Samen spelen en elkaar spelenderwijs versterken

Kinderen met én zonder beperking die samen spelen, samen eten, samen plezier maken en samen meedoen aan activiteiten. Kinderopvang Samen Spelen in Wyck en Kinderbehandelcentrum (KBC) De Grummelkes van Radar, laten zien dat dit kan! Sinds 1 maart is een groep van het KBC gevestigd bij Samen Spelen. Het gaat om 5 kinderen met een licht verstandelijke beperking met problemen op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling.

John Swelsen, hoofd KBC De Grummelkes: “Dit initiatief sluit naadloos aan bij de maatschappelijke beweging waarbij mensen met een beperking zo goed mogelijk meedoen in de samenleving. Het is Radar’s visie om kinderen zoveel mogelijk te ondersteunen in de eigen omgeving. Hierdoor kunnen zij in contact komen en blijven met buurt- en klasgenootjes, is er meer contact tussen ouders en wordt het netwerk groter. Bij Samen Spelen werken wij net zoals in het KBC aan de ontwikkeldoelen van de kinderen; behandelingen en therapieën lopen gewoon door. Dat gebeurt in een speciale parallelgroep. Daarnaast zijn er volop momenten waarop zij met de kinderen van de kinderopvang kunnen spelen en meedoen aan gezamenlijke activiteiten.”

“Samen Spelen, Samen Delen”

Begeleidster Patricia Dohmen is enthousiast. “We hadden verwacht dat de kinderen misschien even moesten wennen aan de nieuwe locatie, maar dat viel reuze mee. Het nieuwe speelgoed werd direct uitgeprobeerd en de kennismaking met de peuters van Samen Spelen ging prima. De kinderen van de parallelgroep kunnen zich optrekken aan de peuters van Samen Spelen die leren om te gaan met kinderen die speciale zorg nodig hebben. “Deze samenwerking met KBC De Grummelkes sluit perfect aan op ons motto ‘Samen Spelen, Samen Delen’”, aldus Janine Schell, eigenaar Samen Spelen. “De kinderen leren van elkaar en krijgen meer begrip voor elkaar. Ook de begeleiders weten elkaar te vinden. Er zijn al volop ideeën om activiteiten af te stemmen. Zo kunnen we ook als organisaties van elkaar leren en elkaar versterken.”

Ik doe weer mee!

Ernst, 45 jaar, heeft autisme en is moeilijk lerend. Hij komt bij MEE met vragen over de opvoeding van zijn twee jongste kinderen, omdat hij daarin vast loopt. Ernst blijkt ook flinke schulden te hebben en hij mist een daginvulling en structuur. Nu, twee jaar later, is Ernst gegroeid en groeit nog steeds. Hij heeft geleerd hoe hij beter om kan gaan met zijn kinderen, daardoor is er thuis meer rust. Zijn financiële zaken zijn geregeld. Hij werkt op een zorgboerderij en heeft een leuk contact met zijn collega’s. Ernst heeft weer zin in het leven.

Ernst: ‘Voordat ik cliëntondersteuning kreeg, zat ik er echt doorheen, ik was depressief en wist niet hoe ik verder moest. Ik dronk hele dagen koffie en kwam niet vooruit. Nu sta ik ’s ochtends vrolijk op. Ik ben blij dat het thuis weer goed gaat met de kinderen en dat mijn financiën weer op orde zijn. Er zijn weer lichtpuntjes in mijn leven en ik heb weer een doel in mijn leven. Als ik terugkijk, heb ik veel bereikt.’

Cliëntondersteuning van MEE:

  • bood opvoedkundige ondersteuning op maat;
  • maakte samen met Ernst zijn schulden inzichtelijk;
  • heeft in overleg met Ernst bewindvoering aangevraagd;
  • heeft de kracht en mogelijkheden van Ernst in beeld gebracht;
  • heeft Ernst geholpen bij het vinden van een zinvolle dagbesteding;
  • heeft het contact met alle instanties en hulpverleners om Ernst heen gecoördineerd.

Belang van cliëntondersteuning

Door de vele veranderingen op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugd en arbeidsparticipatie, wordt er een nog groter beroep gedaan op de zelfredzaamheid van mensen met een beperking en hun netwerk. Onafhankelijke cliëntondersteuning is hierbij cruciaal. Cliëntondersteuning bestaat uit informatie, advies en kortdurende ondersteuning op alle leefgebieden en richt zich op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie. Met behulp van cliëntondersteuning slaagt een groot deel van de mensen erin om weer zelf regie te voeren over hun leven en mee te doen.

_BT Clear