Deze pagina wordt mogelijk gemaakt door bedrijven en organisaties uit Hollands Kroon e.o.

Begrip, erkenning en herkenning bij groepstraining

Ik bouwde een brug. Uit de mist, over duisternis. In de hoop dat er licht was aan de andere kant (Jim Sinclair – Cesaroni &Garber)“Dit is het! Zo voel ik het.”, zegt Willem den Hertog (44) uit Kreileroord. Het gedicht van Jim Sinclair was een treffende binnenkomer van de groepstraining over autisme. Een vier weken durende training van het wijkteam Incluzio Hollands Kroon.

Wijkteammedewerkers: Daisy, Lauranne, Karin en Elise, zijn in maart voor het eerst begonnen met trainingen op het gebied van psycho-educatie. Hoe ga je om met een kind dat autisme heeft? En hoe werkt het bij hen in de hersenen?, zijn vragen die centraal staan. “We merkten in onze dagelijkse werkzaamheden dat er een grote behoefte is aan psycho-educatie op dit gebied. Educatie die laagdrempelig en gratis is. En niet onbelangrijk: voor iedereen toegankelijk. Zo kunnen opa’s, oma’s, een betrokken leerkracht of iemand die regelmatig oppast zich ook inschrijven. Het is voor kinderen met autisme belangrijk dat ze worden begrepen.”, leggen de wijkteammedewerkers uit.

Pijnlijk en verdrietige situaties

Willem en Adriana den Hertog uit Kreileroord hebben zes kinderen. Bij hun kind is in 2009 PDD-NOS vastgesteld. Dit is een vorm van autisme. “Sinds dat het is vastgesteld, lezen en bekijken we alles over autisme. We willen weten wat er in ons kind omgaat. We willen hem begrijpen en ondersteunen. Soms zit je echt met je handen in het haar en weet je niet wat je moet doen.

ewoon al bij dagelijkse situaties, zoals met het hele gezin aan tafel eten. Zodra hij zijn eten op heeft, begrijpt hij niet waarom hij dan nog aan tafel moet blijven zitten. Hij gaat dan zijn zusje pesten en wij sturen hem dan naar zijn slaapkamer. Waarop hij dan reageert: Aah mooi! Dit was dus zijn bedoeling. Ook zijn er situaties waarin hij erg boos wordt, waarbij wij denken: Zo erg is het toch niet? Dit maakt het soms zo pijnlijk en verdrietig. Wij grijpen dan ook iedere kans aan om alles te leren en te weten te komen over autisme. Daarom hebben wij ons ook opgegeven voor de training bij het wijkteam.”, vertellen Willem en Adriana.

Herkenning

De situaties die Willem en Adriana beschrijven horen de wijkteammedewerkers dagelijks. “De belevingswereld van iemand met autisme is doorgaans anders. Informatie wordt letterlijk genomen en prikkels worden lastig gefilterd, waardoor details niet los worden gezien van het geheel. Dit levert regelmatig onwenselijke, soms boze of agressieve, situaties op.

Het is daarom belangrijk dat betrokken mensen de belevingswereld van iemand met autisme begrijpen en weten hoe je ermee om kunt gaan. Tijdens de trainingen leggen we uit hoe het in het brein werkt, maar we zoeken vooral ook de interactie op. Zo geven ouders elkaar tips en horen we regelmatig: oh, dat hebben wij ook!”, geven de wijkteammedewerkers aan. “Die herkenning is zo fijn”, zegt Willem. “In de samenleving, zoals bij een vereniging of school, heerst er vaak onbegrip. Dit is moeilijk, want je wilt er gewoon bij horen en je op je plek voelen. Tijdens de training was het dan ook fijn te merken dat je niet alleen bent”.

Oma inschrijven

“Dit was de eerste keer dat wij de training gaven, maar we gaan er zeker mee door. Naast Willem waren de andere aanwezige ouders ook enthousiast. De één komt voor meer informatie over hoe het werkt in de hersenen en de ander juist voor de herkenning.” vertellen de dames van het wijkteam. “Ja, voor ons was het voor de herkenning. De theorie weten we wel. Maar voor een volgende training wil mijn moeder zich graag inschrijven. Die weet minder van de theorie en is ook op zoek naar tips.”, zegt Willem.

_BT Clear

Inschrijven via De Academie voor Jou

Wilt u zich ook inschrijven voor de training of meer informatie? Dat kan! Ga naar www.deacademievoorjou.nl. De Academie voor Jou is een academie die ruimte biedt voor ontwikkeling van inwoners van de gemeente Hollands Kroon. Op deze academie vindt u een breed aanbod van (veelal gratis) trainingen en cursussen die u en uw kind kunnen helpen bij een ondersteuningsvraag. U kunt denken aan het versterken van de zelfredzaamheid, weerbaarheidstrainingen voor jong en oud, budgetcursus en andere wisselende thema’s.

_BT Clear

_BT Clear