Recreatiekrant Noord-Holland 2022


_BT Clear
Edam

Edam

Edam-Volendam-Zeevang vormen één gemeente: stad-dorp-landelijk gebied met lintdorpen binnen een oud veenweidegebied. Edam is het oudste gedeelte met een goed bewaarde historische binnenstad waar het stratenpatroon sinds de laat 16e eeuw ongewijzigd is gebleven.

De stad is overzichtelijk en heeft gespecialiseerde winkels, horeca en meerdere terrassen. Edam is uitstekend beloopbaar en het is heerlijk om te dwalen langs de alleen al 180 Rijksmonumenten en dan zijn er nog de vele Gemeente- en Provinciale monumenten. Zelfs in het hoogseizoen loopt u nog in alle rust langs de sfeervolle grachten, die hier havens worden genoemd.

Hoogtepunten zijn een bezoek aan het Edams Museum (gesloten op maandag) en de Grote Kerk, beroemd om de gebrandschilderde ramen geschonken door de Steden van Holland en de gilden zoals de Scheepstimmerlieden en de Zoutzieders. Een beklimming van de toren behoort tot de mogelijkheden en daar heeft u een schitterend uitzicht over het IJsselmeer tot aan Almere, of Amsterdam. De Grote Kerk is iedere middag open van 13.30 - 17.00 uur.

Mogelijkheden genoeg voor een heerlijk verblijf.

_BT Clear
Volendam

Volendam

Volendam, het oude vissersdorp aan het Markermeer, dat bekend is om zijn klederdracht, muziek en vis. De kleine huisjes achter de haven in het Doolhof, die dicht tegen elkaar aan gebouwd zijn en de authentieke sfeer van vroeger ademen. Het is heerlijk om over de Dijk en door het oude Doolhof te wandelen.

Souvenirwinkels die zeven dagen per week open zijn. Restaurants met een Volendammer sfeer, waar een groot deel van het menu uit vis bestaat. Zo uit het water vers op het bord. Aan de haven staat nog steeds de visafslag (1934) waar vroeger de vis werd geveild. Klederdracht? U kunt zelf een kostuum aantrekken en bij één van de fotografen aan de Dijk een foto laten maken: een leuk souvenir. Voor de watersportliefhebber is Volendam een perfecte plaats om te zeilen, en degenen die het rustig aan willen doen, kunnen met een rondvaart van de Marken Express naar het voormalige eiland Marken gebracht worden.

Bij een bezoek aan Volendam mag u ook het Volendams Museum met zijn oude interieurs, klederdrachten en, uniek in de wereld, het sigarenbandjeshuisje niet overslaan. Buiten het dorp zijn enkele kaasboerderijen die u kunt bezichtigen.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear