In de gemeente het hogeland

_BT Clear

Veilig en gezond opgroeien op school

Niets is belangrijker dan veilig en gezond opgroeien. Gezond opgroeien wil zeggen dat je in staat bent je aan te passen en je eigen regie te voeren bij de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Mensenwerk Hogeland, de GGD Groningen en VNN kunnen jou daar een handje bij helpen!

Vorig jaar september is Mensenwerk Hogeland samen met de GGD en VNN gestart met een pilot. Na positieve resultaten en een positieve evaluatie zijn we nu aan de slag bij alle onderwijsinstellingen in de gemeente Het Hogeland.

Wat doen we?

Op scholen bieden we een breed aanbod met tips en trainingen over vraagstukken waar iedereen tijdens het opgroeien mee te maken heeft of mee in aanraking kan komen. Zaken als:

  • Veilig en met plezier naar school
  • Genotmiddelen en gebruik
  • Mediawijsheid en gamen
  • Voeding
  • Relaties en seksualiteit

Je kunt dan denken aan kookworkshops, weerbaarheidstrainingen of (ouder)avond over verleidingen met betrekking tot middelengebruik. Niet alleen voor jou, ook voor de leraren en jouw ouders/verzorgers zullen er bijeenkomsten worden georganiseerd.

Meer informatie

Wil je meer informatie of kun je onze hulp goed gebruiken? Neem contact op met Mensenwerk Hogeland via (0595) 745 090 of [email protected].

Schoolmaatschappelijk werk

Soms gaat het op school of thuis even niet goed. Of zit je niet lekker in je vel. In de meeste gevallen kun je praten met familie, vrienden of je mentor. Maar soms kan het ook fijn zijn om met iemand anders te praten.

De schoolmaatschappelijk werker op school kan je helpen met jouw vragen. Herken je één of meerdere van de onderstaande situaties?

  • Vind je het lastig om met schooldruk of stress om te gaan?
  • Vind je het moeilijk om je grens aan te geven?
  • Kan je moeilijk nee zeggen?
  • Is het thuis niet fijn?
  • Of is er iets anders wat je lastig vindt?

Op Terra VO in Winsum (Hamrik) en het Hogeland college in Winsum, Uithuizen en Warffum is een schoolmaatschappelijk werker van Mensenwerk Hogeland beschikbaar.

Hoe helpen wij jou?

In een vertrouwelijk gesprek kijken we samen waar jij hulp in wilt hebben. Ook bespreken we hoe je dit zou willen en wat bij jou past. Schoolmaatschappelijk werk wordt gefinancierd door de overheid. Je hoeft hier dus niet voor te betalen. De schoolmaatschappelijk werker is er voor de leerlingen, hun ouders en de school.

Meer weten?

Wil je hier meer over weten of onze hulp inschakelen? Je kunt ons vinden in school en gewoon bij ons aankloppen. Ook kun je bijvoorbeeld bij je mentor aangeven dat je graag met iemand in gesprek wilt. Uiteraard kun je ons ook telefonisch (0595 - 745 090) of per mail ([email protected]) bereiken.


Thuiskamers: volledig jezelf kunnen zijn

Een Thuiskamer kun je zien als een verlengde van je eigen woonkamer maar dan in aanwezigheid van andere bezoekers, meestal dorpsgenoten en bevlogen vrijwilligers. Het is een plek waar je volledig jezelf kunt zijn, waar je iets kunt komen halen zoals gezelligheid en een lekkere maaltijd. Maar waar je juist ook iets kan komen brengen: jezelf!

In gemeente Het Hogeland zijn momenteel diverse ‘Thuiskamers’ actief:

  • Baflo (gaat binnenkort van start)
  • Bedum
  • Den Andel
  • Lauwersoog (na de zomer weer van start)
  • Roodeschool
  • Uithuizermeeden
  • Ulrum
  • Winsum (3x)

We willen jouw verhaal horen!

Jan Bernard Oostwoud is vanuit Mensenwerk Hogeland het aanspreekpunt voor alle Thuiskamers. Jan Bernard: “We zijn geïnteresseerd in wie je bent, waar je interesses liggen, wat je graag wilt doen of wie je graag wilt zijn voor een ander. Daarnaast vinden we het leuk om zelf ook activiteiten aan te bieden. Ruimte voor een puzzel, een spelletje of een wandeling maken is er altijd evenals een paar luisterende oren die je verhaal willen horen.”

Een moment van rust

Heb je een lichte zorgvraag? Ook dan is de Thuiskamer er voor jou. Je bent welkom alleen of samen met je mantelzorger. Kom je alleen? Dan is er voor jouw mantelzorger een moment om iets voor zichzelf te doen of juist een moment van rust.

Thuiskamer - Roze 50 plus

Deze Thuiskamer in de Blauwe Schuit in Winsum is speciaal bedoeld voor mensen die deel uitmaken van de LHBTIQ+ gemeenschap en 50+ zijn.

Een plek waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten in een vertrouwelijke sfeer, waar mooie gesprekken ontstaan. Waar mensen contact leggen en waar plannen ontstaan om gezamenlijk iets te ondernemen. Een plek waar je terecht kunt tijdens jouw eerste stappen in een ‘coming out’. Waar je kunt praten over jouw onzekerheden maar ook de ervaringen van anderen hoort, hoe zij het hebben ervaren. Je vindt er mensen die net zijn verhuisd naar deze gemeente en nieuwe kennissen/vrienden zoeken.

Geïnteresseerd?

Neem contact op met de Thuiskamer van je interesse of neem contact op met Jan Bernard Oostwoud op telefoonnummer
(06) 400 995 43. Kijk op onze website voor de locaties en contactgegevens van de Thuiskamers: www.mensenwerkhogeland.nl/sociale-contacten/thuiskamer.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear