Water drinken, de gewoonste zaak van de wereld

Ideeën over gezonde voedingsgewoonten veranderen nogal eens. Maar over één ding zijn de deskundigen het wel eens. Water is niet alleen de beste en de goedkoopste, maar ook de gezondste dorstlesser die er is. Maar is het drinken van kraanwater daarmee ook de gewoonste zaak van de wereld?

UMCG-kinderarts G. Bocca

Gianni Bocca is kinderarts in het UMCG. Hij promoveerde op de behandeling van overgewicht. In zijn praktijk komt hij regelmatig in aanraking met kinderen die nooit puur water drinken. Sommigen krijgen van hun ouders dagelijks een blikje cola mee naar school. Bocca: “Dat zijn gelukkig uitzonderingen, toch blijken er nog veel misverstanden te bestaan over zoiets alledaags als een verantwoorde dorstlesser. Veel ouders vallen bijvoorbeeld graag terug op yoghurtdrankjes of vruchtensappen. Wat ze niet doorhebben, is dat daar ook al snel zes suikerklontjes in zitten per glas.”

Verkeerde been

Bocca begrijpt heel goed dat het niet altijd makkelijk is voor ouders. Producenten zetten je op het verkeerde been door alleen de positieve kanten van hun product te belichten. Ze zetten met grote letters voorop de verpakking hoeveel vitamine C erin zit en in kleine letters achterop hoeveel suiker erin zit. Kinderen kunnen je ook op het verkeerde been zetten. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze dorst hebben, terwijl ze eigenlijk zin hebben in iets lekkers.
Bocca: “Ik heb zelf kinderen, ik weet hoe het is. Laten we ook niet vergeten dat sommige kinderen water echt niet lekker vinden. Die zijn dan al gewend geraakt aan meer smaak. Die kun je niet van de ene dag op de andere ‘om’ krijgen.”

Selwerd ontdekt de kraan

De Drink Water campagne in Selwerd is een initiatief van Groningen Fit. Onder die noemer werken professionals, vrijwilligers en gemeente samen aan een gezonde leefstijl en aan een gezonde leefomgeving. Dat is helaas nodig. Want onze jeugd groeit op in een samenleving die uitnodigt tot veel en ongezond eten. Ook is buiten spelen en sporten niet meer vanzelfsprekend. Kinderen worden met de auto naar school gebracht, bijbaantjes winnen het van de sportvereniging, verstoppertje verliest het van gamen, fruit legt het af tegen de frikadel in de kantine. Toch zijn veel jongeren uiteindelijk best in staat hun weg te vinden in deze wereld vol verleidingen. Zeker als hun omgeving een beetje meehelpt. Zo werkt het ook met de Drink Water campagne: als iedereen standaard water aanbiedt bij activiteiten en zelf het goede voorbeeld geeft, wordt water drinken weer heel normaal. De gemeente en het Waterbedrijf Groningen steunen de Drink Water campagne met openbare drinkwaterpunten. Ook wordt er nauw samengewerkt met ondernemers, de lokale supermarkten, het zwembad, de NOVO, de Hanzehogeschool, de basisscholen en een school voor voortgezet onderwijs, de sportverenigingen en zorg-, welzijn- en onderwijsprofessionals in de wijk. Dokter Bocca is als adviseur betrokken. Samen maken zij de gezonde keuze makkelijker en vanzelfsprekender.

25 klontjes per dag

Uit onderzoek blijkt dat schoolgaande Nederlandse kinderen gemiddeld 25 suikerklontjes per dag binnen krijgen via hun drinken. Het bevorderen van water is daarom een belangrijk instrument in de strijd tegen overgewicht en vóór een gezonde leefstijl. Gianni Bocca staat dan ook vierkant achter het Drink Waterproject dat onlangs in de wijk Selwerd van start ging. Het bijzondere van dit project is dat bijna iedereen in de wijk meedoet, die met jongeren en hun ouders te maken heeft. Dus ook scholen en sportverenigingen.

Bocca heeft veel vertrouwen in deze aanpak: “Gedragsverandering is een kwestie van de lange adem. Je moet het gezonde gedrag weer gewoon maken. Dat kan alleen als de hele omgeving van het kind meedoet. Belangrijk is om het wel leuk te houden. Het veranderen van je levensstijl is al moeilijk genoeg. Stress is wel het laatste dat we daarbij kunnen gebruiken.”

Dr. Gianni Bocca’s vier gezondheidstips

  • Leer kinderen al van jongs af aan water drinken.
  • Leg uit dat er een verschil is tussen dorst en ‘zin in iets lekkers’
  • Kinderen die gewend zijn aan zoete drankjes, niet van de ene dag op de ander op kraanwater zetten. Neem kleine stapjes, bijvoorbeeld telkens iets minder siroop.
  • Koop een stoere waterfles voor in de schooltas. Maak water drinken maar hip.
_BT Clear