INFORMATIEKRANT Gorinchem

_BT Clear

Taalvaardigheid een belangrijke basis in het leven

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en/of tablet. Ook groeit het aantal jongeren dat met een taalachterstand de arbeidsmarkt betreedt. In Gorinchem heeft zo’n 12% van de inwoners tot 65 jaar een probleem met taal. Dat is 1 op de 8 mensen. Zij hebben hierdoor moeite om goed mee te komen in de maatschappij.

Uitdagingen

Wanneer iemand moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen kan dit grote invloed hebben op het dagelijks leven van iemand. Het is bijvoorbeeld een extra grote uitdaging om rekeningen te begrijpen, toeslagen aan te vragen en overzicht te houden op inkomsten en uitgaven. Dan kan het voorkomen dat er op den duur financiële problemen ontstaan.

Taaltrainingen

Stichting Lezen en Schrijven is een organisatie die ervoor wil zorgen dat iedereen in Nederland kan lezen en schrijven. De stichting geeft tips en adviezen en biedt ook trainingen. Want een goede taalvaardigheid zorgt ervoor dat iedereen in de samenleving kan mee doen.

Bel voor meer informatie gratis 0800 0234 444 of meld u aan via de website van Stichting Lezen en Schrijven: www.lezenenschrijven.nl

Taalvrijwilliger worden bij u in de buurt

Ook dan kunt u contact opnemen met Stichting Lezen en Schrijven. Bel (gratis) 0800 0234 444 of meld u aan via www.lezenenschrijven.nl.

Ondersteuning

Mensen die moeite hebben met taal durven hier vaak niet voor uit te komen. Of ervaren het zelf niet direct als een probleem. Hierdoor komt het voor dat mensen er heel lang mee rondlopen en de uitdagingen voor hen toenemen. Er kan een moment komen dat moeite hebben met taal pas echt duidelijk wordt als er in het leven iets gebeurt. Bijvoorbeeld wanneer een partner overlijdt, iemand zijn baan verliest of wanneer iemand problemen krijgt met zijn of haar gezondheid. In dat geval is het belangrijk dat er op tijd ondersteuning komt en mensen weten waar ze terecht kunnen voor ondersteuning.

Aandacht voor taalvaardigheid

Gemeente Gorinchem zet zich samen met organisaties in de stad in om een betere taalvaardigheid te stimuleren. Een betere taalvaardigheid betekent een betere basis om alles te begrijpen en beter mee te kunnen doen in de samenleving.

MOGELIJKHEDEN

Heeft u in uw omgeving iemand die moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen? Wellicht kunt u hem of haar een helpende hand aanbieden zonder dat het voor de ander bezwaarlijk is. Daarnaast zijn er in Gorinchem diverse organisaties die kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren of hulp bieden bij financiën en/of administratie. We hebben de mogelijkheden voor u op een rij gezet.

Advies bij financiën en administratie

Voor hulp bij uw financiën en/of administratie kunt u in Gorinchem terecht bij:

Avres

Financieel advies en schulddienstverlening
0183 650 200
www.avres.nl en klik op Schulddienstverlening

Formulierenbrigade

Hulp bij het invullen van formulieren
0183 650 216
www.formulieren-brigade.nl

Humanitas

Hulp bij uw administratie
06 35 11 86 61
[email protected]
www.humanitas.nl/afdeling/gorinchem

Bureau Sociaal Raadslieden

Hulp bij het aanvragen van toeslagen
088 1237 011 / 06 25 34 63 71
[email protected]

_BT Clear

_BT Clear