INFORMATIEKRANT Gorinchem

Deze pagina wordt mogelijk gemaakt door bedrijven en organisaties uit Gorinchem e.o.

_BT Clear

‘Wij leren u goed kennen, zodat u zorg krijgt die bij u past’

“Zelfredzaamheid is ontzettend belangrijk”, vertelt Martine Houweling, wijkverpleegkundige in Gorinchem bij Rivas Zorggroep. “Iedereen wil namelijk zoveel mogelijk voor zichzelf kunnen zorgen. Zo behoud je jouw gevoel van eigenwaarde. Zelfs als het door ziekte niet meer gaat en zorg aan huis nodig is. Wij verlenen de zorg die nodig is én wij stimuleren altijd om zelf dat ene stapje te zetten.”

Martine vertelt over het brede zorgaanbod: “Wij bieden in de zorg aan huis persoonlijke verzorging zoals wassen en aankleden, maar we zijn er ook voor complexe en gespecialiseerde zorg. Denk aan wondzorg, diabeteszorg, begeleiding bij zorg in de laatste levensfase en beginnende dementie.”

Persoonlijk en warm

Rivas verleent zorg volgens Planetree. Martine vertelt: “Dit is een kwaliteitsstandaard voor menswaardige zorg. Dat betekent niet alleen goede zorg, maar ook op een warme en persoonlijke manier. We leren onze cliënten goed kennen, we weten precies wat u prettig vindt, en wat juist niet. En een grapje, dat hoort er natuurlijk bij!”

Zorg die u nodig heeft

“Wij zijn een ketenorganisatie, dus wij hebben een directe link met bijvoorbeeld het Beatrixziekenhuis. Zo regelen wij een goede overdracht vanuit het ziekenhuis naar thuis,” vertelt Martine. “En doordat we regelmatig langskomen, herkennen wij ook goed welke zorg nog meer nodig is. Als wij zien dat de zorg thuis toch wel erg lastig wordt, dan adviseren we bijvoorbeeld dagbesteding. Hier krijgt u een volwaardig dagprogramma met begeleiding bij oefeningen en activiteiten in een veilige omgeving, aangepast op uw wensen en interesses.”

Veilige zorg

Martine begrijpt de zorgen over veiligheid bij haar cliënten: “Het is een onzekere tijd. Mensen maken zich zorgen om hun eigen gezondheid, maar ook om die van familie. Daarom zijn we extra alert op de gezondheid van kwetsbare mensen. We houden zoveel mogelijk afstand, wassen en desinfecteren regelmatig onze handen, we letten goed op verkoudheidsklachten, zowel bij onszelf als bij cliënten. En we beschikken over voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondneusmaskers en schorten.”

U vindt meer informatie over Rivas wijkverpleging op www.rivas.nl/wijkverpleging of bel de Rivas Zorglijn via 0900 - 8440.

Afscheid nemen: Er is veel meer mogelijk dan de meeste mensen weten!

Bij veel mensen leeft het idee dat rondom een uitvaart veel protocollen en (wettelijke) verplichtingen gelden. Dit valt echter mee. Het opbaren in een kist of lijkwade en het begraven of cremeren zijn de wettelijke vereisten. De rest kan zelf ingevuld worden.

Roelof Marskamp van Morgen Uitvaart legt uit: “Als iemand overlijdt, moeten de nabestaanden in korte tijd veel regelen. Vaak wordt dan het bekende pad gekozen van de traditionele uitvaart. Als iemand dat graag wil, is daar natuurlijk niets mis mee en regelen we dat graag. Er is echter veel meer mogelijk. We vinden het belangrijk om mensen inzicht te geven in de opties die er zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om een breed aanbod aan uitvaartkisten, rouwkaarten, rouwvervoer en afscheidslocaties. Ook met rituelen en details die passen bij het leven van de overledene kun je een afscheid verder personaliseren.”

