In de gemeente Tynaarlo

Leven, dat doe je samen!

Je kunt in de wereld van overheid, welzijnsinstellingen, wetten en voorzieningen met veel verschillende instellingen en regelingen te maken krijgen. De gemeente vindt het van belang dat iedereen de gelegenheid heeft om te kunnen deelnemen aan sport, cultuur en (welzijns)activiteiten. Hieronder tref je een overzicht van activiteiten aan die binnen de gemeente Tynaarlo plaatsvinden.

_BT Clear

Bij de gemeente Tynaarlo kun je, onder andere, terecht met vragen over:

  • Mantelzorg

    Het geven van mantelzorg kan een (te) grote belasting zijn. Om overbelasting te voorkomen, is een goed evenwicht tussen zorg, werk en ontspanning belangrijk. Ook vanuit de gemeente bestaan er mogelijkheden om te ondersteunen bij mantelzorg. Bijvoorbeeld in de vorm van respijtzorg. De zorg wordt dan (tijdelijk) overgenomen door iemand anders.

  • Cultuur

    Cultuur is een belangrijk middel om anderen te ontmoeten. Hierbij moet je niet alleen denken aan het bezoeken van een museum, maar ook het organiseren van een leesclub of het volgen van diverse cursussen. Het aanbod binnen de gemeente Tynaarlo is enorm!

  • Wonen

    Zeker in deze woningmarkt zitten veel mensen met vragen op het gebied van wonen. Mag ik een mantelzorgunit in mijn tuin plaatsen? Mag ik permanent in een recreatiewoning wonen? Hoe zit het met huishoudelijke hulp? Ook op deze vragen kan de gemeente een antwoord geven.

  • Sport en Gezondheid

    Net als op het gebied van cultuur is er binnen Tynaarlo ook veel te doen op het gebied van sport en gezondheid. Bij veel clubs bestaat de mogelijkheid om ‘te proberen’, is niemand te oud of te jong om mee te doen en bestaan er ook mogelijkheden voor inwoners met een smalle beurs.

  • Financiën

    Iedereen kan financieel in de problemen komen of gewoon krap komen te zitten, zeker met deze energieprijzen. Maar hoe kom je er uit? De gemeente en andere (semi)overheidsinstellingen kunnen op diverse manieren helpen.

  • Opvoeden, opgroeien en leren

    Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: je ben nooit te oud om te leren, en ook niet te jong. Sterker nog, in onze snel veranderende samenleving moeten we ons blijven ontwikkelen. Dat kan op allerlei manieren, van jongs af aan. Van het consultatiebureau tot de jongerenraad.

  • Werk

    Werk is voor de meeste mensen heel belangrijk. Om geld te verdienen natuurlijk, maar zeker niet alleen daarom. Werk geeft ook zin aan je leven. De contacten met collega’s zijn fijn. Het werk geeft structuur aan je dag. En je kunt iets betekenen voor anderen. Dat alles geldt ook voor vrijwilligerswerk. Geen wonder daarom dat onze samenleving deels op vrijwilligers draait!

  • Vervoer

    De tijd dat iedereen en alles op een loopafstand van ons was, is al lang voorbij. Ook familie en vrienden wonen vaak veel verder weg. Zelfs de school ligt soms op verre afstand. Daarom is het belangrijk dat we ons goed kunnen verplaatsen. Soms gaat dat niet (meer) zo gemakkelijk. Soms kan de gemeente helpen.

  • Samen actief

    Niet zo ver bij jou vandaan, vaak op loopafstand, zijn allerlei activiteiten. Aan sommige daarvan zou jijzelf misschien wel met plezier willen meedoen. Maar hoe kom je er achter waar die activiteiten zijn? En hoe je eraan mee kunt doen? Wandelgroepen, koffie-ochtenden, zelf iets organiseren? De mogelijkheden zijn legio.

_BT Clear

Bovenstaande zaken vormen vaak de kern van een sociaal leven. Wij vinden dat iedereen daar aan mee moet kunnen doen. Hierin werken wij samen met verschillende (vrijwilligers)organisaties. De gemeente faciliteert hierin en wil dit graag verder brengen. Dus ook voor inwoners met een beperking zijn én komen er steeds meer mogelijkheden.

Activiteiten die bijdragen aan contact met anderen zijn essentieel. Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Kijk dan op www.sociaalteamtynaarlo.nl.

Wanneer je er met behulp van bovenstaande informatie niet uit komt, staan de medewerkers van de sociaal teams voor je klaar. De gemeente Tynaarlo heeft drie sociale teams: het sociaal team Zuidlaren, het sociaal team Vries en het sociaal team Eelde-Paterswolde. De teams behandelen aanvragen voor hulp aan de gemeente voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, maar geven ook informatie en advies. Samen met u bekijken ze welke hulp of ondersteuning het beste bij u past.

Denk je hun informatie of hulp goed te kunnen gebruiken? Ga dan langs op het inloopspreekuur van het sociaal team van jouw dorp. U kunt ook telefonisch contact opnemen via 0592-266737. Of een mail sturen naar [email protected].

Keukentafelgesprek

Het sociaal team gaat ook over welke gemeentelijke hulp je krijgt, zoals een taxipas of woning-aanpassing. Meestal bespreekt een medewerker van het sociaal team dit met jou in een zogeheten ‘keukentafelgesprek’. Het team zelf geeft als tip zo’n keukentafelgesprek niet alleen te voeren, maar met bijvoorbeeld een familielid of vriend. Heb je niemand die bij het gesprek aanwezig kan zijn? Dan kan een cliëntondersteuner van Zorgbelang Drenthe met je meegaan.

_BT Clear