In de gemeente Gorinchem

_BT Clear

Eenzaamheid met elkaar aanpakken

Het gevoel van alleen zijn, herkennen we allemaal. Dat hoeft geen probleem te zijn. Wel als alleen zijn eenzaamheid wordt. Als je lang eenzaam bent, kan je gezondheid daaronder gaan lijden. Denk aan het krijgen van depressies, lichamelijke klachten, slapeloosheid en/of verslaving. Esther Vloedgraven, beleidsmedewerker Welzijn bij gemeente Gorinchem zet zich samen met organisaties in de stad in tegen eenzaamheid. “We willen eenzaamheid zoveel mogelijk bestrijden en in het beste geval voorkomen. De overheid helpt, maar de hulp van onze inwoners is naar mijn mening nog veel belangrijker. Want het gaat om oprechte aandacht die je krijgt van de buurman, de juf of de winkelier op de hoek.”

_BT Clear

Eenzaamheid heeft geen leeftijd

Eenzaamheid komt voor bij jonge en oudere inwoners. Bij de oudere komt dat vaak door het verlies van een naaste of door een lichamelijke beperking. Bij de jongere inwoners zien we dat vooral corona invloed heeft op de sociale wereld. Esther: “De impact van de lockdowns hebben bij een grote groep jongeren blijvend schade aangericht, ook al zijn veel coronamaatregelen verdwenen. We bestempelen de jeugd als de motor van onze samenleving. Zij zijn tenslotte belangrijk voor de toekomst van de stad. Daarom kijken we niet alleen om naar de oudere inwoners, maar zeker ook naar de jongeren.”

Taboe doorbreken

“Op eenzaamheid rust een taboe”, zegt Esther. “We willen inwoners laten weten dat ze zich niet voor eenzaamheid hoeven te schamen, dat er veel mensen zijn die zich hetzelfde voelen en dat hulp vragen oké is. Daarom doen we er van alles aan om dit onderwerp bespreekbaar te maken.” Volgens Esther is de eerste stap herkenning. “Zodra je de signalen die duiden op eenzaamheid kent en herkent, kun je eraan werken.” Er is een checklist (zie kader) om na te gaan of iemand last heeft van eenzaamheid. De tips (zie kader) geven houvast om het gesprek over eenzaamheid met iemand aan te gaan.

Activiteiten

Naast de signalen herkennen en het gesprek aangaan, organiseert de gemeente tal van activiteiten voor mensen die behoefte hebben aan contact. Esther: “Er is van alles te doen. En er komen steeds meer initiatieven bij. Voor jong én oud!” Bij de gespreksgroep 1330 spoort een gespreksleider de groep aan om met elkaar op bepaalde onderwerpen dieper in te gaan. Daarnaast zijn er natuurlijk ook gewoon de koffie-inloopmomenten in de buurthuizen.

Er is een kunstdialoog; een kunstroute door stad. Tijdens de wandeling leer je anderen met dezelfde interesses kennen. Speciaal voor de jeugd is er de The Mall. Een plek voor jongeren om gewoon langs te gaan, te chillen, te sporten of lekker te kletsen. En bij Centraal Punt laat Boukie de kinderen zelf aan de slag gaan. “Oh en vergeet het aanbod van GorinchemBeweegt niet! Voor alle sporters én niet-sporters”, zegt ze met een lach. Alle activiteiten hebben als doel contact en verbinding te maken. Een overzicht van wat er allemaal te doen is in de stad, staat op SamenGorinchem.nl

Samen is de oplossing

Gorinchem wil eenzaamheid samen aanpakken. “Ik snap heel goed dat het spannend kan zijn om in je eentje naar een activiteit te gaan. Hoe meer inwoners hun hand uitsteken naar een ander om samen naar een activiteit te gaan, hoe eerder we eenzaamheid kunnen aanpakken. En zeg nu zelf: samen is nog leuk ook!”, aldus Esther.

MEER INFORMATIE

Komt u er zelf niet uit en/of wilt u iemand doorverwijzen? Bel bij spoed altijd 112. Geen spoed? Met toestemming van de ander kunt u contact opnemen met Welzijnspunt van gemeente Gorinchem:

Welzijnspunt Gorinchem
[email protected]
0183 659 544
Langskomen op het stadhuis kan op dinsdag en donderdag van 9-12u

Project Netwerkversterking
MeeVivenz
Esther Hobo, 0183 69 16 00

www.samengorinchem.nl
www.gorinchem.nl/zorg-en-ondersteuning/eenzaamheid
www.gorinchem.nl/welzijnspunt
www.gorinchembeweegt.nl

checklist

  • Verslechterde verzorging, lichamelijke klachten als hoofdpijn, gebrek aan eetlust
  • Sociale signalen als weinig contacten
  • Levensgebeurtenissen als het overlijden van een naaste, een scheiding, ziekte of baanverlies
  • Verslaving

10 tips voor een gesprek

Ook u kunt helpen om eenzaamheid aan te pakken. Start een gesprek. Dat kan spannend zijn. Daarom hier een paar tips

  1. Neem de tijd voor een gesprek
  2. Luister ook naar de gevoelens achter de feiten
  3. Laat in uw lichaamstaal zien dat u luistert
  4. Zorg dat wat u zegt overeenkomt met uw lichaamstaal
  5. Weet dat het verhaal aan iemand kwijt kunnen al verlichtend kan zijn
  6. Wees niet te veel bezig met het zoeken naar oplossingen
  7. Geef nauwkeurig in eigen woorden weer wat de ander volgens u bedoelt, zonder oordeel
  8. Vraag om verduidelijking als u niet snapt wat iemand bedoelt
  9. Geef blijk van herkenning, maar betrek de aandacht niet op uzelf
  10. Wees voorzichtig met het geven van advies.
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear