In de gemeente Tynaarlo

Onafhankelijke cliëntondersteuners Zorgbelang Drenthe wijzen de weg

Verdwaald in de zorg?

“De zorgwereld wordt er niet eenvoudiger op”, Saskia Rengers weet waar ze over praat. Als onafhankelijke cliëntondersteuner van Zorgbelang Drenthe wijst zij inwoners van de gemeente Tynaarlo de weg in het ‘zorg-doolhof’. “Als mensen op eigen kracht verder kunnen en tevreden zijn, daar geniet ik van.”

_BT Clear

“Emma had vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) recht op huishoudelijke hulp en kreeg vanuit de gemeente een zogenaamd keukentafelgesprek. Ze zag daar erg tegenop en vond het moeilijk haar hulpvraag goed te verwoorden”, geeft Saskia als voorbeeld. “Ik heb haar verteld hoe een keukentafelgesprek verloopt en Emma geholpen met haar hulpvraag. Uiteindelijk heeft Emma zelf het gesprek gevoerd en de hulp gekregen die ze nodig had.”

Gratis, onafhankelijk en vertrouwelijk

Alle inwoners die recht hebben op ondersteuning vanuit de Wmo, maar ook vanuit de jeugdwet of participatiewet, kunnen een beroep doen op Zorgbelang Drenthe. “We kunnen bijvoorbeeld ondersteunen bij het zoeken naar een geschikte zorgaanbieder. En als iemand niet tevreden is over de zorgverlener kunnen wij ondersteunen bij het opstellen en indienen van een klacht. Dat vinden de meeste mensen erg lastig. We kennen verder alle ‘potjes’ voor mensen in de bijstand en ondersteunen bij het doen van een aanvraag.” “Wij dienen geen klacht of aanvraag in. Dat doet de inwoner zelf. Wij wijzen de weg en adviseren. Onze ondersteuning is gratis, onafhankelijk en vertrouwelijk!”

Eén belang: dat van de inwoner

Samen met haar collega’s Alrie Wiechers en Peter de Vries is Saskia in de gemeente Tynaarlo actief. Naast Tynaarlo biedt Zorgbelang Drenthe ook ondersteuning aan vanuit de Wmo, jeugdwet en participatiewet in de gemeenten Aa en Hunze, Coevorden, Emmen en Noordenveld.

Daarnaast kunnen alle Drentse inwoners die een indicatie hebben vanuit de Wet langdurige zorg (WLZ) terecht bij een onafhankelijke cliëntondersteuner van Zorgbelang Drenthe. De cliëntondersteuners zijn in dienst van Zorgbelang Drenthe en niet bij een gemeente, zorgkantoor of zorgaanbieder. “Dat maakt ons onafhankelijk”, vertelt Saskia tot slot. “Wij hebben maar één belang en dat is het belang van de inwoner!”

Cliëntondersteuners van Zorgbelang Drenthe; Alrie, Saskia en Peter.

_BT Clear

Voor meer informatie: kijk op www.zorgbelang-drenthe.nl/wmo, mail naar [email protected] of bel 050 – 727 15 05.


Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)

in bibliotheek Zuidlaren

Steeds vaker is de verwachting dat iedereen zijn weg online kan vinden. Niet iedereen vindt dit even makkelijk of beschikt over de benodigde middelen. Om deze mensen te helpen is het Informatiepunt Digitale Overheid, oftewel IDO, in het leven geroepen. Elke gemeente heeft een Informatiepunt Digitale Overheid, voor de gemeente Tynaarlo zit het IDO in Bibliotheek Zuidlaren. Hier kan iedereen terecht met allerlei vragen zoals: ‘Hoe log ik in met mijn DigiD?’, of ‘Waar kan ik mijn toeslagen inzien?’. Er zijn inloopspreekuren of er kan een afspraak gemaakt worden in de bibliotheek. Speciaal opgeleide bibliotheekmedewerkers helpen iedereen met vragen. Ook wanneer men geen lid is van de bibliotheek.

_BT Clear

Dinsdagmiddag komt mevrouw Meyer in de bibliotheek. Ze heeft een gezondheidsverklaring nodig om haar rijbewijs te mogen verlengen. Omdat ze zelf niet weet hoe ze hieraan komt, is ze eerst naar de gemeente gegaan. Daar konden ze haar niet verder helpen, maar hebben ze haar geadviseerd om naar het IDO te gaan.

In de bibliotheek bevindt mevrouw Meyer zich op een vertrouwde plek met vertrouwde gezichten. Ze komt hier niet alleen om boeken te lenen, maar ze heeft ook hulp gekregen met het installeren van de CoronaCheck-app en ook met het inschrijven bij het ThuisKompas.

Samen met frontoffice medewerker Ingrid lukt het haar om een gezondheidsverklaring te regelen. Zichtbaar opgelucht vertrekt ze, om een half uur later terug te komen met een bos tulpen. “Ik wil graag iets terugdoen, zo blij ben ik met de hulp die ik krijg.”

Naast het IDO organiseert de bibliotheek in Eelde, Zuidlaren en Norg verschillende cursussen zoals ‘Klik en Tik’ en ‘Omgaan met je DigiD’. Daarnaast is er in Eelde en Zuidlaren het ‘Digitaal café’. Een vast spreekuur voor allerlei vragen, die met computers te maken hebben. Gratis en voor iedereen.

_BT Clear