Kosten

De kosten van een uitvaart hangen af van de verschillende keuzes die worden gemaakt. Zo is begraven duurder dan cremeren en een thuisopbaring goedkoper dan een opbaring in een 24-uurskamer. Patrick van den Oetelaar van Morgen Uitvaart: “We zijn hier open en transparant in zodat vooraf de kosten bekend zijn en nabestaanden achteraf niet voor verrassingen komen te staan. Wij denken graag mee en helpen bij het maken van draaiboeken inclusief een begroting. Overige kosten, zoals huur van een afscheidslocatie en catering, worden 1 op 1 doorberekend. Overigens variëren de kosten van een begrafenis per gemeente vanwege de grafkosten en –rechten die ze toepassen. Ook de crematoria hanteren verschillende tarieven. Een crematie zonder aanwezigheid van familie (technische crematie) kan al voor € 500,- worden gerealiseerd, terwijl een crematie gecombineerd met afscheidsdienst en condoleance kan oplopen tot € 1.500,- (zonder catering). Door de keuzemogelijkheden die er zijn bepaalt de klant dus uiteindelijk zelf voor het grootste deel de hoogte van de uitvaartkosten.”

Wensen vooraf kenbaar maken

“Wij zijn groot voorstander om vooraf na te denken over je uitvaartwensen” geeft Roelof Marskamp aan. “Het geeft de nabestaanden veel rust als de afscheidswensen al voor overlijden zijn vastgelegd. Bovendien voorkom je hiermee ook dat nabestaanden in alle verdriet kiezen voor iets dat niet bij de overledene past. We hebben een mooi wensenboekje laten maken dat als handig hulpmiddel en naslagwerk gebruikt kan worden. Dit boekje is gratis aan te vragen via [email protected].”

Kijk voor meer informatie op www.morgenuitvaart.nl.

_BT Clear

Vrijwilligers onmisbaar voor de terminale thuiszorg

_BT Clear

Als mensen uitbehandeld zijn, willen ze het liefst zo lang mogelijk thuis blijven in hun eigen omgeving. De partner, eventuele kinderen, familie en/of vrienden nemen als mantelzorgers vaak als vanzelfsprekend de verzorging op zich. De combinatie van ‘zorgen voor’ en ‘afscheid nemen’ is een zware taak. Je komt als mantelzorger vaak niet meer aan kleine eigen dingen toe. In het hospice in Gorinchem werken vrijwilligers die óók bij de mensen thuis ondersteuning kunnen bieden.

Germaine: “Als vrijwilliger thuis loop je het laatste stukje van het leven met iemand mee, je zorgt dat de mantelzorger weer even adem kan halen en even iets voor zichzelf kan doen. De thuiszorg zorgt voor de verpleegkundige zorg en ik kom 2 dagdelen per week, ik ben er, ik luister, praat soms wat, maar er zijn is het belangrijkst”.

Kees: “Mijn vrouw is in april overleden aan borstkanker, zij is ruim 2 1/2 jaar ziek geweest en toen zij begin dit jaar steeds zieker werd, brak het moment aan dat ze 24 uur per dag zorg nodig had.

De thuiszorg zag dat ik steeds vermoeider werd en wees me op de mogelijkheid van ondersteuning van vrijwilligers van het hospice. Na een telefoontje naar het hospice, was het snel geregeld.Twee tot drie keer per week kwam er een vrijwilliger bij ons thuis. Eerst ging ik een uurtje slapen om bij te tanken, later ging ik wandelen of sporten. Even een adempauze. Het gaf verlichting en ik wist dat ik met een gerust hart even weg kon gaan. Tot het laatst toe is de vrijwilliger bij ons gebleven. Het was heel erg waardevol.”

Wilt u meer informatie over de vrijwillige terminale thuiszorg, een opname in het hospice of het werken als vrijwilliger? Meer informatie vindt u op www.hospice-gorinchem.nl of bel: 0183-406040.

_BT Clear

_BT Clear