INFORMATIEKRANT Gorinchem

Deze pagina wordt mogelijk gemaakt door bedrijven en organisaties uit Gorinchem e.o.

_BT Clear

Samen kijken naar een plek die écht past

Als je dingen doet die bij je passen, én die je leuk vindt, voel je je goed en ben je in staat je verder te ontwikkelen. Syndion, een organisatie die mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking ondersteunt, vindt het belangrijk dat haar cliënten binnen hun mogelijkheden stap voor stap nieuwe dingen kunnen leren.

Bij Syndion kijken we samen met de cliënt, de familie en het netwerk om de cliënt heen, naar een plek die écht past. Als het kan, zoeken we met jou ook naar andere mogelijkheden buiten de dagbesteding om “, aldus Jopie Ebbers, clustermanager bij Syndion.

“Cliënten kunnen kiezen uit een breed pallet aan mogelijkheden. Van werken op de kinderboerderij tot bijvoorbeeld tuinwerk, creatief bezig zijn, verkoopwerk etcetera. Veel van onze locaties zijn in de wijk of in gewone bedrijven gevestigd. Midden in de samenleving”, vertelt Brigitte Jacobs, directeur zorg en dienstverlening bij Syndion.

Ariska is één van de cliënten die op een dag aangaf bij haar begeleider dat ze meer wilde. Op dat moment werkte ze op dagboerderij De Hoeff in Giessenburg. “Ik had het daar in het begin erg naar mijn zin, maar na een tijdje steeds minder. Dat gaf ik aan bij mijn begeleider en samen zochten we naar een oplossing”, vertelt Ariska.

Die oplossing werd gevonden bij restaurant Metropole in Gorinchem waar Ariska nu met veel plezier in de bediening werkt.

“Ariska is een goed voorbeeld van een cliënt die heel erg nadenkt over haar toekomst”, vertelt Jopie. Zo is het bakken van taarten een grote passie van Ariska. “Ik maak het liefst kwarktaart”, glundert ze. Haar grote droom is dan ook om bij een bakker te werken. En niet zomaar een bakker, maar in de bakkerij van Marjolein van Till die in 2017 in de finale van het populaire televisieprogramma Heel Holland Bakt stond.

Natuurlijk hebben niet alle cliënten zo’n duidelijk doel voor ogen als Ariska, maar toch zijn er ook voor die cliënten voldoende mogelijkheden. Jopie: “Doordat we zo’n brede waaier aan diensten hebben is er voor iedereen wel een geschikte dagbesteding te vinden”.

Voor meer informatie kijk op: www.syndion.nl

Ariska werkt met veel plezier bij restaurant Metropole

_BT Clear

_BT Clear

Blijven functioneren dankzij Ergotherapie

Ervaart u beperkingen in het dagelijkse handelen? Maak samen met de ergotherapeut deze beperkingen tot uitdagingen!

Dagelijkse activiteiten kunnen door een lichamelijke en/of psychische beperking als niet meer vanzelfsprekend worden ervaren, ergotherapie biedt dan mogelijkheden. Een ergotherapeut ondersteunt u om uw zelfstandigheid te vergroten op de gebieden waarin u belemmeringen ervaart.

Een voorbeeld uit de praktijk: Een echtpaar waarvan mevrouw de ziekte van Parkinson heeft, ervaart beperkingen met dagelijkse activiteiten. Mevrouw valt regelmatig en heeft moeite met drinken en schrijven. De ergotherapeut stelt samen met mevrouw en echtgenoot een behandelplan op. De behandeling bestaat uit advies en training. Na enkele weken maakt mevrouw weer veilig gebruik van de douche, is het drinken verbeterd met de aangepaste beker en schrijft zij weer met veel plezier kaarten aan vrienden en familie.

Centraal binnen de ergotherapie staat het vergroten van de zelfstandigheid en de kwaliteit van leven. De ergotherapeut biedt ook aan partners en/of mantelzorgers ondersteuning in de vorm van advies, instructie en praktische tips.

De behandeling vindt plaats in de omgeving waar u de beperking ervaart, dit kan thuis zijn of op het werk. Ook is behandeling mogelijk in de ergotherapiepraktijk. Een ergotherapeut behandelt zeer diverse hulpvragen, o.a. het verbeteren van zelfstandigheid in het dagelijks handelen, vragen over terugkeer naar het werk, werkplekadvisering, het vinden van een balans in de energieverdeling. Vanuit de basisverzekering wordt 10 uur ergotherapie behandeling per jaar vergoed

Neemt u voor meer informatie vrijblijvend contact op met Ergotherapie Gorinchem. Telefoonnummer 06-10737421 of kijk op www.ergotherapiegorinchem.nl.

Van collectie naar connectie: de bibliotheek als verbinder

De bibliotheek verandert van een gebouw waar men boeken kan lenen, naar een plek waar we kennis en informatie delen. Een (digitale) plek waar ontwikkeling en ontmoeting centraal staan. Een veilige plek voor iedereen. Ook de samenleving verandert. In een rap tempo. De Bibliotheek AanZet wil iedereen voorzien van de juiste informatie, inspiratie en vaardigheden. Zodat iedereen op zijn of haar manier mee kan doen aan de samenleving.

Joke Jordens, bibliotheekmedewerker in Gorinchem: “Iedereen moet mee kunnen doen in de digitale samenleving. Ook de mensen die extra hulp nodig hebben. Met de start van een Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek kunnen we mensen praktische hulp bieden bij digitaal contact met de overheid én hen stimuleren in het leren van digitale vaardigheden. Iedere woensdag van 10 tot 12 uur hebben we verschillende spreekuren voor mensen die minder handig zijn met computers of moeite hebben met de Nederlandse taal. En belangrijk: we werken coronaproof.”

Is er een alternatief?

“Ja die is er zeker. We hebben voor de mensen die al wel digitaal hun weg vinden een speciale website: gorinchem.hetinformatiepunt.nl.”

Wat maakt deze website zo uniek?

“De website is zowel geschikt voor mensen die hulp zoeken als professionals. Ze kunnen ook samen door de website scrollen als mensen dit niet alleen kunnen. Deze website helpt een grote groep mensen om verder te komen. Alleen of met een beetje hulp. Met één gezamenlijk doel: meer mensen de weg te laten vinden naar hulp die bij hen past.”

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Ga dan naar de Bibliotheek of neem contact op met Sandra van Maurik via 06- 3808 0332. www.debibliotheekaanzet.nl

_BT Clear

_BT Clear