INFORMATIEKRANT Gorinchem

_BT Clear

Zorgen voor een ander betekent ook zorgen voor uzelf

Of u nu zorgt voor een langdurig zieke partner, een kind met een beperking of een ouder met dementie. Mantelzorg is waardevol, maar kan soms ook (te) veel van u vragen. Om de zorg voor een ander op een prettige manier vol te houden, is zorgen voor uzelf minstens zo belangrijk. Goed voor uzelf zorgen betekent ook op tijd om hulp of ondersteuning vragen. Het Mantelzorgsteunpunt van Gemeente Gorinchem kan u hierbij helpen.

Heeft u vragen over hoe u bijvoorbeeld het verlenen van mantelzorg goed kan blijven combineren met uw eigen leven, gezin, sociale contacten en/of werk en hobby’s? Waar u extra ondersteuning kunt vinden in de vorm van mensen en organisaties die uw zorgtaak helpen verlichten? Of welke financiële ondersteuning er mogelijk is? Wij helpen u graag. Het Mantelzorgsteunpunt organiseert ook lotgenotencontact, informatieve (online) bijeenkomsten en ontspannende activiteiten.

Mantelzorg Walk en Talk

Een van de activiteiten die het Mantelzorgsteunpunt organiseert is de Mantelzorg Walk en Talk. Een wandeling van circa 3,5 kilometer voor mantelzorgers om andere mantelzorgers te ontmoeten, ervaringen te delen en in beweging te zijn. De eerste Mantelzorg Walk en Talk vond plaats in september. Een mantelzorger die de eerste keer meeliep is Betty van Rosmalen. Betty is al lange tijd mantelzorger van haar schoonmoeder en voor de zus van haar schoonmoeder. Betty zegde haar baan op, omdat de zorg haar steeds meer opslokte.

”Hulp vragen deed ik niet. Dat vond ik moeilijk. Ik dacht eerder: mensen kunnen het toch aan mij zien dat ik het zwaar heb. Het groeide me boven het hoofd. Ik zegde allerlei dingen op om de zorg maar vol te kunnen houden. Maar mijn lichaam ging tegensputteren. Ik was aan het overleven in plaats van dat ik leefde. Toen ben ik boeken gaan lezen waardoor ik op andere gedachten werd gebracht. Ik ging inzien dat hulp vragen helemaal niet erg is. En ik kreeg het advies: ga wandelen. En dat ben ik gaan doen.”

Betty kwam letterlijk en figuurlijk in beweging. “Door te wandelen kwam er veel los. En daarom was ik ook zo enthousiast toen ik las over de Mantelzorg Walk en Talk. Betty vertelt verder hoe fijn ze het vindt om te bewegen en in contact te komen met andere mantelzorgers. “Vaak zit je vast in je eigen denkpatroon. Door er met anderen over te praten kan je tot andere inzichten komen is mijn ervaring nu. En dat is mooi om te delen. Tijdens de allereerste wandeling kwam ik in gesprek met een andere dame die de zorg draagt voor een aantal familieleden. Je kunt het als last zien. Maar zowel zij als ik hebben het alle twee om weten te draaien van last naar bagage.

Een last wordt alleen maar erger en kan zwaar op je gaan drukken en dat breng je weer over op degene voor wie je zorgt. Je belandt dan in die neerwaartse spiraal. Het is fijn dit met andere mantelzorgers te delen tijdens zo'n wandeling.” “Toen ik over deze wandeling las was ik al enthousiast. Maar na de wandeling ben ik nog enthousiaster geworden. Het contact is zo belangrijk. Ik zou zeggen tegen iedereen die nog twijfelt: wandel mee! Het kan je zoveel goeds brengen.”

Op zoek naar ondersteuning, hulp of een luisterend oor?

We hebben de mogelijkheden voor u op een rij gezet.

Vragen over mantelzorg?

Belt u dan met de mantelzorgconsulent van het Mantelzorgsteunpunt van gemeente Gorinchem op 0183 659 540 of mail naar [email protected].

Casemanagers dementie

De casemanager dementie is 7 dagen per week bereikbaar. Op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur en in het weekend van 8.00 tot 17.00 uur. U kunt bellen naar 0183 644 074.

Sociaal Team Gorinchem

U kunt bij het Sociaal Team terecht met vragen over zorg, gezondheid, dagbesteding, uw gezin, opvoeding, wonen, werk en financiën of uw relatie. Kijk voor meer informatie op www.sociaalteamgorinchem.nl of bel naar (088) 892 88 93.

Hulp aanbieden

Wilt u iets voor een ander betekenen en uw hulp aanbieden? Meld u dan aan bij het Vrijwilligerssteunpunt Gorinchem. Kijk op
www.vrijwilligersgorinchem.nl of bel 140183. En neem ook eens een kijkje op www.samengorinchem.nl.

Mantelzorg Walk en Talk

Iedere eerste dinsdag van de maand wordt een Mantelzorg Walk en Talk georganiseerd. U kunt meewandelen in de ochtend om 10.00 uur of in de avond om 19.00 uur. In verband met corona en om de 1,5 meter te kunnen waarborgen, bestaan de groepen uit maximaal 10 personen. Aanmelden is noodzakelijk. Bel naar 0183 659 540 of stuur naar [email protected] een e-mail. Op dinsdag 3 november en dinsdag 1 december kunt u weer meewandelen.

Mantelzorgcompliment

Gemeente Gorinchem heeft veel waardering voor mantelzorgers. Bent u bij de gemeente geregistreerd als mantelzorger, dan komt u mogelijk in aanmerking voor het Mantelzorgcompliment. Kijk voor meer informatie op www.gorinchem.nl/mantelzorg. Bent u mantelzorger, maar nog niet als zodanig bij de gemeente bekend, neemt u dan contact op met het Mantelzorgsteunpunt.

Dag van de Mantelzorg

Dinsdag 10 november is het Dag van de Mantelzorg. Op deze dag zetten we mantelzorgers die bij het Mantelzorgsteunpunt bekend zijn extra in het zonnetje. Deze mantelzorgers ontvangen hierover nog bericht.

_BT Clear

_BT Clear