Hoe kan dat nou?

Een onverwachte wending bij de prijsuitreiking

_BT Clear

Over wie in 2019 de sterkste ploegen waren twijfelde eigenlijk niemand. Grutte Bear en Benwyvis hebben in de eerdere wedstrijden van het seizoen al duidelijk laten zien dat ze in principe alle andere sloepen achter zich konden laten. Dat was in 2018 ook al zo, toen werden ze eerste en tweede bij de HT met slechts een minuut verschil. In werkelijkheid was het verschil een kwartier, Grutte Bear heeft een hogere waterweerstand en dus een hogere Cw-kromme, maar als ze één minuut sneller hadden geroeid dan hadden ze gewonnen.

In 2019 startte Grutte Bear 5 minuten vóór Benwyvis, werd halverwege ingehaald en finishte 7,5 minuut na Benwyvis. Dat was hetzelfde verloop van hun titanenstrijd als in 2018. Maar deze keer was het verschil niet 15 minuten, maar slechts 12:32. Beide ploegen wisten toen al meteen vrijwel zeker wie de sterkste race had geroeid; Grutte Bear had immers die minuut van vorig jaar ruim goed gemaakt én ze hadden, net als vorig jaar, voldoende dicht bij elkaar geroeid om dezelfde stromingscorrectie te krijgen. Alleen nog afwachten of er geen derde sloep was die het nóg beter had gedaan.

Verrassing tijdens de prijsuitreiking

Toen bij de prijsuitreiking nummer 3 bekend was gemaakt was het duidelijk. Alleen Grutte Bear en Benwyvis hadden nog geen beker, dus… En toen bleek Grutte Bear toch weer tweede en Benwyvis eerste!! Hoe kan dat nou?

Vanzelfsprekend was dit aanvankelijk ook een verrassing voor de mensen die de uitslagberekening deden. Waar was het fout gegaan? Opnieuw werden alle tijdwaarnemingen gecontroleerd, de GPS-trackers werden opnieuw uitgelezen, de posities van de tijdwaarnemingsschepen, de stromingsmetingen; ook voor Orkaan, die nummer 3 was geworden en ook de hele race in de buurt van de andere twee had geroeid. Maar alles klopte.

De verklaring

Uiteindelijk bleek de verklaring dat de race, door meer wind en golven, in zijn geheel langzamer was dan in 2018 (Grutte Bear deed er 7 minuten langer over, Benwyvis 9,5 minuten) en de Cw-krommes van beide sloepen een essentieel verschil vertonen.

De Cw-kromme van Grutte Bear is steiler dan die van Benwyvis. Dat betekent dat bij een hogere snelheid de waterweerstand en dus ook het benodigde vermogen van de Grutte Bear sneller stijgt dan bij Benwyvis. Dat heeft alles te maken met de eigenschappen van de sloepen: Grutte Bear is breder, korter en zwaarder. Omgekeerd neemt het benodigde vermogen dan dus ook sneller af bij een lagere snelheid. En dat is wat er gebeurde.

In de figuur is het vermogen (= Cw x snelheid3 / aantal roeiers) uitgezet dat nodig was voor de bereikte snelheid. Met stippen is aangeven welke roeisnelheden en vermogens beide sloepen daadwerkelijk haalden in 2018 en 2019. Hoewel Benwyvis duidelijk meer snelheid verloor in 2019 ten opzichte van 2018, was het daarbij behorende verlies aan vermogen nauwelijks anders dan voor Grutte Bear, zelfs nog iets minder.

Dit verschil in karakteristieken van de weerstand van de sloepen was dus net voldoende om het verschil te maken. Het eenvoudig vergelijken van roeitijden, behaald onder verschillende omstandigheden, bleek dus echt te kort door de bocht.

_BT Clear

 

46e Harlingen-Terschelling - Sloeproeirace

_BT Clear