In de gemeente Gorinchem

_BT Clear

Hulp bij verhuizen naar een seniorenwoning

Stel, u huurt een eengezinswoning van Poort6. U wordt een dagje ouder en merkt dat het huis te groot wordt. Of het onderhoud van de tuin een beetje te veel werk. U zou best willen verhuizen, maar weet niet goed waar u moet beginnen. Voor een deel van de ouderen in Gorinchem is dit een herkenbare situatie.

Sommige ouderen wonen prima naar hun zin in een eengezinswoning. Maar er zijn ook ouderen die liever verhuizen naar een seniorenwoning. Omdat de woning niet meer past bij hun gezinssituatie. Toch doet niet iedereen dat. Terwijl er in Gorinchem voldoende woningen zijn voor senioren.

Wij kunnen een helpende hand bieden

Saskia Leferink, manager Wonen van Poort6, merkt dit in de praktijk. “Wij spreken regelmatig oudere bewoners die wel willen verhuizen, maar dat niet doen. Omdat ze niet weten hoe ze dit moeten aanpakken. En geen mensen in hun netwerk hebben die kunnen helpen. Daarom starten we met een proef.”

Onze seniorencoach gaat met bewoners in gesprek

“Dit zijn dus bewoners die van een eengezinswoning willen verhuizen naar een seniorenwoning maar hier erg tegenop zien. Waar kunnen wij bij helpen? Wat kunnen wij bieden en wat niet? Hiervoor zetten we als proef een speciale seniorencoach in. We starten in de proef met tien bewoners. Als dit goed loopt, dan gaan we dit verder uitwerken.”

Het mes snijdt aan twee kanten

“Door deze groep oudere bewoners te helpen, snijdt het mes aan twee kanten. We helpen senioren aan een woning die hen beter past. En na hun verhuizing laten ze een eengezinswoning achter voor gezinnen die nu veel moeilijker aan een woning kunnen komen”, sluit Saskia Leferink af.

Wilt u verhuizen van een eengezinswoning naar een seniorenwoning? Maar weet u niet goed hoe u dit moet aanpakken? Bel naar Poort6 op 0183 66 99 00. Wij zetten uw naam op een lijst met geïnteresseerden. Goed om te weten: voor de proef hebben we al voldoende bewoners.

‘Een professionele en onafhankelijke financiële zorgverlener kan juist het verschil maken’

Door de hoge energieprijzen en duurdere boodschappen dreigen veel mensen met een krappe beurs van de regen in de drup te raken. Een bewindvoerder helpt om geldzaken weer op orde te krijgen en rust te brengen in veel financiële situaties.

Leven op de rit

Veel mensen belanden onder bewind wanneer er schulden zijn ontstaan of omdat ze niet bekwaam zijn om hun eigen geldzaken te regelen. Denk aan dementerende ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Door eerst het leven weer stabiel te krijgen en daarna uit eventuele schulden te komen, krijgt iemand zijn leven weer op de rit en uitzicht op een leven zonder de stress van geldproblemen. Wanneer hij weer zelf in staat is om zijn eigen geld te beheren, kan stap voor stap gewerkt worden aan het beëindigen van het bewind.

Mentorschap & bewind

In sommige gevallen is een combinatie van bewind met mentorschap nodig. Bij mentorschap neemt een door de rechter aangestelde mentor beslissingen op gebied van zorg voor en namens de cliënt. Directeur Nico de Visser geeft als voorbeeld een situatie van een cliënt op leeftijd: “Een oudere heer was tegen zijn wil opgenomen in een verpleeghuis. Een van de kinderen deed de financiën, maar broers en zussen vertrouwden dit niet helemaal. Na een gesprek met een mentor werd duidelijk dat de heer graag de laatste maanden van zijn leven thuis wilde doorbrengen. Hier maakte de mentor werk van. Ondertussen bracht de bewindvoerder de financiële situatie in beeld om zo verder financieel misbruik te voorkomen.”

Wacht niet te lang

De Visser ziet de sociaal-maatschappelijke rol van de bewindvoerder de komende jaren alleen maar groter worden. “Dat zie je terug in het mentorschap, in het beschermingsbewind en de curatele. Als professional kijken wij naar het belang van onze cliënt, wat hij/zij wil en wat de cliënt nodig heeft.” De Visser adviseert mensen niet te lang te wachten met hulp zoeken: “Het zit in onze aard om alles zelf te willen regelen, maar dat kan lastig zijn in een maatschappij die steeds complexer wordt. Een professionele en onafhankelijke financiële zorgverlener, bewindvoerder, mentor, curator kan juist voor u, voor jou het verschil maken.”

Meer informatie?

Kijk op www.fidindagroep.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear