In de gemeente het hogeland

_BT Clear

Wie is Mensenwerk Hogeland? En wat doen we?

Mensenwerk Hogeland is er voor alle inwoners van de gemeente Het Hogeland. Heb je een vraag waar je zelf niet uitkomt? Onze medewerkers kijken samen met jou naar wat nodig is om jouw vraag op te lossen.

Mensenwerk Hogeland is er voor jouw welzijn. Wij zetten ons in om jouw eigen kracht en talenten te versterken zodat je zo zelfstandig mogelijk kan deelnemen aan het dagelijks leven.

Waarvoor kun je terecht bij Mensenwerk Hogeland?

Wij kunnen jou bijvoorbeeld helpen op het gebied van financiën, leefstijl, aardbevingsproblematiek, jeugd en jongeren, vrijwilligers, relaties en eenzaamheid. We organiseren ook activiteiten voor jongeren, ondersteunen jongerencentra en helpen met ons Steunpunt Mantelzorg bij langer zelfstandig thuis wonen.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat wij voor jou of jouw buurt kunnen doen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer (0595) 745 090. Of stuur ons een e-mail: [email protected]. Heb je behoefte aan meer ondersteuning dan wij kunnen bieden? Dan brengen wij jou in contact met een organisatie die je verder helpt. Onze dienstverlening is gratis. Kijk ook eens op onze website: www.mensenwerkhogeland.nl


Onafhankelijke cliëntondersteuning

Loop je vast tijdens het aanvragen van een (her)indicatie? Heb je een moeilijk gesprek? Heb je zorg nodig, maar weet je niet precies wat voor zorg en waar je moet zijn? Ben je het niet eens met een besluit van de gemeente of instelling en wil je met ze in gesprek? De onafhankelijke cliëntondersteuner kan je hiermee helpen als je dat wilt!

Onafhankelijke cliëntondersteuner

Hannah van Bruggen is cliëntondersteuner. Hannah: “De cliëntondersteuner is iemand die je bij kan staan. Hij of zij is goed op de hoogte van de wet- en regelgeving en weet bijvoorbeeld binnen instellingen waar hij of zij moet zijn. Dat scheelt jou een hoop uitzoekwerk! Soms heb je net even wat extra hulp nodig. Dan kun je gebruik maken van de ‘onafhankelijke cliëntondersteuning’ voor bemiddeling, advies en hulp.”

Hoe helpen wij jou?

De cliëntondersteuner kan jou op vele manieren helpen. Hoe?
De cliëntondersteuner:

  • gaat met je mee naar jouw gesprek en bereidt het gesprek samen met jou goed voor
  • helpt jou met het doen van een aanvraag
  • helpt jou met het kiezen van passende zorg en een goede zorgaanbieder
  • bepaalt samen met jou welke hulp nodig is en hoe je deze hulp krijgt
  • evalueert samen met jou de ontvangen zorg

Aarzel niet en bel of mail!

Je kunt de cliëntondersteuner bereiken via [email protected] of via telefoonnummer: (0595) 745 090.

Sociaal Raadsliedenwerk

Heb je hulp nodig bij problemen die te maken hebben met wetten, regels en instanties? Sociaal Raadsliedenwerk geeft informatie, advies en ondersteuning op sociaal-juridisch terrein. Ze bieden concrete dienstverlening, zoals hulp bij het schrijven van brieven en bezwaarschriften.

Sociaal raadslieden geven sociaal juridisch advies. Dat wil zeggen: over vragen die te maken hebben met wetten en regels. Ze helpen je mee met praktische zaken zoals:

  • het opmaken van een huishoudboekje (overzicht van inkomsten en vaste lasten)
  • ondersteunen bij aanvragen van uitkering, bijvoorbeeld participatiewet en werkeloosheidswet
  • het aanvragen van toeslagen of persoonlijke betalingsregeling toeslagen
  • het invullen van de belastingaangifte
  • het indienen van bezwaar bij een besluit van bijvoorbeeld de gemeente

Sociaal Raadslieden zijn goed op de hoogte van de wet- en regelgeving en maken voor jou de vertaalslag van juridische taal naar begrijpelijke taal. Ook kunnen ze je de weg wijzen tussen instanties zoals bijvoorbeeld de woningbouwcorporatie, de notaris, de bewindvoerder of jouw werkgever.

Meer weten?

Kun jij wel wat praktische hulp gebruiken? Neem dan contact op met Mensenwerk Hogeland via [email protected] of via telefoonnummer: (0595) 745 090.


Woon leer werk traject

Op dit moment loopt er in Het Hogeland een pilot met zes jongeren tussen de 18 en 27 jaar die onder begeleiding leren om op eigen benen te staan. Binnenkort wordt in overleg met de gemeente gekeken of deze pilot een vervolg krijgt in de toekomst.

Met diverse woningbouwverenigingen en de gemeente Het Hogeland begeleiden we in deze pilot maximaal zes jongeren tussen de 18 en 27 jaar naar volwassenheid waarbij jij als jongere uiteindelijk zelfstandig gaat wonen.

Hoe werkt het?

Het traject verloopt via een aantal fases:

  • intake
  • toewijzing en begeleidingsplan
  • huurovereenkomst en planning
  • onder begeleiding aan de slag met het begeleidingsplan
  • evaluatie en afronding

Mensenwerk Hogeland verhuurt een woning aan jou. Samen met trajectbegeleider Fransien Haagsma, iemand die jou gedurende het woon-leer-werk-traject bijstaat, stel je een plan van aanpak op en werk je aan de doelstellingen uit dit plan. Als dit goed gaat wordt na één jaar het huurcontract van de woning op jouw naam overgezet.

Meer informatie

Wil je meer informatie over deze pilot? Stuur dan een mail naar [email protected] of bel naar (0595) 745 090.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear