_BT Clear

Hoe werkt de gezinscoach?
Duidelijkheid en vertrouwen: dat zijn dé twee kenmerken die de gezinscoach in de samenwerking met u centraal stelt. Duidelijkheid houdt in dat de gezinscoach u bij grotere problemen steeds precies vertelt wat hij of zij doet en waarom. De gezinscoach kan bij u langskomen, volgt hoe het gaat en is uw vaste contactpersoon. De gezinscoach kijkt wat er al goed gaat in uw gezin en waar de krachten liggen. Ook gaat de aandacht uit naar de vraag of iemand uit uw omgeving een bijdrage kan leveren aan de oplossing. U bepaalt samen met de gezinscoach wat de meest passende oplossing voor uw hulpvraag kan zijn. Eenvoudige opvoedvragen kunnen gewoon telefonisch worden beantwoord.

Hoe komt u in contact met een gezinscoach?

  • 077 - 306 66 66;
  • [email protected]
  • u kunt ze bezoeken tijdens de openingstijden van het Huis van de Gemeente, Wilhelminaplein 1 in Panningen.

Crisisdienst Jeugdhulp

Team Spoedeisende Hulp (SEH) is 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar in geval van spoed of crisis via 088 - 007 29 90.

Hulp bij echtscheiding

Als ouder vindt u niets belangrijker dan dat uw kind lekker in zijn of haar vel zit. De druk van anderen kan groot zijn, er zijn vaak veel verleidingen, het maken van keuzes is lastig, ouders gaan uit elkaar en de invloed van internet en social media is dikwijls groot. Soms lost een situatie zich vanzelf op, op andere momenten is dat minder vanzelfsprekend. U kunt in dat geval contact zoeken met een gezinscoach, maar er zijn ook andere mogelijkheden.
Op www.vorkmeer.nl staan onder de naam KIES (Kind In Echtscheiding Situatie) allerlei trainingen, workshops en individuele coaching voor kinderen, jongeren en volwassenen die Vorkmeer geeft en waar u zonder tussenkomst van een gezinscoach gebruik van kunt maken.

Heeft u vragen over dit aanbod van Vorkmeer of wilt u zichzelf of uw kind aanmelden, neem dan contact op met Inge Geraets of Susan van Asten via [email protected] of 077 - 307 73 50.

_BT Clear

Michiel is weer thuis én heeft een leerwerkplek

Zijn moeder noemt hem een ‘leuke en lieve’ jongen. Daarnaast is Michiel een jongen die -door zijn autisme- veel structuur nodig heeft. Samen met de gemeente Peel en Maas vonden de ouders van Michiel dicht bij huis een leerwerkplek voor hem.

‘Een leuke, lieve jongen met een rijke fantasie.’ Zo omschrijft Désiré haar zoon Michiel. ‘Vroeger liep hij altijd rondjes door de tuin. Hele verhalen bedacht hij dan hardop.’ Michiel is ook iemand die veel structuur nodig heeft. Dat komt door zijn autisme, een diagnose die werd gesteld toen hij zes jaar was en die zijn leven tot de dag van vandaag mede bepaalt. Op de reguliere basisschool en in het speciaal onderwijs was het te onrustig voor Michiel. ‘Tien kinderen in een klas was veel te veel,’ zegt zijn moeder. Pas bij het Dr. Leo Kannerhuis, een instelling in Arnhem die gespecialiseerd is in autisme, kreeg Michiel de begeleiding en behandeling die hij nodig had, waardoor hij zich verder kon ontwikkelen. In de weekenden kwam hij thuis. Na anderhalf jaar was ‘zijn draagkracht vergroot’, aldus Désiré. ‘Michiel was flexibeler, had geleerd om prikkels beter te verwerken, raakte minder snel in paniek. De tijd was gekomen om aan een terugkeer naar huis te gaan werken.’

Doelstelling helder

Dat betekende dat de gemeente Peel en Maas in beeld kwam. Suzanne Geurts, gezinscoach Peel en Maas, ging op bezoek bij Désiré en Michiel. ‘Ik was geïnteresseerd in: Wie is Michiel? Wat speelt er? En wat kunnen we hem als gemeente bieden naast de eigen mogelijkheden van het gezin? Al snel was de doelstelling helder: weer thuis wonen en een leerwerkplek vinden waar Michiel overdag terecht zou kunnen.’ Maar waar vind je zo’n plek voor iemand met Michiels beperking? Suzanne Geurts bracht een aantal opties in beeld, de ouders van Michiel kozen voor de zorgaanbieder Passe-Partout Zorg, die kinderen en jongvolwassenen met een psychische problematiek ondersteunt.

Succesfactor

Nu gemeenten volledig verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, kunnen sommige dingen makkelijker geregeld worden dan voorheen. Michiel is daarvan een voorbeeld, vertelt Désiré. ‘Aanvankelijk was ik best huiverig voor de overstap van Michiel. Bij het Dr. Leo Kannerhuis kreeg hij alle aandacht en zorg die hij nodig had. Toch heeft Michiel al snel zijn draai gevonden bij deze zorgaanbieder. Een belangrijke succesfactor was de overdracht. De gemeente Peel en Maas maakte het financieel mogelijk dat medewerkers van de zorgaanbieder een kijkje namen in Arnhem toen Michiel daar nog was. Andersom bezochten medewerkers van het Dr. Leo Kannerhuis ook de zorgaanbieder. Zo kregen ze een heel goed beeld van wie Michiel is en wat hij nodig heeft. Bovendien leerde Michiel alvast zijn nieuwe begeleiders kennen. Dat is ontzettend belangrijk geweest. Ze snappen hem.’

Grootste uitdaging

Volgens Suzanne was het vinden van zo’n leerwerkplek de grootste uitdaging voor de gemeente en Michiels ouders. ‘Om dat mogelijk te maken, moesten we passen en meten met regels en financieringsvormen. Dat is gelukkig gelukt. In nauw overleg hebben het Dr. Leo Kannerhuis, de zorgaanbieder, de ouders en wij als gemeente gezocht naar een soepele overgang van het Dr. Leo Kannerhuis naar huis en naar de zorgaanbieder. Zo hoort het, volgens mij. Als gemeente Peel en Maas kijken we op de eerste plaats naar wat iemand nodig heeft en wat passende zorg is, het liefst dicht bij huis.’ Désiré: ‘Michiel gaat elke dag zelf met het openbaar vervoer naar de zorgaanbieder. Dat was een paar jaar geleden ondenkbaar. En hij groeit in wat hij doet. Leren zal nooit zijn ding zijn, maar je ziet hem wel groeien in de taken die hij uitvoert. Het mooie is dat alle betrokkenen vanaf het begin hebben meegedacht over de vraag hoe we Michiel weer thuis konden krijgen. Ik vind het geweldig dat dit gelukt is!’

_BT Clear