Jongerenwerk Barkema en de Haan en zorg voor jongeren

Meer dan 20 jaar is Jongerenwerk Barkema en de Haan actief in Noord Groningen. Een organisatie gespecialiseerd op het gebied van jongeren en hun leefwereld. Preventief jongerenwerk, integraal en internationaal jongerenwerk, activering van jongeren en jong volwassenen, buurtsportwerk en zorg voor jongeren zijn takken waar binnen deze organisatie actief is. Hier richten we ons op onze hulpverleningstak: dit hebben we vijf jaar geleden opgestart en inmiddels één van onze grootste onderdelen is binnen ons bedrijf. Barkema en de Haan is in de zorg actief binnen de jeugdwet en de Wmo.

_BT Clear

Het team

In 2018 heeft Jongerenwerk Barkema en de Haan de eerste accreditaties gekregen om jeugdhulp te mogen uitvoeren. Met de ervaring vanuit het preventief jongerenwerk, waar al geëxperimenteerd werd met kort durende lichte hulp trajecten naar jongeren, lagen er mogelijkheden om hierin te groeien en te ontwikkelen. Het zorgteam bestaat inmiddels uit zo’n 14 jongerenwerkers die jongeren individueel ondersteunen en begeleiden. Binnen het team hebben we verschillende specialismen. De ene werker heeft een specialisme in autisme en de andere is weer meer gespecialiseerd in het gezins-/de systeembenadering. De werkers worden ondersteund door supervisors die meekijken in het vraagstuk van de jongere. De werkers en supervisors kunnen vervolgens ook nog terecht bij een orthopedagoog. Oftewel een sterk team wordt er om een jongeren heen gebouwd, zodat er zo goed mogelijk hulp geboden kan worden aan de jongere en zijn omgeving.

Ondersteuning en begeleiding

We werken bij Jongerenwerk Barkema en de Haan vanuit de jongere. De hulpvraag van de jongere staat centraal. Er wordt in de ondersteuning in eerste instantie ingezet op een sterke relatie met de jongere. Daarnaast worden samen met de jongere (en ouders) doelen gesteld. Vervolgens wordt in gezamenlijkheid gewerkt aan deze doelen. Met regelmaat wordt er gekeken hoe het er voor staat en of de hulp minder kan of dat er meer hulp moet komen. Soms wordt er ook geconcludeerd dat er een grotere hulpvraag ligt dan dat het jongerenwerk kan bieden. Gelukkig heeft het jongerenwerk dan zo’n sterk netwerk, dat het hulp van externe partijen kan inroepen.

Route naar hulp

Om hulp te krijgen van Barkema en de Haan, kan er via een verwijzer een aanvraag gedaan worden. De huisarts, schoolarts, jeugdbeschermer en het sociaal team van de gemeente kunnen doorverwijzen. Je legt bij de doorverwijzer je (hulp)vraag neer en samen met hem of haar bekijk je of Jongerenwerk Barkema en de Haan de geschikte hulpverlenende instantie is. Wanneer dit het geval is, wordt er in eerste instantie een kennismakingsgesprek georganiseerd. Twee supervisors komen kennismaken met de jongere (en ouders). Na dit gesprek nemen zij de wensen van de jongere mee en zoeken zij de best passende hulpverlener uit om het traject op te pakken. Deze hulpverlener plant dan (samen met één van de eerdere supervisors) een kennismaking en daarna wordt er gestart met het hulpverleningstraject.

Tot slot

De hulpverleningstak van Barkema en de Haan is en blijft ook in ontwikkeling. Naast basisondersteuning ontstaan er steeds meer specialismen binnen de zorgtak van Barkema en de Haan. Eén van de takken die groeiende is, is de forensische hulp aan jongeren. Intern zijn we ons hierin aan het ontwikkelen, maar ook in de samenwerking met andere organisaties proberen we deze vorm van hulpverlening naar jongeren te ontwikkelen. Een goed voorbeeld hiervan zijn ‘de kwajongens’. Een nieuw bedrijf die samen met Jongerenwerk Barkema en de Haan re-integratie en taakstraf-trajecten heeft opgezet voor de forensische doelgroep in Noord-Nederland.

Hielke heeft een vorm van autisme en Jongerenwerk Barkema en de Haan helpt hem bij zijn dagelijkse gang van zaken. Iedere week en indien nodig dagelijks krijgt hij bezoek van Corine en Linda (stagiaire) en gaan we bezig met zaken waar ik hulp bij nodig heb. Hielke zegt: “Ik heb echt het gevoel dat de jongerenwerkers van Barkema en de Haan mij helpen. Ik heb een maatje die mij ondersteunt in dingen die ik moeilijk vind.“

Meer weten over Jongerenwerk Barkema en De Haan?
Ga naar www.jongerenwerk.com of volg ons op de socials: linkedin, facebook of instagram.

_BT Clear


_BT Clear

_BT Clear