INFORMATIEKRANT Gorinchem

_BT Clear

Positieve gezondheid als basis

Gezondheid is meer dan alleen niet-ziek-zijn. Dit gedachtegoed is een mooie basis waaruit steeds meer organisaties in Gorinchem werken. Vaak gaat in de zorg de aandacht uit naar klachten en gezondheidsproblemen van mensen en hoe we die kunnen oplossen. Positieve gezondheid kiest een andere invalshoek. Hierbij ligt het accent niet op ziekte, maar juist op de mens zelf. Op de veerkracht van mensen en wat het leven voor hen betekenisvol maakt. Gemeente Gorinchem geeft invulling aan het concept Positieve Gezondheid door bewegingsgerichte zorg te stimuleren. Zo maken verschillende (zorg)partners in de stad sinds dit jaar gebruik van de Beweegcoach Zorg.

_BT Clear

Bewegingsgerichte zorg in tijden van Corona

Een van de Beweegcoaches Zorg is Sanne van Driel. Sinds enige tijd werkt zij als Beweegcoach Zorg bij de zorgorganisaties ASVZ, Syndion, Philadelphia en De Hoop. Zij zorgt er samen met medewerkers van deze organisaties voor dat er structureel meer aandacht komt voor een gezonde leefstijl en voor beweging.

“De aanpak van de Beweegcoach richt zich op meer dan sport en beweging alleen. Met medewerkers van de betrokken zorgorganisaties wordt de hele dagelijkse routine van een cliënt onder de loep genomen. We kijken of de cliënt ondersteuning krijgt vanuit de werkwijze ‘positieve gezondheid’”, aldus Sanne.

Begin dit jaar stelt het coronavirus iedereen voor de nodige uitdagingen. Verschillende zorgorganisaties in Gorinchem hebben toen de handen ineen geslagen om thuiswonende cliënten die extra begeleiding ontvangen letterlijk weer in beweging te krijgen. Gemeente Gorinchem, via Gorinchem Beweegt, organiseert samen met de organisaties een zogenaamde ‘beweegaanloop’. Sanne: “Cliënten kunnen nu twee keer per week ‘aan komen lopen’ op een buitenlocatie. Daar kunnen zij ‘coronaproof’ meedoen aan één van de beweegactiviteiten zoals jeu de boules, badminton, balspellen of een stukje wandelen. Dat zijn hele waardevolle momenten.”

SeniorenFit

Een ander mooi voorbeeld is SeniorenFit. Samen met lokale partijen zoals MEE en Rivas en in samenwerking met fysiotherapeuten, wijkcentra en sportverenigingen is het beweegprogramma SeniorenFit gecreëerd.

Iedereen van 65 jaar en ouder kan hieraan meedoen. Gezelligheid, plezier en contact staan voorop. In 2018 is SeniorenFit gestart in de Gildenwijk. Dit bleek zo succesvol dat het een jaar later ook van start ging in de Haarwijk en Stalkaarsen. Tijdens de coronacrisis is SeniorenFit actief gebleven. Zo zijn de Beweeg-je-Fit lessen online gegaan en was er een online bijpraatmomentje. Gewoon om even lekker te kletsen met elkaar. Een moment waar veel gebruik van is gemaakt.

Wilt u weten hoe u fit kunt blijven?

We geven u graag een paar leuke tips die u kunnen helpen om zowel lichamelijk als mentaal fit te blijven. Zeker in deze toch lastige corona tijd moeten we extra aandacht hebben voor elkaar én voor onszelf. Heeft u vragen, neem dan contact op met Gorinchem Beweegt via 0183 659 425.

Positieve Gezondheid

Benieuwd naar uw positieve gezondheid? En hoe u er voor kunt zorgen dat u zich gezonder en energieker voelt? Neem dan eens een kijkje op www.mijnpositievegezondheid.nl

Wandelen met de ‘Ommetje App’

Wandelen is gezond! Start met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie. Hierdoor kunt u op een leuke manier samen wandelen, zonder dat u op dezelfde locatie bent. Zo motiveert u elkaar om dagelijks een ommetje te maken. www.hersenstichting.nl/ommetje

SeniorenFit live

Lekker even een half uurtje online bewegen met ondersteuning? De lessen zijn voor 65+ers en vinden 4 keer per week plaats.
www.gorinchembeweegt.nl/aanbod/soort/meedoen-door-beweging/seniorenfit

Beweegtips voor thuis

Op de website Alles over Sport staan leuke tips om thuis in beweging te blijven. Voor uzelf, of om anderen te stimuleren om te bewegen en te sporten. www.allesoversport.nl/beweegthuis

Gezonde voeding

Coronavirus & voeding

Op een speciale webpagina van het Voedingscentrum vindt u tips om uw weerstand op peil te houden en tips over gezond eten.

www.voedingscentrum.nl

Zingeving

Leer iets nieuws!

Thuisonderwijs, beeldende kunst, museum Boijmans Van Beuningen heeft veel educatieve video’s beschikbaar.
www.boijmans.nl/nieuws/thuisonderwijs-beeldende-kunst-tijdens-coronacrisis

Diverse online cursussen

Op deze site staat een overzicht met diverse online cursussen die u gratis kunt volgen!
Kijk op www.theek5.nl en ga naar ‘Ik wil leren’.

Luisterboeken

Met de LuisterBieb app geniet u van de mooiste luisterboeken. Voor iedereen, dus ook als u geen lid bent van de Bibliotheek.
www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb

Luister/kijk naar prachtige concerten van Het Concertgebouw

Met de livestreams kunnen muziekliefhebbers wereldwijd gratis meegenieten van concerten die plaatsvinden in Het Concertgebouw.
Kijk gratis terug op: www.concertgebouw.nl/live-streams

>

Contact met andere mensen

Project Netwerkversterking Gorinchem

Zin in een gezellig praatje? Even uw verhaal kwijt? Door de coronacrisis kan het stil zijn om u heen. Onze vrijwilligers maken graag een praatje met u! Geef uw naam en telefoonnummer door aan [email protected] of bel het servicenummer van MEE via 0183 691600, dan neemt één van de vrijwilligers zo snel mogelijk contact met u op.

_BT Clear

_BT Clear