We hebben maar één aarde

_BT Clear

De familie Prins is heel bewust bezig met duurzaam leven. De heer Prins vertelt waarom.

Waarom vindt u het belangrijk om zo duurzaam mogelijk te leven?

"We hebben maar één aarde. Deze aarde is waar we het mee moeten doen. En niet alleen wij, maar ook generaties mensen die na ons zullen leven. Wat we nu kunnen doen om zo duurzaam mogelijk te leven, heeft invloed op ons eigen leven, maar is ook positief voor de toekomstige generaties."

Wat heeft u gedaan om uw huis duurzamer te maken en op energie te besparen?

“Toen we in onze huidige woning trokken, hebben we dubbele beglazing aan laten brengen. De oude cv-ketel en geiser hebben we laten vervangen door een nieuwe HR-combiketel. Verder proberen we vooral met kleine dingen mee te werken aan duurzaamheid en het besparen van energie: in de badkamer hebben we waterbesparende douchekoppen geïnstalleerd en als we een nieuwe lamp nodig hebben, dan kopen we daar een led versie voor.

We spreken onze kinderen aan op het zuinig gebruiken van water en elektriciteit en geven daarin zelf het goede voorbeeld.”

Heeft u slimme tips voor wie zijn of haar huis ook duurzamer wil maken? En niet weet waar te beginnen?

“Kijk welke kleine dingen je in en om je huis kan aanpakken. Natuurlijk is het geweldig als je je dak vol kan laten leggen met zonnepanelen of je spouwmuren kan laten isoleren, maar je moet er dan wel fors in investeren. Als je die investering niet kan doen, kijk dan naar de dingen die je wel kan doen. Koop ledlampen voor iedere lamp in je huis. Die zijn - in vergelijking met gewone gloei- of halogeenlampen - een stuk duurder, maar in vergelijking met zonnepanelen is het slechts een klein bedrag. Voor nog geen honderd euro kan je je hele huis voorzien van ledlampen. Je bespaart vervolgens al behoorlijk op je energieverbruik. Moet je een elektrisch apparaat vervangen? Koop de meest energiezuinige variant.

Ook op andere manieren kan je meewerken aan een meer duurzame wereld. Zo hebben wij besloten om drastisch te minderen met vlees eten. Het heeft met ons huis niets te maken, maar het helpt wel om onze ecologische voetafdruk weer een beetje te verkleinen.”


Onze energierekening is met bijna 75% omlaag gegaan

De Lelystadse familie Kleinman heeft allerlei energiebesparende maatregelen in hun huis uitgevoerd. “We zijn er aan begonnen uit financiële overwegingen. Nu is het uitgegroeid tot een sport om zo energiezuinig mogelijk te leven in huis”, aldus Martin Kleinman. “We willen ook dat onze zoon straks nog een fatsoenlijke leefomgeving heeft en zo krijgt hij meteen het goede voorbeeld.”

Tussenwoning

“We hebben een tussenwoning uit 1978. Het is een standaard woonhuis, waarin we zoveel als mogelijk hebben gedaan om ons energieverbruik te verlagen.

Sinds 2008 hebben we onder andere zonnepanelen geplaatst( 4500Wp ), een zonneboiler waarmee we zowel warm water hebben als het huis kunnen verwarmen, overal HR++ glas, na-isolatie waar mogelijk, LTV verwarming, een hybride lucht/water warmtepomp en nog veel meer.
In 2008 was onze energierekening nog zo’n 200 euro per maand, nu betalen we nog maar 40 euro per maand. En afgelopen jaar bleek dat we daarover zelfs nog te veel hadden betaald en kregen we geld terug. Niet alleen is onze energierekening hierdoor met meer dan 75% omlaag gegaan, maar is het comfort in huis ook enorm toegenomen. En comfort is niet in geld uit te drukken!”

Meten is weten

De heer Kleinman heeft een simpele tip voor iedereen die er ook over denkt om energie te besparen in huis. “Meten is weten”, aldus de heer Kleinman. “Toen wij eenmaal gingen meten wat wij aan energie verbruikten, kwamen we er bijvoorbeeld achter dat onze koelkast eigenlijk kapot was en onze computer te veel stroom verbruikte. Door hier maatregelen op te nemen, bespaarden we meteen behoorlijk op de maandelijkse energiekosten.”


Foto o.v.v. M. Kleinman

Geniet van de lentezon en win 750 euro aan isolatieglas

Woonwaarde omhoog, energierekening omlaag.
Energieloket Flevoland helpt!

Veel huizen in Lelystad hebben nog ramen met enkel glas op de bovenverdieping. Zelfs als u deze ruimtes niet verwarmt, kan investeren in HR++ glas veel winst opleveren: meer comfort, minder gasverbruik en minder condensatie.

Het Energieloket Flevoland geeft u tips en informatie over isolatieglas. Bovendien maakt u kans op 750 euro aan isolatieglas.

Als u naast isolatieglas een andere energiebesparende maatregel laat uitvoeren, kunt u nog gebruik maken van de landelijke subsidie.

Geen zin in de lenteschoonmaak? Ga voor nieuwe ramen!

Mail uw motivatie waarom u de voucher ter waarde van 750 euro aan isolatieglas voor uw woning wilt winnen vóór 20 juni 2017 naar [email protected]. Bekijk de website www.energieloketflevoland.nl voor alle voorwaarden. Uit alle inzendingen wordt 1 winnaar geloot.

Energieloket Flevoland helpt!

Woonwaarde omhoog, energierekening omlaag

 

Wilt u energie besparen in uw woning? Het Energieloket Flevoland helpt u op weg met energiebesparing en het zelf opwekken van duurzame energie. Zo gaan uw woonlasten omlaag en het wooncomfort omhoog.
Het Energieloket Flevoland geeft informatie over: isolatie, zonnepanelen, energieneutrale renovatie, mogelijkheden voor subsidies of leningen. Ook kunt u informatie krijgen over lokale en regionale installateurs en (samenwerkende) bouwbedrijven bij het energiezuiniger en comfortabeler maken van uw huis.

Spreekuur Energieloket Flevoland

_BT Clear

Kent u de zonnekaart al?

Wellicht heeft u er wel eens aan gedacht om zonnepanelen of een zonneboiler te laten installeren in uw woning. Maar twijfelt u of uw dak of huis daar wel geschikt voor is. Dan is de zonnekaart iets voor u. De zonnekaart is een website die huiseigenaren inzicht geeft in de geschiktheid van hun dak voor zonnepanelen of zonneboilers. De kaart toont alle dakvlakken die voldoende zoninstraling hebben en geeft een inschatting van het aantal zonnepanelen dat hierop geplaatst kan worden. Met behulp van een eenvoudige rekenmodule kan snel uitgerekend worden wat de investering zal opleveren.

http://lelystad.zonnekaart.nl/Home/Search

(foto: Fotostudio Wierd)

_BT Clear
_BT Clear