Weer meetellen door te werken

“Wij zoeken het werk bij de mensen,
in plaats van de mensen bij het werk”

_BT Clear

Bij sociale werkbedrijven wordt dikwijls gelijk gedacht aan mensen die werken in de gemeentelijke plantsoenen, of inpakwerkzaamheden verrichten in grote bedrijfshallen. Maar door de jaren heen maakten deze bedrijven een enorme ontwikkeling door en veranderden zij van eenvoudige kleinschalige werkplaatsen tot uiterst moderne maatschappelijke ondernemingen met een zeer gevarieerd diensten- en werkaanbod. Zo ook MTB. Manager Commercie Marcel Jöris vertelt erover.

“MTB doet in geen enkel opzicht onder voor een regulier bedrijf”, aldus Jöris. “We zetten onze diensten in de markt in concurrentie met andere aanbieders, waarbij we dezelfde kwaliteit moeten leveren. Het werk wordt alleen uitgevoerd door mensen die wat extra aandacht of begeleiding vragen. Dat kunnen mensen zijn met een werkloosheidsachtergrond of een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking.” De activiteiten die MTB biedt zijn ingegeven door de competenties van de mensen die bij ze aankloppen. “Wij zoeken het werk bij de mensen, in plaats van de mensen bij het werk”, vertelt Jöris.

“MTB biedt een grote diversiteit in werkgelegenheid. Zo kunnen mensen gaan werken in o.a. een grafisch bedrijf, beveiliging, catering, fietswielassemblage, elektromontage of in een naaiatelier… Productieve arbeid dus, waar mensen door gemotiveerd raken. Dat zie je terug in de kwaliteit van het werk. Onze fietswielen behoren tot de top 4 van de wereld!”

“Wij zijn een bedrijf als alle andere, maar met bijzondere mensen.”

“MTB biedt dus een plek waar mensen gewoon weer mee kunnen doen, als volwaardig lid van de samenleving, ongeacht welke achtergrond ze hebben. Wij willen af van het hokjesdenken. We kijken naar wie er voor ons zit, wat hij of zij wil en kan leren en gaan dat zo goed mogelijk in samenwerking met elkaar realiseren. Zo stellen we mensen in staat om zich te ontwikkelen. En dat geeft hen een stuk eigenwaarde terug. Wij zijn een bedrijf als alle andere, maar met bijzondere mensen.”

Voor vragen naar aanleiding van het artikel: [email protected] en voor vragen/aanmelding van clienten: [email protected]

_BT Clear

Het gezinshuis The Mix van SJSJ-Icarus

_BT Clear

“Het varkentje Rubiela wordt uitgelaten door een jongere”

In Icarus verblijven jongeren met een gesloten machtiging in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar. Een aantal daarvan woont in het gezinshuis. Vaak is dit het laatste traject voor de jongeren binnen de gesloten jeugdzorg. Hierna stromen zij door naar ambulante zorg, begeleid wonen, kamertraining of terug naar huis. Gertie Arling is gezinshuisouder en vertelt:

“Het gezinshuis van Icarus biedt vele ontwikkeling- en groeimogelijkheden. Belangrijk is het dat de jongeren meer vertrouwen krijgen in zichzelf en anderen en leren omgaan met de vrijheden die ze in het gezinshuis krijgen. Van grote waarde voor de kinderen is dat therapie en onderwijs en het leven in het gezinshuis samengaan.”

Gertie streeft ernaar de jongeren een gevoel van veiligheid, liefde en verantwoordelijkheid te laten ervaren en zet hiervoor de moestuin en huisdieren in als hulpmiddel:

 

“Het verzorgen van de dieren geeft de jongeren een belangrijke taak in het gezinshuis wat hen sterkt in de ontwikkeling. De jongeren ervaren dat dieren afhankelijk zijn en ook dat dieren niets doorvertellen, hoe groot het geheim ook is. De liefde die ze van de dieren ontvangen maakt dat de jongere contact krijgt met zijn of haar eigen gevoelens.”

Elke woensdag gaat Gertie met de jongeren naar de dierenambulance waar de jongeren drie maanden stage lopen en na afloop een stagecertificaat krijgen met een fotomapje vol herinneringen. Binnenkort start Gertie met paardentherapie bij ‘SOY’ omdat: “Paarden met al hun zintuigen reageren op de jongeren en hen een spiegel voorhouden waardoor de jongeren leren omgaan met emoties.”

Gertie sluit af met een toekomstwens: “Ik wil me graag sterk maken voor 18+ zorg. Onze jongeren zijn vaak nog niet klaar om op eigen benen te staan wanneer ze 18 jaar worden. Ik wil graag voor deze jongeren opvang bieden zodat zij ook na hun 18e levensjaar de zorg krijgen die ze nodig hebben.”

Meer informatie
Voor meer informatie kijk op www.sjsj.nl of bel naar (043) 40 77 150.
Mailen kan ook: [email protected]

_BT Clear