_BT Clear

Het pareltje uit de oester

Jop Fackeldey is wethouder van onder andere Wonen en Volkshuisvesting in Lelystad. Zelf woont hij al ruim 30 jaar in Lelystad en is er trots op: “We hebben een uniek woon- en leefklimaat door de nabijheid van de Oostvaardersplassen, de Marker Wadden en de haven. Er zijn heel veel mooie plekken om te wonen. En toch zit je vlakbij de metropoolregio Amsterdam. Lelystad is wel de poort naar de Randstad; de files beginnen na Lelystad. Je bent overal zo en door de komst van de luchthaven zijn alle verbindingen nog beter geworden. Ik heb wel eens een afspraak met mensen uit Den Haag en die zijn altijd te vroeg. Ze verbazen zich over hoe snel ze hier zijn”.

Diversiteit in wonen

“De woonomgevingen in Lelystad zijn divers. Zo kun je heel ruim wonen in het groen of aan het water, maar er zijn ook wijken dichter bij het stadshart en het station. Daar heb je voor Amsterdamse begrippen nog steeds een grote tuin, maar voor onze begrippen wat minder groot. En voor ouderen zien we rond zorginstellingen appartementen gerealiseerd worden zodat de zorg nabij is.

Zelf bepalen

“We hebben ook plekken waar nauwelijks welstandseisen zijn en daar mag je zelf grotendeels bedenken hoe je huis er uit gaat zien. Mensen weten vaak zelf het beste hoe ze prettig wonen en waarom zouden wij dan moeten bepalen hoe hoog de stopcontacten zijn en welke kleur en vorm het dak heeft. Er zijn natuurlijk ook veel gebieden waar ontwikkelaars woningen neer hebben gezet en daar heb je ook allerlei varianten, van luxe vrijstaande bungalows tot rijtjeswoningen”.

Groei

“We verwachten groei de aankomende jaren. De woningdruk in Amsterdam is hoog en de luchthaven gaat in 2019 helemaal open voor vakantievluchten. We zien nieuwe bedrijvigheid rond de luchthaven en je ziet dan vaak dat mensen ook graag willen wonen waar ze werken. We zorgen dat we altijd voldoende woninguitbreidingslocaties houden in allerlei soorten en maten”.

Nieuw imago

“Ik doe wel eens een citytour met gasten die naar Lelystad komen en altijd, echt altijd krijg ik de reactie: ‘Oh, is dit ook Lelystad?’ Mensen weten het gewoon niet, dat je hier kunt wonen aan en op het water, bij de golfbaan, in het duinlandschap. Het echte imagoprobleem van Lelystad is wel weg, maar er is niks voor in de plaats gekomen. Mensen hebben geen beeld en dat beeld moeten wij geven. We hebben drie speerpunten: groei van werkgelegenheid door de luchthaven en de overslaghaven, het toerisme door het Aviodrome, BataviaStad, de Nieuwe Wildernis, de Marker Wadden en de gehele kuststrook en als derde de unieke woonkwaliteit. Het is mooi om dat drieluik goed onder de aandacht van iedereen te brengen. Iemand zei laatst: ‘Het is net een oester waar een pareltje inzit, maar nu moeten we de oester openprikken zodat iedereen het pareltje ziet.’ En daar ben ik het geheel mee eens!”

Colofon

Concept en realisatie
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

I: www.skitter.nl
T: 050 750 15 91

Met medewerking van de gemeente Lelystad

Teksten en redactie
&Teksten en de gemeente Lelystad

Vormgeving
Skitter, Groningen

Mei 2017

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits ETT Media hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media is niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear
_BT Clear