In de gemeente het hogeland

_BT Clear

De aardbevingscoaches staan voor je klaar!

Aardbevingen veroorzaken niet alleen schade aan gebouwen. Mensen kunnen veel last (sociaal emotionele schade) hebben van alles wat er gebeurt. Veel angst, zorgen, spanning, boosheid, stress en/of slapeloosheid. Ben je getroffen door aardbevings-problematiek? Kimberley van Oossanen, Lianne Douma, Mathijs van der Molen en Myléne Piek zijn aardbevingscoaches bij Mensenwerk Hogeland. Zij kunnen helpen!

Foto: Peter Russchen

Wat doen aardbevingscoaches?

Myléne Piek: “Wij lossen het probleem niet op. Helaas hebben wij geen grote zak met geld beschikbaar. Maar we bieden wel een luisterend oor of staan gedupeerden bij in contacten met de verschillende instanties die over bevingsschade gaan. Wat we soms horen is dat mensen slecht slapen en veel piekeren over de gevolgen van de schade. Samen gaan we dan op zoek naar hoe men wel weer kan slapen en beter in zijn of haar vel komt te zitten. We schakelen indien nodig andere instanties in, zoals de huisarts of een psycholoog. De mensen staan centraal. Bij ons word je wél gehoord.”

‘Ik had enorm de behoefte om met iemand te praten, om mijn verhaal kwijt te kunnen en gehoord te worden.’

De komende jaren vinden in de dorpen Kantens, Zandeweer, Uithuizen en Uithuizermeeden versterkingsoperaties plaats.

Woningen worden versterkt of gesloopt en opnieuw gebouwd. Mathijs van der Molen: “Dat is een spannende en onzekere tijd voor de inwoners. Als je tijdelijk ergens anders moet wonen komen daar allerlei aspecten bij kijken. Onze inwoners, die al jarenlang met veel plezier in hun woning wonen, moeten verhuizen. Omdat hun woning niet meer veilig genoeg is. Er komt ineens een hele boel op deze inwoners af. Er moeten spullen ingepakt worden, mensen moeten de keuze maken welke spullen mee gaan en welke in opslag gaan of er moeten spullen weg omdat deze niet meer gebruikt worden. Er wordt ineens veel gevraagd. En wat als je daar bijvoorbeeld alleen voor staat? Mensenwerk Hogeland wil de getroffen inwoners graag ondersteunen met alles wat komt kijken bij het verhuizen naar een tijdelijke woning en weer terug. Een tijd waarbij wij als aardbevingscoaches voor ze klaar staan!”

Wat doen we?

In Kantens en Uithuizen is er al een begin gemaakt met de versterkingsopgave. Kimberley van Oossanen: “Wij hebben spreekuren in een leegstaande woning in deze dorpen. Zo kunnen inwoners ons vinden als ze vragen hebben of graag even hun verhaal willen doen. Ook maken we regelmatig rondes door Kantens, Uithuizen en Zandeweer om zoveel mogelijk zichtbaar te zijn voor de inwoners. Wij zijn te herkennen aan kleding met het logo van Mensenwerk Hogeland. Je kunt ons op straat dan ook altijd aanspreken.”

Op de website www.mensenwerkhogeland.nl/­meer/aardbevingscoach vind je meer informatie.

Contact?

Wil je contact met de aardbevingscoaches? Aarzel dan niet, ze staan voor je klaar! Je kunt ze bereiken via [email protected] of bel naar telefoonnummer (0595) 745 090.

Een voorbeeld uit de praktijk

De aardbevingscoach is onlangs betrokken geraakt bij een samengesteld gezin. Ze hebben enkele jaren geleden de woning gekocht met de bedoeling deze te verbouwen. Tijdens de verbouwing werd echter steeds meer aardbevingsschade zichtbaar...

Veel inspecties en onderzoeken verder is er nog geen oplossing gevonden met als gevolg veel spanningen en frustratie. Ze zien hun woning achteruit gaan en maken zich zorgen of ze hier nog veilig kunnen wonen. Naast de aardbevingsproblematiek spelen er nog andere zaken die negatieve invloed hebben op het welzijn van het gezin.

Met de aardbevingscoach kijken ze naar waar de prioriteit gelegd kan worden. Wat is voor het gezin belangrijk om als eerst mee aan de slag te gaan?

Daarnaast helpt de aardbevingscoach met hoe ze zich staande kunnen houden in een situatie waarbij er nog een onduidelijk toekomstperspectief is. Samen bespreken ze diverse zaken en zoeken ze daarvoor oplossingen. Wat kunnen ze doen als de spanning te veel wordt? Hoe kunnen ze het beste omgaan met negatief nieuws? Welke activiteiten geven juist positieve energie?

‘De aardbevingscoach biedt een luisterend oor en na onze gesprekken kon ik er weer even tegen!’

Een luisterend oor

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben veel meegemaakt. In hun eigen land maar ook in Nederland. Ze komen uit een gevaarlijke situatie in een onzekere situatie in ons land. Mensenwerk Hogeland is er voor de vluchtelingen uit Oekraïne. We bieden ze een luisterend oor, de mogelijkheid om het van zich af te praten.

In de gemeente hebben we hiervoor diverse spreekuren waar ze terecht kunnen. Deze spreekuren zijn gratis en ze hoeven zich er niet voor aan te melden.

BEDUM
De Meenschaar
Kapelstraat 9
Dinsdag: 13.30 uur - 15.30 uur


UITHUIZEN
CJG gebouw
Schoolstraat 39
Woensdag: 09.00 uur - 11.00 uur


WARFFUM
Gezondheidscentrum Warffum
Oosterstraat 12
Maandag: 14.00 uur - 15.00 uur


WINSUM
Gezondheidscentrum Winsum
Meeden 3b
Woensdag: 15.00 uur - 16.00 uur


LEENS
Gemeentehuis Leens
R. Ritzemastraat 2
Vrijdag: 11.00 uur - 12.00 uur

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear