dat voor u? Waar kunt u terecht? In deze uitgave leest u waar u met welke vraag terecht kunt.

Verder leest u aan de hand van interviews, achtergrondartikelen en praktijkvoorbeelden wat zorg- en welzijnsinstellingen en andere organisaties voor u kunnen betekenen.

Veel leesplezier!
Redactie ETT Media


De ontdekkingsreis

Praat u wel eens met uw familie of vrienden over de zorg voor elkaar later? Hoe zou u de zorg voor u zelf of een ander kunnen organiseren? Dat zijn belangrijke vragen, die aan de orde komen tijdens gesprekken met inwoners en partners in de zorg. Als gemeente Sittard-Geleen voeren we deze gesprekken onder de noemer Hallo2020. Wat me daarbij opvalt, is de open sfeer waarin deelnemers persoonlijke ervaringen delen. Het algemene beeld is dat men wel bezig is met ‘later’, maar: ‘Je kunt nu niet van alles gaan regelen voor over tien of twintig jaar.’

En dat is waar natuurlijk. Onze vakantie van 2026 boeken we ook niet nu al. We weten immers niet hoe we er over 10 jaar persoonlijk voor staan. Het is nog te ver weg. Maar de bestemming, het zorglandschap in de Westelijke Mijnstreek, geven we nu wél al samen met inwoners en zorgpartners vorm. Vanuit de overtuiging dat we zorg en ondersteuning zo dichtbij mogelijk onze inwoners willen organiseren, is dit een prachtige kans om het fundament van ons zorgstelsel te vernieuwen. Dat is niet iets dat je van vandaag op morgen realiseert. Om in vakantietermen te blijven spreken, dit is meer een expeditie of een ontdekkingsreis. De ontdekkingsreis naar het nieuwe zorgstelsel.

De verschuiving van de uitvoering van wetten op het gebied van zorg, welzijn, werk en inkomen van Rijk naar gemeenten, betekent ook een andere houding en gedrag. Dat vraagt om een andere aanpak. Niet alleen van organisaties en van ons als gemeente, maar ook van u. Inwoners vragen we om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen omgeving.

Zorgorganisaties en beroepskrachten -de formele zorg- moeten aansluiten bij de zorg die de inwoners en vrijwilligers zelf -de informele zorg- leveren. En de gemeente moet daarin faciliteren en stimuleren: samen met inwoners en partners nieuwe vormen vinden en innovaties in de zorg mogelijk maken.

In deze krant, van verschillende zorgaanbieders in de Westelijke Mijnstreek, leest u een aantal prachtige voorbeelden van inwoners en organisaties die al aan de slag zijn gegaan met deze nieuwe vormen. Inwoners voor wie iets doen voor de omgeving vanzelfsprekend is en dat dus ook al jaren doen. Dat geeft vertrouwen. Vertrouwen in de uitdaging waar we met zijn allen voor aan de lat staan: Zorg(en) voor en met elkaar in de Westelijke Mijnstreek. Als gemeente zijn we in ieder geval altijd in de buurt!


Astrid Verblakt
o.a. wethouder decentralisaties Wmo, jeugdzorg & participatie
Gemeente Sittard-Geleen

_BT Clear