In de gemeente nijmegen

_BT Clear

Samen stappen zetten in de praktijk

_BT Clear

Tijdens het lokale Ontmoetuur kwam het buurtteam met de huisarts in contact. Deze nam vervolgens contact op over een man die zijn huis uit moest vanwege signalen van verwaarlozing. Zijn vader was overleden en hij was lange tijd zijn mantelzorger geweest. De buurtteammedewerker keek mee wat hier nodig was en schakelde de formulierenbrigade van Bindkracht10 in, zodat de man hulp kreeg bij zijn administratie. Ook gaat hij naar “Omgaan met rouw” die Buurtteams Volwassenen stadsbreed voor inwoners van Nijmegen die klant zijn organiseert. Hij heeft zijn leven inmiddels wat meer op de rit gekregen.

Een vrouw kwam met een hulpvraag over eenzaamheid als gevolg van corona bij het buurtteam terecht. Ze wilde meer sociale contacten en meer samen ondernemen in haar te rustige leven. De buurtteammedewerker verwees haar door naar het Zelfregiecentrum voor meer grip op haar leven. Ze nam zelf contact op met wandelpraatjes in Nijmegen West. Tegenwoordig heeft ze een volle agenda omdat ze weet wat er in haar wijk te doen is en staat veel meer tevreden in het leven!

Een man met autisme wordt door het buurtteam begeleid, omdat hij moeite heeft met het vinden van werk en invulling te geven aan zijn dag. De buurtteammedewerker stelde samen met hem haalbare doelen op en hij werkt hier stapsgewijs aan. Ze gingen samen naar het Werkbedrijf en de man volgt nu een aantal cursussen om beter te leren solliciteren en zijn dag in te delen. Daarnaast neemt hij deel aan een gespreksgroep om zijn autisme beter te begrijpen en ermee om te gaan. “Ik kan nu beter aangeven wat ik nodig heb.”

Een vrouw van 43 met een licht verstandelijke beperking komt met geldzorgen bij het buurtteam terecht. Doordat haar vriend haar verlaten had, is ze er alleen voor komen te staan. De buurtteammedewerker heeft samen met haar en de Financieel Expert in de wijk haar inkomsten- en uitgavenpatroon in kaart gebracht. Ook krijgt ze hulp bij sociale en praktische vaardigheden door deelname aan een weerbaarheidstraining in de wijk.

Een meisje van 21 komt bij Buurtteams Volwassenen terecht vanwege een crisissituatie. Ze woonde noodgedwongen in bij haar ouders, maar vanwege eerwraak kan zij niet meer thuis wonen. De buurtteammedewerker ging samen met haar in gesprek met een maatwerkvoorziening, omdat ze in een intramurale behandelgroep zou moeten gaan wonen. Dankzij goed overleg woont zij inmiddels in een zelfstandige woning met in nabijheid 24 uurs zorg. “Ik ben zo blij dat er zo snel een oplossing is gekomen.”

Er is veel meer mogelijk in de wijk

Buurtteammedewerker Nicole werkte al 3 jaar vanuit een andere organisatie in de Nijmeegse wijk Nieuw-West. Sinds ze bij Buurtteams Volwassenen werkt heeft zij meer mogelijkheden om mee te doen voor wijkbewoners ontdekt zoals diverse sportactiviteiten, financiële ondersteuning en activiteiten op het gebied van sociale contacten.

“Ik ken inmiddels meer voorliggende voorzieningen dan ik ooit weet van had. Er is meer mogelijk voor mijn klanten om hun sociale netwerk te vergroten. Samen zetten wij stappen zodat mensen zelf het leven kunnen inrichten en leiden wat bij hen past.”

Waardevolle rol van ervaringsdeskundigen binnen Buurtteams Volwassenen

Buurtteams Volwassenen werkt met een aantal ervaringsdeskundigen, dit zijn inwoners van Nijmegen die hun eigen ervaring met ontwrichting en herstel inzetten om anderen te helpen. Zij worden geplaatst vanuit en begeleid door Ixta Noa, maar zijn onderdeel van het Buurtteam. Vanuit hun ervaringen maken ze contact met inwoners én brengen ze nieuwe inzichten en aanpakken voor herstel en meedoen. De ervaringsdeskundige legt de nadruk op de beleving van de inwoner en stelt hun leven en motivatie centraal. Door nabij begrip voor iemands situatie als voorbeeld van herstel biedt de ervaringsdeskundige hoop en vertrouwen in het (herstel)traject. De ervaringsdeskundige sluit net als de buurtteammedewerkers aan bij de inwoner en zijn leefwereld. Zij luisteren zonder oordeel en kunnen door hun eigen ervaring een inwoner sneller begrijpen, patronen herkennen en gerichte vragen stellen. De inwoner voelt zich door de ondersteuning van een ervaringsdeskundige sneller begrepen en is hierdoor beter in staat om eigen doelen op te pakken. Dit leidt tot meer eigenwaarde, veerkracht en meer vertrouwen in de toekomst.

“Een inwoner gaf aan geen perspectief meer te zien in de toekomst. In gesprek merkte ik dat deze inwoner vooral terugkijkt op het verleden en niet ziet dat er invloed op de situatie uitgeoefend kan worden door andere keuzes te maken. Door ervaringen van mijn kant kon ik laten inzien dat de keuze om er anders mee om te gaan er daadwerkelijk is. Deze inwoner ervaart nu veel meer zeggenschap over zijn leven.” – ervaringsdeskundige Buurtteam Volwassenen Zuid.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear