Verschillende expertises zorgen voor kennisuitwisseling

Een WIJ-team bestaat uit medewerkers die vanuit verschillende moederorganisaties worden ingezet. NOVO en Promens Care zijn voorbeelden van die moederorganisaties. Janneke van der Burgh en Bert Bos zijn beide werkzaam bij deze organisaties, die onderdeel zijn van Cosis. Zij leggen uit hoe zij samenwerken met het WIJ-team.

Bert Bos is sinds 1 februari 2016 werkzaam in het WIJ-team van Lewenborg. Dit doet hij vanuit Promens Care als generalistisch medewerker: “Als WIJ-teammedewerker kom ik bij mensen thuis op verzoek van buurtbewoners, andere organisaties zoals een woningcoöperatie of op verzoek van de bewoner zelf. Ik kijk naar wat er speelt en hoe het WIJ-team kan helpen.”

Janneke van der Burgh is leidinggevende voor onder andere de medewerkers die vanuit NOVO en Promens Care in een WIJ-team werken. “Vanuit NOVO en Promens Care is het belangrijk dat cliënten en medewerkers op de juiste plek terechtkomen. Wij hebben de kennis en ervaring. Onze expertise willen we graag delen zodat de wijkbewoners en het WIJ-team hiervan gebruik kunnen maken.”

“Het WIJ-team probeert buurtbewoners weer in hun eigen kracht te zetten. Bert: “Zodra iemand hulp nodig heeft, beginnen we bij het begin: we vragen wat diegene écht zou willen en wat hun doelen zijn. Daarna kijken we samen naar wat realiseerbaar is.”

Janneke vult aan: “Door de nabijheid van een WIJ-team hebben de buurtbewoners sneller contact met de organisaties die er ook een expertise in hebben. Die verschillende expertises zorgen voor onderlinge kennisuitwisseling.”

“ We beginnen altijd bij het begin”

Bert: “Janneke is mijn leidinggevende en mijn aanspreekpunt. In het WIJ-team heb ik ook een aanspreekpunt, maar met de WIJ-teammanager bespreek ik de zaken die zich voordoen in het WIJ-team. Janneke is verantwoordelijk voor het team en wil weten hoe het gaat met ons.” Janneke: “Ik vind het belangrijk om te weten of het goed gaat met Bert en de andere Promens Care- en NOVO-medewerkers in het WIJ-team. Ik wil weten of ze op hun plek zitten en ik voel me daar ook verantwoordelijkheid voor. Daarom ben ik altijd bereikbaar om even te sparren.”

Een steuntje in de rug is vaak al genoeg

_BT Clear

“Zelfstandig dankzij sociale netwerk”

Rianne Stam (32) is slechtziend. Ze heeft een aangeboren oogafwijking dat haar zicht door de jaren heen verder heeft beperkt. Zelf heeft ze er weinig moeite mee. “Ik heb een leuk leven en van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Als saxofonist in een orkest ben ik dagelijks met muziek bezig. Heerlijk!”

_BT Clear

“Met het openbaar vervoer ga ik naar repetities. Mijn geleidehond ligt koest te wachten terwijl ik werk. Tijdens optredens is vervoer geregeld en blijft hij achter de coulissen. Verder wijkt hij nooit van mijn zijde.” Ook Rianne’s zus Judith (29) week tot voor kort zelden van haar zijde. “Als mijn buurvrouw kwam ze veel over de vloer. Bij alledaagse en onverwachtse dingen kon ik haar hulp goed gebruiken. Dat gaat nu veranderen.”

Judith is zwanger en gaat samenwonen met haar vriend. “Dat zat er al een tijdje aan te komen. Ik zei tegen haar  ‘Ga lekker je eigen leven leiden, ik red me heus wel’. Met de verhuizing van Judith valt er veel ondersteuning weg voor Rianne. Gelukkig helpt MEE. Ik heb vaker contact met MEE, omdat ik bij sommige zaken hulp nodig heb. Nu Judith gaat verhuizen, heb ik met hulp van MEE Groningen een meedenkbijeenkomst georganiseerd, zodat ik niet ineens professionele zorg nodig heb.”

Dankzij de Sociale Netwerk Versterking -aanpak (SNV) heeft Rianne haar ondersteuning in één avond geregeld. “Samen met MEE maakte ik een lijst van vrienden, familie en collega’s en nodigde hen uit. Ik vertelde bij welke taken ik structureel en incidenteel hulp nodig heb. Daarna hebben we een plan opgesteld. Het was echt hartverwarmend hoeveel mensen mij wilden helpen. Zelfs degenen die mij niet structureel konden ondersteunen, leverden toch een nuttige bijdrage door mee te denken. Iedereen hielp, zodat ik zelfstandig kan blijven!”

Meer informatie

Wilt u zorg of ondersteuning ontvangen? Of heeft u een informatievraag of wilt u advies? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente Groningen. Zij brengt u dan in contact met de consulent van MEE Groningen.
T 050 367 49 92 (tot 18 jaar)
T 050 367 42 00 (vanaf 18 jaar)

_BT Clear