Energiecoaches komen er aan

Een aantal jaren geleden zijn in Lelystad energiecoaches opgeleid. Deze coaches gaven advies over energiebesparing aan woningeigenaren met een krappe beurs en installeerden bij de woningen eenvoudige energiebesparende maatregelen zoals een spaarlamp, waterbespaarder, etc. Omdat deze aanpak succesvol is gebleken, heeft de gemeenteraad besloten dit initiatief nieuw leven in te blazen.

Nu wordt onderzocht of de aanpak nog verbeterd kan worden, later in het jaar zal bekend worden gemaakt wanneer u gebruik kunt maken van de energiecoaches en hoe dat in zijn werk gaat. Wordt dus vervolgd!

_BT Clear

Marc en Marianne vinden in Lelystad hun ‘perfecte stek’

_BT Clear

“In dit huis voelt elke dag als vakantie. We wilden niet eens weg en bleven de zomer gewoon lekker thuis. Hier wonen we zó fijn!”

Marc en Marianne keerden van Almere terug naar Lelystad. Ze bouwden hier hun ideale woning, een ruime tweekapper in jaren ’30-stijl. Samen met hun zoons Tijn en Senn genieten ze hier van het landelijke leven aan de rand van de stad.

Marianne woonde vroeger al een aantal jaren in Lelystad. Een hele fijne periode, waar ze met veel plezier op terugkijkt. Toen ze Marc leerde kennen verhuisden ze samen naar Almere. Leuk, maar toch bleef het knagen; samen misten ze iets. Het gemoedelijke, het vriendelijke. Mensen die gewoon ‘hallo’ zeggen, buren die gezellig in en uit lopen. De Lelystadse mentaliteit. En toen ze eenmaal de kans kregen gingen ze ervoor!

Een buitenkans in de wijk Buitenhof; een woning die volledig op hun woonwensen was afgestemd. Hier woont het gezin in het groen, op maar een paar minuten fietsen van het stadshart. Met veel voorzieningen in de multifunctionele accommodatie in de wijk voor bijvoorbeeld zwemlessen. Dat moet ook wel, met het water direct achter het huis. En het centrum, waar Marianne als juf werkt, ligt op enkele minuten fietsen.

“Mensen vinden die erker altijd het mooiste deel van het huis. Het was voor ons een probeersel, maar dat heeft goed uitgepakt!”

De trots straalt er van af. Hier hebben Marc en Marianne een ruime woning die past bij het leven van een actief, modern gezin. Zo hebben ze een grote leefkeuken waar het gezin heerlijk tafelt en een tuin met oneindige mogelijkheden. Tijdens het ontwerp kwamen Marc en Marianne spontaan op het idee om een erker aan de leefkeuken te bouwen, zodat ze ook heerlijk bij het raam konden zitten. Een probeersel wat veel positieve reacties oplevert én ontzettend veel licht geeft in de keuken. Ook in de details is de woning van alle gemakken voorzien; telefoonopladers op handige plekken, een zaklamp netjes weggewerkt bij de voordeur, zelfs in de overkapping buiten een geluidsinstallatie. En dat alles zonder ook maar één kabel te zien. Zo is de woning echt dienstbaar aan het moderne gezinsleven!

De kleine Senn houdt vanaf zijn ‘directeursstoel’ in de woonkamer de boel in de gaten terwijl papa Marc en Tijn een hengel uitgooien vanaf de vlonder achter het huis. In de tuin hebben ze verschillende sferen gecreëerd; voor de kinderen een grasmat met glijbaan om lekker op te spelen, een hangstoel voor het hele gezin en de overkapping waar Marc en Marianne ’s zomers graag een wijntje drinken.

Bijzonder is vooral de plek, de wijk. In en om het huis kunnen Tijn en Senn eindeloos ravotten en écht kind zijn! Een vriendje uit de buurt loopt ongegeneerd de achtertuin in en pakt samen met Tijn de skateboards. Senn steelt vervolgens de show. De kleine gangmaker loopt lachend achter zijn speelgoed-grasmaaier door de tuin. Dat kan allemaal hier!

“We wilden onze jongens graag het buitenleven geven. Ravotten, hutten bouwen, vissen, zwemen, ze hebben hier de vrijheid!”

’s Avonds na het werk fietst Marianne uit de stad terug. Marc komt rechtstreeks vanaf de snelweg aangereden. Ze komen thuis en willen hier nooit meer weg. Voor hen voelen de woning, de wijk en Lelystad als vakantie. Precies de elementen waar ze voor terugkwamen. Marc, Marianne, Tijn en Senn wonen hier perfect!

_BT Clear

Samen de schouders onder een feestelijk jubileum

_BT Clear

Voor onze inwoners, door onze inwoners! Lelystad viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Tientallen enthousiaste vrijwilligers, verenigingen, organisaties en bedrijven zetten hier gezamenlijk de schouders onder. “Het is een feest van ons allemaal, van ons als inwoners,” aldus burgemeester Ina Adema.

Lelystad heeft betrokken inwoners. Dat was vijftig jaar geleden al zo, toen onze pioniers de handen ineensloegen om samen te werken aan de opbouw van de stad. En ook nu blijkt de saamhorigheid groot om er een feestelijk jubileumjaar van te maken. Vele grote en kleine activiteiten voor jong en oud staan in de planning of hebben al plaatsgevonden.

Levendig

Zo dragen kleurrijke paraplu’s bij aan een levendiger Stadshart. Voor wie de geschiedenis van Lelystad op een actieve manier beter wil leren kennen, zijn drie historische stadswandelingen ontwikkeld. In het Bultpark zijn jubileumbomen geplant en kunnen Lelystadse jubilarissen ook hun eigen jubileumbomen planten. En was er voor de eerste inwoners van Lelystad al een weerzien tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente, in september staat voor hen ook nog een reünie op het programma.

Diversiteit

Iedereen doet mee. Kinderen nemen deel aan een feestelijk vlaggenproject en helpen bij het bouwen van een maquette, jongeren maken een mozaïekkunstwerk. Boeren organiseren verschillende activiteiten om de inwoners van Lelystad kennis te laten maken met hun mooie en innovatieve bedrijven. Ook verenigingen en organisaties haken met activiteiten aan bij het jubileum.

In het vooruitzicht

Er staat nog heel wat te gebeuren in de resterende maanden van 2017. Naast eerdergenoemde activiteiten staan diverse bestaande evenementen dit jaar nadrukkelijk in het teken van 50 jaar Lelystad.

Overzicht

Voor meer informate over 50 jaar Lelystad en de jubileumactiviteiten, zie: www.lelystad.nl/jubileumevenementen.

_BT Clear
_BT Clear