Envida opent nieuw wijkpunt in Blauwdorp-Mariaberg

_BT Clear

Blauwdorp is de naam van het Maastrichtse wijkdeel. Blauw is de kleur van het bordje met de naam Envida op de gevel van het voormalige woonhuis aan de Heimoweg 20. Met dit nieuwe wijkpunt geeft de zorgorganisatie invulling aan haar wens om dicht bij cliënten in de wijk te zijn.

Jacqueline Hendriks is wijkverpleegkundige bij Envida en mede-initiatiefnemer van het wijkpunt (T)huis. “Dit is de plek waar wijkbewoners, vrijwilligers en zorgprofessionals samenkomen om te inventariseren wie welke zorg nodig heeft. Zo nemen wijkbewoners soms hun pillen mee als ze meer willen weten over het gebruik daarvan. En achter in het schuurtje staan rollators voor wie er een nodig heeft. Het wijkpunt is elke dinsdag geopend tussen 14.00 en 17.00 uur. Het zwaartepunt van de zorg die mijn collega’s en ik verlenen, blijft liggen bij de mensen thuis.” Wijkbewoonster Liesbeth Bartels: “Ik kom hier vanwege de gezellige sociale contacten, maar ook voor mijn gezondheid. Ik heb onder andere een tremor, waardoor ik liever niet meer al te ver van huis ga. Hier krijg ik advies hoe om te gaan met die onwillekeurige trillingen. Dan zegt Jacqueline bijvoorbeeld: ’Leg je hand eens op een handdoek, dat werkt.’”

Laagdrempelig contact

In het pand – dat is ingericht met spullen van wijkbewoners – is ook plek voor het buurtplatform, dat er zijn vergaderingen houdt. Op de eerste verdieping heeft het basisteam Maastricht van de Nationale Politie een kantoor ingericht. Wijkagent Patrick Spronken: “Wijkbewoners kunnen in hun eigen omgeving en dus laagdrempelig bij ons terecht als ze bijvoorbeeld te maken hebben met drugsoverlast. De gesprekken kunnen plaatsvinden in de gemeenschappelijke ruimte beneden. Wil een wijkbewoner meer privacy, dan vindt het gesprek boven plaats.”

Officiële opening

Op vrijdag 8 april werd het wijkpunt (T)huis officieel geopend door wethouder André Willems.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Envida, tel. 0900-22 33 440 (lokaal tarief) of kijk op www.envida.nl
_BT Clear

Eén hersenbloeding en acht TIA’s in twaalf jaar

Verspreid over de afgelopen twaalf jaar heeft Jo Lahaye één hersenbloeding en acht TIA’s gehad

_BT Clear

“Op een middag liep ik na het werk naar mijn auto om naar huis te rijden. Plots verstijfde ik. Ik kon niet meer goed bewegen. Ik ben in de auto gaan zitten en wachtte tot het over zou gaan. Omdat het niet overging, besloot ik naar de EHBO te rijden. In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik een hersenbloeding had gehad. De hersenbloeding resulteerde bij mij in een tijdelijke verlamming. Na acht maanden kreeg ik weer gevoel in mijn lichaam en pas na een dik jaar kon ik weer terug naar huis.”

“Ik pakte mijn dagelijkse leven weer op. Ik ging weer aan het werk. Ik was lid van het mannenkoor, liet de hond uit en deed zelf mijn boodschappen. Ongeveer een jaar nadat ik weer thuis woonde, werd ik weer ziek. Ik had hoofdpijn, was misselijk en heel duizelig. Ik ben naar de EHBO gegaan en daar hoorde ik dat ik een TIA had gehad. De eerste van vele. In de jaren hierna kreeg ik nog zeven keer een TIA.”

“Na vele gesprekken met artsen is besloten dat ik helaas niet meer terug naar mijn werk kon. Ik ga daarom sindsdien naar het activiteitencentrum van SGL in Maastricht. Door de combinatie van mijn hersenbloeding en de TIA’s heb ik moeite met lopen en praten. Ook heb ik last van krachtverlies in mijn handen. In het activiteitencentrum van SGL oefen ik hiermee.”

“Ondanks dat ik niet meer aan het werk ben, heb ik nu toch een zinvolle daginvulling. Ik vind het belangrijk om verder te komen en om mensen om me heen te hebben. SGL helpt mij hierbij. Ik heb zelfs mijn oude hobby weer kunnen oppakken. Ik ben lid geworden van het koor van SGL.”

Een hersenbloeding is een vorm van een beroerte. Er gaat iets mis met de bloedcirculatie in de hersenen. Bij een beroerte kan er ook sprake zijn van een TIA: een kortdurende afsluiting van een bloedvat met tijdelijke uitvalsverschijnselen. Een TIA kan een voorbode zijn van een beroerte.

Informatie
Kijk voor meer informatie op www.sgl-zorg.nl of bel 0800 - 74 50 745

_BT Clear