“Het zijn ook gewoon kinderen, die heel graag liefde willen”

Deborah heeft 3 pleegkinderen: Het raakt me diep
als hij zegt: “Ik voel me hier thuis”

Voor Deborah, een alleenstaande moeder, startte 2 jaar geleden haar kennismaking met pleegouderschap. “Bij mij kwam pleegzorg eigenlijk ‘gewoon’ op mijn pad. Het begon met een jongetje uit de buurt, Lucas van 6 jaar, die af en toe bij mij kwam logeren. Hij had ook nog een broer en een zusje.

Van één naar drie

“Ik vond het al heel bijzonder om soms in de weekenden voor Lucas te kunnen zorgen. Nadat de vader van de kinderen was komen te overlijden, werd duidelijk dat de kinderen door omstandigheden niet bij hun moeder konden blijven wonen. Toen ben ik voltijd pleegmoeder voor alle drie geworden. Het was belangrijk dat ze bij elkaar konden blijven en bij mij. Ik kende ze inmiddels al en ik had genoeg liefde en tijd te bieden. Mijn twee eigen kinderen zijn al volwassen en wonen niet meer thuis. Hun slaapkamers zijn nu van de pleegkinderen geworden.

Geduld en aandacht

Drie kinderen in huis kost veel tijd en energie. Ze hebben elk hun bagage, iets waar je geduld en aandacht voor moet hebben. Maar het zijn ook gewoon kinderen, die heel graag liefde willen. Dat krijgen ze volop van mij en ze ontvangen het ook van hun moeder die ze iedere week zien.

Pleegouderschap is bijzonder

Ondanks dat het soms een uitdaging is, vind ik pleegzorg vooral bijzonder, omdat je er het leven van een kind heel direct mee beïnvloedt.

Als Lucas zegt: “Ik voel me hier thuis”, dan raakt mij dat diep. Want dat is uiteindelijk waar je dit voor doet: kinderen op een veilige en stabiele plek een thuisgevoel geven.”

Weekendpleegouders gezocht

Ook in gemeente Nijmegen zijn er kinderen die een extra plekje nodig hebben. We zoeken vooral weekendpleeggezinnen, soms voor jonge kinderen, soms ook voor tieners.

Denk je er wel eens over om pleegouder te worden? Pleegzorg kan in allerlei vormen: van crisispleegzorg en pleegzorg voor langere tijd tot deeltijdpleegzorg voor een aantal weekenden/dagen in de week en in de vakanties. Het hele jaar door organiseren we (online) informatiebijeenkomsten. Kom naar zo’n informatieavond waarop we, samen met ervaren pleegouders, je alles over pleegzorg uitleggen.

Sluit bijvoorbeeld dinsdag 7 juni aan bij de online informatiebijeenkomst of kom op 15 juni naar de informatiebijeenkomst op onze locatie in Ubbergen.

Voor  meer informatie en aanmelden ga je naar: www.ikwilpleegouderworden.nl.

‘Zo thuis mogelijk’ in een pleeggezin

Kinderen kunnen het beste thuis opgroeien, en als dat soms niet kan, of niet helemaal kan, dan is ‘zo thuis mogelijk’ de beste optie. Soms is een plek in een pleeggezin een mogelijkheid. Dat kan voor een weekend, een paar dagen door de week, of misschien langdurig. Ook een korte, maar vaste periode geeft een kind en ook de ouders de ruimte die nodig is om op te laden.

Het is belangrijk dat deze kinderen ergens naartoe kunnen waar ze zich óók thuis voelen. Het liefst in een gezin dat niet te ver af staat – letterlijk en figuurlijk – van hun eigen thuis. In hun eigen buurt of dorp, zodat ze hun eigen vriendjes houden, hun vertrouwde juf of meester op school, en liefst ook gemakkelijk hun ouders kunnen blijven zien. Zodat hun leven toch zo veel mogelijk ‘gewoon’ blijft, ondanks soms moeilijke beslissingen.

Om ieder kind dat dit nodig heeft een passende plek te kunnen bieden, zijn er zo veel mogelijk pleegouders nodig, in alle soorten en maten. Een pleegouder geeft zelf aan welke vorm van pleegzorg bij zijn of haar gezinssituatie past.

_BT Clear