Vervolg:
Tijd voor Innovatie & Burgerinitiatief!

_BT Clear

Kunstkameraden

Op 22 maart ging het project Kunstkameraden van start in Maastricht. In dit project, dat mede mogelijk wordt gemaakt door Stichting de Cultuurkantine, maken kinderen uit de jeugdzorg samen met professionele kunstenaars een kunstwerk. Dat kan een schilderij zijn maar ook een animatiefilm, computergame of een beeld. Het kunstwerk wordt gemaakt in tien bijeenkomsten in het atelier van de kunstenaar.

Tijdens de kick-off bijeenkomst ontmoetten de deelnemende kinderen en kunstenaars elkaar voor het eerst. Een spannend moment voor iedereen! Welk kind mag met welke kunstenaar aan de slag? Middels een spel werden de koppels onthuld. Voor deelnemer Mike (9 jaar) kan de dag niet meer stuk. Hij wil later beeldhouwer worden en mag de komende weken in de leer bij een professionele beeldhouwer! Het innovatieve van dit programma is dat het zich niet richt op de problemen van deze jongeren, maar insteekt op het plezier van de deelnemers en hun gevoel van trots. Bij Kunstkameraden gaat het erom dat jongeren een positieve mindset ontwikkelen. Ze worden gewaardeerd om hun kwaliteiten, ervaren dat ze erbij horen, nodig zijn en leren te geloven in hun eigen kunnen.

Meer informatie: www.decultuurkantine.nl

NoCredit,
GameOver!

Openstaande rekeningen bij de zorgverzekeraar, onbetaalde boetes of achterstanden bij de belastingdienst: bijna 20% van de 18- t/m 24-jarigen heeft hiermee te maken. Bij één op de vijf van deze jongeren gaat het om bedragen van 2.500 euro of meer!
Om de serieuze schuldenproblematiek onder jongeren aan te pakken is in Maastricht een game doorontwikkeld, die zich richt op middelbare scholieren. Het betreft een initiatief van de gemeente Maastricht en Trajekt.

In NoCredit, GameOver! kruipen jongeren in de huid van een fictief personage met een schuld van 1.400 euro. Ieder fictief personage heeft zijn of haar eigen problematische achtergrond, zoals een drugsverslaving of een buitensporig uitgavenpatroon. Het is aan de leerlingen om hun personages uit de rode cijfers te helpen. Met een tablet en social media gaan de jongeren op pad in Maastricht.

Ze bezoeken instanties die betrokken zijn bij schuldhulpverlening, gaan op zoek naar werk of naar goedkopere manieren om rond te komen. In de interactieve nabespreking komt een belangrijk gesprek op gang, dat een eerste aanzet geeft naar meer zelfstandigheid en weerbaarheid rondom het beheren van geld.

Maastricht is de eerste Nederlandse stad waar het project wordt uitgerold. Zeker zeven scholen hebben zich aangemeld.

Meer weten of een spelperiode boeken?
Mail naar [email protected].

FLOW

Door de huidige maatschappelijke ontwikkelingen verliezen veel mensen hun baan. Als je 45 jaar of ouder bent en ‘boventallig’ wordt verklaard, blijkt het vaak lastig om weer aan het werk te komen. Hierdoor komt een grote groep mensen met veel werkervaring op termijn ongewenst in de bijstand terecht. Via het project 45+@Work probeert Sociale Zaken Maastricht Heuvelland deze doelgroep te ondersteunen bij het vinden van een passende baan.

Na afloop van de 45+@Work training bleek bij de deelnemers behoefte te zijn aan een vervolg. Op initiatief van enkele oud-deelnemers van 45+@Work is er daarom nu een ‘ontmoetingsplek’, waar werkzoekenden ouder dan 45 jaar elkaar kunnen ontmoeten. Dit platform draagt de naam FLOW. FLOW is bedoeld om elkaar te inspireren, te stimuleren en te motiveren en zo eigen kracht te ontwikkelen: de FLOW!
Elke drie weken vindt er een FLOW-bijeenkomst plaats bij Sociale Zaken Maastricht Heuvelland.

Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door de werkgroep FLOW, die bestaat uit oud deelnemers van het 45+@Work project. Op basis van de behoeften van de deelnemers stelt de werkgroep een inspirerend programma samen. Dit varieert van het uitnodigen van een spreker of werkgever, tot een interactieve spelsessie gericht op het in kaart brengen van ieders kernkwaliteiten.

Nieuwsgierig geworden naar FLOW?
Neem contact op met projectcoördinator Jeroen Busselman:
[email protected].

_BT Clear