JEUGD

“Ik had vorig jaar niet kunnen vermoeden dat het nu zo goed met ons zou gaan!”

We zijn op huisbezoek bij de familie Peeters* en zitten aan tafel met vader Rob, moeder Astrid, Wim Hameleers van team Jeugd Maastricht en Niels Reinders en Kitty Douven van Somnium Begeleiding. De tweeling Ruben en Bart (16 jaar) komt ook even een praatje maken. “Dat was een tijd geleden ondenkbaar”, vertelt moeder Astrid. De tweeling heeft een licht verstandelijke beperking en een autistische stoornis waardoor onbekende situaties erg spannend voor hen zijn. “Eerder raakten ze al volledig in paniek als de deurbel ging.”

Een jaar terug in de tijd

“…Dat was overleven toen, voor ons allemaal.” De jongens gingen al een aantal maanden niet meer naar school. Ruben en Bart zaten op een speciale school, maar konden door hun beperking niet mee in het schoolse stramien. Ook werden ze gepest. Het naar school gaan riep hierdoor veel spanning bij hen op. Rob: “Als je zoon naar je toekomt en zegt ‘pap, ik vind het moeilijk om met mezelf te leven’, dan breekt je hart. Op een middag haalde ik weer twee totaal gefrustreerde kinderen van school en dacht: ‘nu is het afgelopen!’” Sindsdien zaten de jongens thuis. Zonder daginvulling en zonder contacten met leeftijdsgenoten. “Het was een hel”, vult Astrid aan. “Alles stond in het teken van de angst- en woedeaanvallen van de kinderen. We hadden alles al geprobeerd en niemand kon ons helpen. Waar moest dat naar toe?”

Van wanhoop naar vlaai!

Op advies van de betrokken leerplichtambtenaar en onderwijsconsulent namen Rob en Astrid contact op met team Jeugd van de gemeente Maastricht. Rob: “We hadden in de voorgaande jaren al met zoveel verschillende hulpverleningsinstanties contact gehad dat we de wanhoop nabij waren. En nu moest iemand van de gemeente ons gaan helpen? Eerlijk gezegd had ik er weinig vertrouwen in.” “En dat heeft hij ook niet onder stoelen of banken gestoken”, knipoogt Wim. Rob: “Maar het heeft goed uitgepakt. We zijn erg te spreken over de aanpak van team Jeugd. Vandaar nu ook de vlaai.”

Iedereen aan tafel

Wim knikt, “Als mensen contact opnemen met team Jeugd, krijgen ze een vaste contactpersoon. Voor de familie Peeters was ik dat. Bij team Jeugd werken we volgens de methode 1 Gezin, 1 Plan. Dat betekent dat we beginnen met een overleg, waarbij we met alle betrokken partijen aan tafel gaan zitten. Vaak nodigen we hier ook zorgaanbieders bij uit om vanuit hun deskundigheid mee te denken. Samen kijken we wat er nodig is en welk hulpaanbod daarbij past. Dit leggen we vast in een familiegroepsplan.” Waarom werkte deze aanpak wel? Astrid: “Voor het eerst werd er écht goed geluisterd en samen met ons gezocht naar een oplossing op maat. De ingezette hulp is nu helemaal afgestemd op Ruben en Bart. Vroeger moesten de jongens zich vaak schikken in een hulp-aanbod dat net niet bij hen paste, wat dan toch weer spanning opleverde.”

Kleine stappen vooruit!

Voor de familie Peeters bestond ‘de oplossing op maat’ uit de Beter pASSend Route van hulpaanbieder Somnium. Niels en Kitty van Somnium leggen uit: “Deze hulpvorm bestaat uit intensieve thuisbegeleiding en individuele begeleiding van de kinderen op locatie bij Somnium, om zo langzaam terug te werken richting onderwijs of dagbesteding.” Het is hierbij erg belangrijk om aan te sluiten bij wat de kinderen aankunnen. “Eén stap te snel, is weer tien stappen terug.”

Een totaalaanpak

De jongens gaan nu drie dagen per week naar de Beter pASSend route en doen ook nog een dag activiteiten bij Somnium. Kitty: ”Ook zijn de kinderen een aantal keren op logeerweekend geweest, zodat Astrid en Rob wat konden bijtanken. Tot slot kregen de jongens beter passende medicatie voorgeschreven door de kinderpsychiater. Rob: “De kinderen zijn weer gelukkig, wat wil je nog meer?

De toekomst?

Bezorgd over de toekomst zijn Rob en Astrid soms wel. “Er is nu een goede oplossing, maar wat als de jongens 18 worden? Ook daar had Wim al over nagedacht!” Wim knikt: “Als jongeren 18 jaar worden en nog een hulpvraag hebben, legt team Jeugd tijdig contact met collega’s van team Wmo. Na een warme overdracht met alle betrokkenen nemen zij de begeleiding van Team Jeugd over.”

*De namen van het gezin zijn fictief, om de privacy van de betrokken te waarborgen.

Hoe kom ik in contact met Team Jeugd?
Telefoon: 14 043 (keuze jeugd), op werkdagen van 8.00 uur tot 17.00 uur.
Mail: [email protected]

_BT Clear