Recreatiekrant Noord-Holland 2022


Laag Holland

Eindeloos genieten in Laag Holland Ontdek, beleef en geniet!

Direct ten noorden van Amsterdam vind je een oase van rust: Laag Holland. Uitgestrekte veenweidegebieden, weidse polders en pittoreske (vissers)dorpen en stadjes worden hier met elkaar afgewisseld. Terwijl eeuwenoude molens, imposante forten en prachtige stolpboerderijen het landschap sieren.

Al eeuwenlang is dit Laag Hollandse landschap dé inspiratiebron van menig kunstenaar. Groot kunstenaars als Claude Monet, Jan Toorop en Paul Signac raakten hier geïnspireerd voor het vervaardigen van hun topstukken. Met de meerdaagse fietsroute ‘Ode aan het schilderachtige Laag Hollandse landschap’ of één van de deelroutes maak je kennis met de landschappen die hen zo inspireerden en de dorpen die hen onderdak bood. Stap onderweg zeker even van je fiets voor een bezoek aan één van de musea of andere bezienswaardigheden en ontdek de bijzondere verhalen van de regio.

Wissel je een fiets- of wandeltocht liever af met eindeloos shoppen of terras hoppen? Dan ben je in het bruisende centrum van Purmerend aan het goede adres. De gezellige straten en pleinen zorgen voor urenlang winkelplezier en op de befaamde Koemarkt ben je altijd van harte welkom voor een heerlijk ontbijt, lunch, diner of borrel! Ben je gek op markten? Kom dan zeker een keer langs op dinsdag en scoor de lekkerste en leukste (streek)producten.

Ga voor tips en inspiratie naar www.laagholland.com en volg ons op Instagram (@laagholland) voor de mooiste plaatjes van de regio.

Bureau Toerisme Laag Holland

_BT Clear
Zaanstreek

©Floris Krelage

De kunst van het beleven

Den Helder, een vestingstad aan zee. Puur, robuust en misschien zelfs een beetje rauw. Napoleon noemde Den Helder ‘het Gibraltar van het noorden’, de stad biedt je dan ook toegang tot een grote verscheidenheid aan verborgen schatten die je zullen verrassen. Bezoek Den Helder en beleef cultuur in de vorm van kunst, verhalen, musea, stranden, duinen, bos, vaartochten en nog veel meer.

Het maakt niet uit welke route je kiest, je vindt de kunst, architectuur en daarmee de verhalen altijd wel op je weg. In de Zaanstreek tref je een veelheid aan bouwstijlen, vormen en kleuren: van authentieke houtbouw tot Hollandse renaissance en herinterpretaties van oude stijlen. Daarnaast heeft de streek een warm kloppend hart voor kunst en duiken steeds meer galeries en kunstinitiatieven op.

Wereldberoemde toren van Zaanse huisjes

Zorg als het even kan voor een wandel- of fietspauze in het centrum van Zaandam. De neo-Zaanse architectuur die hier haar stempel heeft gedrukt, is wereldberoemd. Architectuurliefhebbers kijken hun ogen uit bij het gestapelde huisjes-hotel Inntel en het Stadshuis, maar genieten ook van het houten Czaar Peterhuisje (1632).

Liever wat mysterie?

Een andere plek die je echt eens moet ervaren is het Hembrugterrein. Op dit ooit streng beveiligde terrein werden wapens en munitie geproduceerd. Nu kun je in en tussen de prachtige monumenten en ongerepte natuur onder andere kunst kijken bij Artzaanstad, je laten raken in het Museum of Humanity of eigentijds cultuurhuis Het HEM bezoeken.

Kijk voor routes en actuele tips op Zaans.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear